Time Goes By

Capote / Infamous (2 in 1) 2005 és 2006

2018. január 22. 18:35 - Time Goes By

Két olyan film is készült egymástól függetlenül 1 éven belül, amelyek Truman Capote amerikai író életének egy szakaszát mutatják be, konkrétan azt a pár évet, ami alatt megírta élete fő művét, az 1966-ban megjelent In Cold Blood (Hidegvérrel) c. nem fikciós regényét, ami egy kansasi négyes gyilkosság történetét dolgozza fel. Egyik film sem a regény filmadaptációja, hanem a világ egyik legelismertebb könyv elkészültének folyamatáról, Truman Capote minimum ellentmondásos személyiségéről, valamint az író és az egyik gyilkos között kialakuló kapcsolatról szól. A két film története nagyon hasonló, függetlenül attól, hogy a forgatókönyveik különböző biográfiákon alapulnak, amelyek két nagyon különböző - de kiváló - filmet eredményeztek. A 2005-ös Capote talán az ismertebb és elismertebb darab, amelyet 5 Oscar-díjra jelöltek, köztük a főszerepet játszó Philip Seymour Hoffmant, aki meg is nyerte a legjobb férfi színésznek járót. Az egy évvel későbbi Infamous Capoteját az angol Toby Jones alakítja, aki mellett olyan színészeket láthatunk jobbnál-jobb mellékszerepekben, mint Sandra Bullock, Jeff Daniels vagy éppen Sigourney Weaver. Bár mindkét film annyira jó, hogy külön-külön posztot is megérnének, azonban mégis talán még érdekesebb együtt látni őket.

Tovább
Szólj hozzá!
loading...

Fargo TV sorozat 2014-

2018. január 04. 18:54 - Time Goes By

A Fargo egy három szezon (2014, 2015, 2017) és 3*10 epizódot megélt, többszörös Emmy és Golden Globe-díjas amerikai antológiai TV sorozat, amelyik minden évben egy másik, az előzőtől független történetet mutat be. A folytatás lehetősége nincs kizárva, jelenleg azonban ötletek hiányában hibernált állapotban van a sorozat. A három évad történetei közötti laza összekötő kapocs pedig a Coen testvérek 1996-os 7 Oscar-díjat nyert azonos című neo-noir thrillere és fekete komédiája, amely a sorozat elkészültét inspirálta. A sorozatot eredetileg Noah Hawley írta és az ötletet adta, amelyben aztán Coenék producerként dolgoztak 13 rendező, 6 író és 3 operatőr mellett.

Tovább
3 komment

Közvélemény-kutatás

2018. január 02. 15:43 - Time Goes By

Szeretném a blog olvasóinak segítségét kérni egy rövid közvélemény kutatáshoz. A célom kettős, egyrészről szeretnék némi változtatást végrehajtani, a kérdés csak az, hogy a tervek egybevágnak-e az olvasók igényeivel, másrészről pedig a puszta kíváncsiság vezérel. A szavazástól függetlenül a blog jellege természetesen nem változik és a fő profil ugyanaz marad, mint most, tehát Hollywood aranykora, csak esetleg valamely téma vagy vonal hangsúlyosabb lesz a jövőben.

Hálás köszönet mindenkinek, aki kitölti az alábbi kérdőívet, és esetleg bővebben is kifejti a kommenteknél! 

Tovább
8 komment
Címkék: bulvar

Amerika elmúlt 180 évének legnagyobb slágerei

2017. december 31. 12:07 - Time Goes By

Ja, és Boldog Új Évet!

Nemrégiben fedeztem csak fel ezt az érdekes videót a Youtubeon, ami éves bontásban mutatja meg az USA elmúlt 180 évének legnagyobb slágereit (amelyek nem mindegyike amerikai szerzemény persze). A videóban nem csak remek számokat hallhatunk és jól nyomon követhető a zenei ízlés változása, de az alattuk futó képek, filmfelvételek is kiválóak, amelyek valamilyen szempontból jól visszatükrözik az adott évet, annak hangulatát a legfontosabb történelmi, politikai eseményeivel, vagy éppen esetenként érdekes látni ez utóbbiak és a legnagyobb sláger éles kontrasztját. 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: bulvar

Affair in Trinidad 1952

2017. december 30. 12:30 - Time Goes By

A kor legnagyobb szexszimbóluma, Rita Hayworth a karrierje csúcsán, mindenki legnagyobb döbbenetére 1948-ban visszavonult a filmezéstől, és összeházasodott Ali Salman Aga Khan pakisztáni herceggel. Válása után visszatért Hollywoodba, ahol úgy gondolták, hogy karrierjének megújítása érdekében a legjobb, ha legnagyobb sikerében, a Gildában a partnerét játszó Glenn Forddal párosítják egy össze egy, a Gildához nagyon hasonló noirban. Ennek megfelelően Rita Hayworth talán nem meglepő módon egy szexis énekes és táncosnőt alakít ebben az egzotikus helyen, a karibi Trinidadon játszódó kémtörténetben, ahol bizonyítékot kell szereznie férje gyilkosa ellen.

Tovább
Szólj hozzá!

Ének az esőben (Singin' in the Rain) 1952

2017. december 28. 11:15 - Time Goes By

Két Oscar-díjra nevezték ezt a romantikus musical komédiát, amit nem csak minden idők legjobb amerikai musicaleként, de az 5. legjobb amerikai filmként tartanak számon az AFI különböző listáin, ahol három dala is szerepel a legjobb 100 filmdal között: a Singin' in the Rain a harmadik, a Make 'em Laugh a 49., a Good Morning pedig a 72. helyen áll. A musical története Hollywoodban játszódik a hangosfilmek megjelenésének időszakában, ami nem csak a filmgyárban, de az ott dolgozó emberek életében is nagy változásokat hozott: volt akit felemelt, volt akit a süllyesztőbe küldött. Az Ének az esőben ezt a korszakot mutatja be a hasonló témával rendelkező, általában sötét tónusú drámákkal szemben nagyon vidáman és nosztalgikusan, amelyet aztán olyan színészek vittek sikerre, mint Gene Kelly - aki a rendező és koreográfus feladatokat is ellátta-, valamint Donald O'Connor, Debbie Renolds és Jean Hagen.

Tovább
4 komment

A legénylakás (The Apartment) 1960

2017. december 26. 11:49 - Time Goes By

Tíz Oscar-jelöléséből ötöt megnyert Billy Wilder romantikus drámája és komédiája, ami az utolsó fekete-fehér film volt, ami el tudta nyerni a legjobb film Oscar-díját 1960-ban, amikorra a színes film már általánosan elterjedté vált. A Legénylakás nemcsak hatalmas szakmai, de óriási közönség sikerré is vált, ami a 3 millió dolláros költségvetéséből 24 milliót csinált rövid idő leforgása alatt. A Legénylakást jelenleg a 80. legjobb amerikai filmként tartják számon, aminek főszereplői Shirley MacLaine és Jack Lemmon. A történet pedig egy olyan egyedülálló férfiról szól, aki gyors munkahelyi előremenetele érdekében megengedi főnökeinek, hogy lakását szerelmi, vagy még inkább szexuális légyottokra használják, amiből aztán számos bonyodalom és félreértés keletkezik.

Tovább
1 komment

Az élet csodaszép (It's a Wonderful Life) 1946

2017. december 23. 10:00 - Time Goes By

5 Oscar-díjra jelölték ezt a karácsonyi fantasy drámát és komédiát, amit a méltán világhírű Frank Capra rendezett. És ahogy ez már számtalan esetben előfordult, ez a film sem megjelenésekor, hanem később vált roppant népszerűvé, aminek köszönhetően manapság már az Amerikai Film Intézet számos legjobb listáján is szerepel. Az élet csodaszépet tartják minden idők leginspirálóbb filmjének, aminek főszereplője George Bailey a 9. a legnagyobb hősök, míg villain karaktere, Mr. Potter 6. a "legjobb" legrosszabb fickók rangsorában. És nem utolsósorban 2007-ben a 20. legjobb amerikai filmként tartották számon, amit manapság is szinte minden karácsonykor lead valamelyik amerikai tévécsatorna. A film kiáll a hagyományos emberi és családi értékek mellett, és ami a csodálatos élet alatt nem a gazdagságot vagy a hatalmat érti, hanem azt, ha valaki jobbá tudja tenni a környezetében élő emberek életét.

Tovább
2 komment

Titanic 1997

2017. december 20. 12:31 - Time Goes By

Mivel közeledik a karácsony, ezért - átmenetileg - lágyítom a blog sötét jellegét, és egy kicsit romantikusabb, szentimentálisabb filmekről írok, olyanokról, amiben az emberiségnek a jobbik oldala is megmutatkozik, és akár spirituálisnak is nevezhetőek bizonyos mértékben. Hollywood nem csak elmúlt húsz évének, de minden idők egyik legnagyobb sikerét, a Titanicot ugyanannyi - 14 - Oscar-díjra jelölték, mint a Mindent Éváról c. 1950-es filmet, amiből aztán 11-t meg is nyert, pont annyit, mint Willian Wyler klasszikusa, a Ben-Hur. A szakmai siker mellett minden idők egyik legnagyobb közönségsikere is lett, és amit jelenleg a 83. legjobb amerikai filmként tartanak számon. A Titanic története az 1912-ben elsüllyedt utasszállító tragédiájáról és a szerelem, a szeretet erejéről szól Leonardo DiCarioval és Kate Winslettel a főszerepekben, akik filmbeli kapcsolata egyben a keresztény megváltás történetnek egy romantikus allegóriája is. 

Tovább
15 komment

Fogd a pénzt és fuss (Take the Money and Run) 1969

2017. december 18. 14:56 - Time Goes By

A fogd a pénzt és fuss az első "igazi" Woody Allen film, amit ő írt, rendezett és a főszerepet játssza. Ez volt az első alkalom karrierje során, amikor egy project felett teljes kreatív hatalommal rendelkezett és ami annyira jól sikerült, hogy végül az áttörést is meghozta számára. A fogd a  pénzt is fuss egy mockumentary, azaz ál-dokumentum film, ami egy kitalált történetet megtörtént eseményként prezentál dokumentumfilm stílusban, ami által a film paródiává és szatírává válik. A történet egy szánalmasan béna bűnöző életét követi nyomon, miközben számtalan abszurd és vicces jelentenek lehetünk a szemtanúi.

Tovább
3 komment

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 21. rész

2017. december 15. 11:41 - Time Goes By

Patricia Douglas, az első nő, aki nyilvánosság elé állt az őt ért szexuális zaklatás miatt Hollywoodban

Az idei év egyik legtöbb vitát kiváltó vagy állóvizet felkavaró eseménye a színház és film világában történő szexuális zaklatások nyilvánosságra hozása, felvállalása, tagadások és beismerések sorozata volt, ami nem csak Hollywoodban, de annak hatására nálunk is végigsöpört. Aki azt gondolja, hogy ez a modernebb társadalmak velejárója, azon belül is elsősorban a feminizmus pozitív vagy negatív hozadéka, az téved. A "hozadék" alatt nem a szexuális zaklatást értem, hanem annak nyilvánosság elé tárását, mivel szexuális zaklatás sajnos azóta létezik ezen a földön, amióta ember él rajta. De bátor nők sem csak a 21. század termékei, hiszen jóval Harvey Weinstein ügyei előtt is számtalan eset nyilvánosságra került már Hollywoodban - minden gátló erő ellenére. Ez a poszt Patricia Douglasről szól, a legelső színésznőről, aki 1937-ben nyilvánosság elé mert állni az őt Hollywoodban ért nagyon súlyos zaklatás miatt és feljelentette azt a férfit, aki megerőszakolta a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) filmstúdió egyik nagyszabású rendezvényén. A poszt David Stern Vanity Fair 2003-as cikke alapján íródott, akinek sikerült megszólaltatnia az akkor még élő 85 éves áldozatot és amiről 2007-ben Girl 27 címmel dokumentumfilmet is készített. 

Tovább
2 komment

A hihetetlenül zsugorodó ember (The Incredible Shrinking Man) 1957

2017. december 13. 11:21 - Time Goes By

A hihetetlenül zsugorodó ember az '50-es évek egyik legjobb és egyben legfurább fekete-fehér sci-fije, ami nem csak egy egzisztencialista és filozófiai kérdéseket feszegető film, de egyben egy izgalmas thriller is. Jack Arnold, az '50-es évek sci-fijeinek egyik vezető rendezője számos mára már klasszikussá és kultfilmmé vált darabot rendezett, mint pl. az It Came from Outer Space (1953), azonban ezek közül is kiemelkedik a hihetetlenül zsugorodó ember, ami műfajának egy kis fura gyöngyszeme. A film egy méreteiben zsugorodó emberről szól, akinek ez természetszerűleg felborítja addigi átlagos életét.

Tovább
2 komment

A gonosz érintése (Touch of Evil) 1958

2017. december 11. 11:32 - Time Goes By

Orson Welles kultikus film noir krimi thrillerét tartják általában az Aranypolgár után a második legjobb filmjének, ami bejárta azt a pályát, amit a híres rendező filmjei általában bejártak az Citizen Kane után. Az ígéretesnek induló project és forgatás után az első vágással elégedetlen stúdió továbbvágta, új jeleneteket forgatott hozzá Welles nélkül, majd végül egy olyan filmet mutattak be, aminek már nem sok köze volt ahhoz, ahogy azt a rendező eredetileg elképzelte. Ezért aztán (vagy ennek ellenére) a Touch of Evil - mint szinte minden Orson Welles film - megbukott bemutatásakor, idővel azonban az egyre nagyobb tiszteletet kiérdemlő filmről ma már szuperlatívuszokban beszélnek, és az egyik legjobb klasszikus noirnak nevezik. A film bukása ellenére nagy hatásúnak bizonyult, nem csak számtalan rendezőt inspirált a későbbiekben, de ezt tartják a film noir műfajának méltó befejező darabjának is. Kiváló színészgárda látható ebben a furcsa és nagyon sötét, szinte embergyűlölő és kissé bizarr filmben: Orson Welles, Charlton Heston és Janet Leigh főszereplése mellett kisebb szerepekben többek között megjelenik Marlene Dietrich vagy éppen Gábor Zsa Zsa is.

Tovább
2 komment

Predestination 2014

2017. december 09. 10:14 - Time Goes By

A Spierig ikrek, Peter és Michael Spierig írták és rendezték ezt az ausztrál időutazásos neo-noir mystery sci-fit, ami azok közé a filmek közé tartozik, amelynél az a legjobb, ha szinte semmit sem tudunk előzetesen a történetről. Ez a poszt, hasonlóan a filmhez, meglehetősen rejtélyesnek tűnhet majd, de mindez a spoilermentesség érdekében történik.

Tovább
1 komment

Diadalmas szerelem (A Matter of Life and Death) 1946

2017. december 07. 11:54 - Time Goes By

Stairway to Heaven címmel jelent meg az USÁban ez az angol romantikus fantasy film, amit a híres Michael Powell-Emeric Pressburger (alias Pressburger Imre József) páros írt, rendezett és producelt. A Diadalmas szerelem jelenleg a legjobb brit filmek listájának 20. helyén áll, aminek főszereplői David Niven, Raymond Massey és Kim Hunter. Nem kisebb kérdésekre keresi a választ ez a bájos és humoros film, mint hogy mi van a halál után, és mi a legnagyobb erő a földi létben? A film arról is híres, hogy megfordította az Óz, a nagy varázsló látványvilágát, és itt a földi jelenetek a színesek, a másik világban játszódóak pedig a fekete-fehérek.

Tovább
2 komment

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 20. rész

2017. december 05. 16:09 - Time Goes By

A Szőke Bombázó, aki miatt öngyilkosok lettek az impotens férfiak

Jean Harlow (1911-1937) a '30-as évek egyik legnépszerűbb hollywoodi színésznője és szexszimbóluma volt, akit a Szőke Bombázó vagy a Platina Szőke becenevekkel illettek. Legnagyobb filmsikerei közé tartozott például a Vérvörös homok Clark Gable-el vagy a Közellenség James Cagneyvel. Jean Harlow azonban nem csak filmjeiről vált híressé, hanem második férje rejtélyes haláláról is. Paul Bernnel egy fejlövés végzett 1932-ben, ami után felmerült egyesekben az a gyanú, hogy a színésznőnek köze lehetett a hivatalos szervek által öngyilkosságnak minősített halálesethez.

Tovább
9 komment

Boogie Nights 1997

2017. december 03. 18:31 - Time Goes By

Három Oscar-díjra jelölték ezt a rendkívül autentikus amerikai drámát és karaktertanulmányt, aminek fókuszában a pornóipar és annak aranykora, a '70-80-as évek állnak. A filmet olyan színészek vitték sikerre, mint Burt Reynolds, Julianne Moore vagy éppen Phillip Seymour Hoffman, a főszereplője pedig Mark Wahlberg, aki ezzel a filmmel lett "nagykorú színész" a zenei pályafutása után.

Tovább
2 komment

Téboly (Frenzy) 1972

2017. december 01. 11:22 - Time Goes By

A Frenzy Alfred Hitchcock pályafutásának utolsó előtti filmje, amit már Angliába való visszatérése után rendezett. Húsz éves angliai munka után 1940-ben költözött Hollywoodba, ahol első filmje az 1940-es Rebecca, az utolsó pedig az 1969-es Topaz volt, és amerikai karrierje alatt csak két kevésbé sikeres filmet rendezett mindeközben Nagy-Britanniában (Under Capricorn 1949 és Stage Fright 1950) a Frenzyig. Pályafutásának késői szakaszának egyértelműen és kimagaslóan legjobb filmje ez a modern thriller, aminek története egy sorozatgyilkosság körül forog Londonban.

Tovább
1 komment

The Big Shot 1942

2017. november 29. 14:34 - Time Goes By

Humphrey Bogart utolsó klasszikus gengszter szerepében látható a Warnernél ebben a film noir krimi drámában, ami két legnagyobb sikere, A máltai sólyom és a Casablanca között jelent meg. Az 1941-42-es évek vízválasztónak bizonyultak a pályafutásában, amikor kitört a rossz fiús gengszter mellékszerepekből és vált Hollywood legnagyobb sztárjává. Bogart számára visszalépésnek tűnhet A máltai sólyom után ez a gengszter karakter ebben a meglehetősen ismeretlen B filmben, ugyanakkor ezen a szerepén keresztül jól látható az, hogy honnan indult és hova jutott. A film egy gengszterről szól, aki jó útra akar térni, ám a körülmények összjátéka, na és persze az rosszindulatú emberi természet ebben megakadályozzák.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy hely a nap alatt (A Place in the Sun) 1951

2017. november 16. 10:00 - Time Goes By

9 Oscar-jelöléséből hatot meg is nyert ez a film noir dráma, aminek középpontjában egy feltörekvő szegény, de ambiciózus fiatalember áll, akinek nem csak két, eltérő osztálybeli nő közül kell választania, de a moralitása is tesztelődni fog ebben a sötét és drámai történetben. A film főszereplői Montgomery Clift és a még nagyon fiatal és nem mellesleg gyönyörű 19 éves Elizabeth Taylor, akit ez a szerep indított el a sztárság útján.

Tovább
4 komment