Time goes by

Top 10 Joan Crawford film

2017. június 02. 10:49 - Time Goes By

Joan Crawford (született: Lucille Fay LeSueur 1904–1977) Hollywood ikonikus glamúr lánya és melodrámakirálynője jelenleg 10. a legnagyobb hollywoodi női sztárok listáján. 50 éves pályafutása során három film noir főszerepéért jelölték Oscar-díjra (1945 Mildred Pierce, 1948 Possessed és 1953 Sudden Fear), amelyek közül a Mildred Pierce-ért meg is kapta. Joan Crawford manapság a hollywoodi történetírók és filmesek egyik legfontosabb célpontja, hiszen traumákkal teli gyerekkora, karrierje indulása, személyisége, sztárallűrjei, Bette Davis-szel való viszálya, botrányok a gyereknevelése körül, számtalan szexuális hódítása, amelyekből a férfiak mellett a nők sem hiányozhattak, mind-mind érdekes témát jelentenek amellett, hogy egy nagyon komplex személyiség is kirajzolódik mindezek mögött.

Tovább
Szólj hozzá!

Az Aranytó (On Golden Pond) 1981

2017. május 30. 17:29 - Time Goes By

10 Oscar-jelöléséből hármat megnyert Mark Rydell romantikus drámája, amelynek középpontjában nem fiatal, szerelemre éhes emberek, hanem egy hetvenen felüli házaspár áll. Nem véletlenül tartják ezt az egyik legjobb  idősebb emberek kapcsolatát bemutató filmnek, hiszen nemcsak végtelenül szívmelengető, humoros és egyben drámai, de olyan színészóriások tették fel pályafutásukra a koronát a filmbeli alakításukkal, mint Henry Fonda és Katharine Hepburn, akik mindketten elnyerték az Oscar-díjat.

Tovább
1 komment

Hollywood aranykorának titkolt meleg sztárjai 2. rész

2017. május 28. 10:53 - Time Goes By

Leszbikusok Hollywood hőskorában

Hollywood aranykorának titkolt meleg sztárjait bemutató második részben  a leszbikus vagy biszexuális színésznők láthatóak a meleg férfi sztárokról szóló eső rész után. A színésznők - és stúdióik - legalább annyira titkolták szexuális orientációjukat a nyilvánosság előtt, mint férfi társaik, és a legtöbbjéről esetükben is csak haláluk után tudta meg a széles közvélemény, hogy közülük is jó páran abba a bizonyos "varrókörbe" tartoztak, Marlene Dietrich szavaival élve. A filmstúdiók előszeretettel szerveztek látszatházasságokat meleg színészeik és színésznőik között, hogy eltereljék róluk a "gyanút". 

Tovább
Szólj hozzá!

Idegenek a vonaton (Strangers on a Train) 1951

2017. május 26. 10:25 - Time Goes By

Alfred Hitchcock noir thrillerét egy Oscar-díjra jelölték a legjobb fekete-fehér fényképezés kategóriájában, ami mindezek mellett leginkább az alapötletéről ismert, amit a későbbiekben számtalanszor feldolgoztak különböző műfajú filmekben, többek között a nagy sikerű 2011-es komédiában, a Horrible Bosses-ban. Ez az alapszituáció pedig abból áll, hogy két egymás számára ismeretlen ember "gyilkosságot cserél", mindegyikük a másik által a pokolba kívánt embert öli meg. Ezzel megvalósítanák a tökéletes gyilkosságot, mivel motiváció híján szóba se jöhetnek elkövetőként a rendőrségi nyomozás során. 

Tovább
Szólj hozzá!

A nők (The Women) 1939

2017. május 23. 20:28 - Time Goes By

A The Women szinte forradalmian új filmnek számított a maga idejében, aminek az volt a legfőbb oka, hogy kizárólag női karakterekkel dolgozik. Olyannyira vigyáztak a férfi nem kiszűrésére, hogy még a filmben látható állatok is nőstények. A nőkben több, mint 130 szöveggel is rendelkező karakter látható, hallható, lényegében az MGM stúdió összes színésznője megjelenik, a főszerepekben természetesen a kor legnépszerűbbjeivel. Az idők folyamán több remake is készült belőle, azonban sem az 1977-es Women in New York, sem az 2008-as azonos c. film nem keltett túl nagy feltűnést ellentétben ezzel az 1939-es verzióval, ami a hollywoodi filmtörténelem részévé vált mára.

Tovább
Szólj hozzá!

Legjobb film noir idézetek 2. rész

2017. május 12. 11:08 - Time Goes By

Legjobb párbeszédek válogatás

A film noir műfaja mindig híres volt a karakterizáló, szellemes, cinikus és kemény dumáiról, amelyek legjobb sorait általában a műfaj két legfontosabb karakterének, a legtöbb esetben kívülálló és elidegenedett, társadalmi szabályokra nem sokat adó antihős férfi, vagy a maga körül mindent romba döntő szexis és manipulatív femme fatale szájából hallhatjuk.

Az első részben a legjobb egysorosokból válogattam, most szemezgessünk a legjobb dialógusok közül. Mivel ezernyi remek szöveg hallható a noirokban, ezért nagy valószínűséggel lesz ennek a posztnak még folytatása:

Gyilkos vagyok (Double Indemnity) 1944:

Phyllys (Barbara Stanwyck): Why don't you drop by tomorrow evening around 8:30? He'll be in than. / Ugorjon be holnap este fél 9 körül, akkor itt lesz.

Neff (Fred MacMurray): Who? /Ki?

Phillys: My husband. You were anxious to talk to him, weren't you? / A férjem. Vele akart annyira beszélni, nem?

Neff: Yes, I was, but now I'am sort of getting over the idea, if you know what I mean. / Igen, vele, de már nem vagyok annyira oda ezért az ötletért, ha érti mire gondolok.

Phyllis: There's a speed limit in this state, Mr. Neff. Forty-five miles an hour. / Érvényben van  egy sebességhatár ebben az államban, Mr. Neff. 45 mérföld/óra.

Neff: How fast was I going, officer? / Milyen gyorsan mentem, biztos úr?

Phyllis: I'd say around 90. / Azt mondanám, hogy olyan 90 körül.

Tovább
Szólj hozzá!

Asszony a tóban (Lady in the Lake) 1947

2017. május 10. 10:57 - Time Goes By

Több szempontból is nagyon különleges ez az innovatívnak számító MGM film noir. A film egy Raymond Chandler regény filmadaptációja, aminek mind a regényekből, mind a filmekből már jól ismert Phillip Marlowe magándetektív a főszereplője. Ami viszont speciálissá teszi ezt a feldolgozást, az az első személyű fényképezése, ami által az egész filmet a főszereplő szemszögéből látjuk, hasonlóan egy First Person Shooter számítógépes játékhoz. Ennek megfelelően a főszereplő arcát csak ritkán (háromszor), rövid időre felvillanva láthatjuk tükrökben, valamint a film elején egy rövid bevezetőben.

Tovább
Szólj hozzá!

Mielőtt az ördög rádtalál (Before the Devil Knows You're Dead) 2007

2017. május 07. 09:46 - Time Goes By

Sidney Lumet rendezte ezt a neo-noir krimi drámát, aminek egyik főszereplője a három éve drog túladagolás miatt elhunyt nagyszerű színész, Philip Seymour Hoffman. A film címe a "Légy a mennyben fél órával azelőtt, hogy az ördög megtudja, hogy meghaltál" ír szólásból jön és egy olyan testvérpárról szól, akik elhatározzák, hogy kirabolják a családi ékszerboltot. Természetesen a végrehajtása közben nem várt események történnek, amelyek miatt aztán a tökéletesnek tűnő terv apró darabjaira hullik. Mindehhez pedig nem csak a sors keze, de a családon belüli problémás kapcsolatok is nagyban hozzájárulnak.

Tovább
Szólj hozzá!

Grand Hotel 1932

2017. május 04. 14:41 - Time Goes By

Több szempontból is különleges helyet foglal el a filmtörténelemben ez a Pre-Code (cenzúra előtti) MGM dráma . A Grand Hotel volt az első olyan film, aminek fókuszában olyan szereplők állnak, akik a történet kezdete előtt ismeretlenek voltak egymás számára, de életük egy bizonyos helyen keresztezi egymás, amelyek hosszabb-rövidebb ideig összefonódnak, majd kilépnek egymás életéből. Mindemellett a Grand Hotel az egyetlen olyan film, amelyik elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, anélkül, hogy akárcsak jelölték volna bármilyen más kategóriában, valamint ez volt az első un. "all-star" színészcsapattal - közte Greta Garbo, John Barrymore, Lionel Barrymore, Joan Crawford - készült nagy költségvetésű film, ami megjelenésének időpontjáig a legdrágábbnak hatott a gazdag és előkelő környezetnek, díszleteinek és az elegáns kosztümöknek köszönhetően.

Tovább
Szólj hozzá!

Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés (Galaxy Quest) 1999

2017. május 01. 12:19 - Time Goes By

A Galaxy Quest egy olyan sci-fi komédia, amely a Star Trek c. (illetve az ehhez hasonló) filmsorozato(ka)t és az ezekhez köthető  "fandom" jelenséget parodizálja. Fandom olyan szubkulturákat jelent, amelyeknek tagjait egy-egy film vagy karakter iránti fanatikus rajongás köt össze. A film főszereplői egy Star Trekhez hasonló tévé filmsorozat, a Galaxy Quest színészei, akik némi félreértés miatt valódi galaktikus kalandokban találják magukat földönkívüliekkel körülvéve. A film all-star színész csapatában megtalálhatjuk Tim Allent, Sigourney Weavert, Alan Rickmant, Tony Shalhoubot és Sam Rockwellt is, akik egytől-egyig rendkívül viccesek ebben a paródiában.

Tovább
Szólj hozzá!

The Damned Don't Cry 1950

2017. április 28. 17:15 - Time Goes By

The Damned don't Cry egy női dráma és egy gengszterfilm keresztezéséből létrejött noir krimi, ami egy felfelé törekvő nő részvételéről szól a szervezett bűnözésben, amelynek állomásai és karakterének átalakulásai különböző férfipartnereken keresztül láthatóak a filmben. A forgatókönyv nagyon gyengén Bugsy Siegel maffia főnök és szeretője, Virginia Hill kapcsolatán alapul, azzal a különbséggel, hogy a szokásos gengszterfilmekkel ellentétben itt nem a maffia főnök a főszereplő, hanem a nő életét követhetjük nyomon, Joan Crawforddal a főszerepben.

Tovább
Szólj hozzá!

Arábiai Lawrence (Lawrence of Arabia) 1962

2017. március 20. 14:48 - Time Goes By

A 10 Oscar jelöléséből hetet megnyerő történelmi drámát, az Arábiai Lawrence-t tartják minden idők 7. legjobb amerikai filmjének, ami ráadásul vezeti a legjobb epikus filmjeinek listáját, de a legjobb filmzenék között is a harmadik legjobbnak számít jelenleg. A film az első világháború idején a Közel-Keleten játszódik, és valós történelmi eseményeket dolgoz fel. A történet főszereplője T.E.Lawrence angol tiszt, akit felettesei azzal bíznak meg, hogy szervezze meg az arab felkelést a Török Birodalom ellen, amely ekkoriban a Közel-Keletre is kiterjesztette fennhatóságát.

Tovább
6 komment

A félelem órái ((The) Desperate Hours) 2 in 1, 1955 és 1990

2017. március 16. 10:57 - Time Goes By

Ha lazán is, de valódi eseményeken alapul ez a noir, amelyek 1952 szeptember 11-12.-én játszódtak le egy öttagú család otthonában, akiket börtönből szökött bűnözők túszként tartottak fogva. Az eredeti 1955-ös verzió Humphrey Bogart és Frederic March főszereplésével, valamint William Wyler rendezésében látható, aminek aztán Michael Cimino, a Szarvasvadász rendezője készítette el neo-noir remake-jét 1990-ben Mickey Rourke és Anthony Hopkins főszereplésével Desperate Hours címmel.

Tovább
Szólj hozzá!

Feud TV sorozat 2017-

2017. március 13. 09:40 - Time Goes By

A Feud egy most (2017.márc. 5.-én) kezdődő amerikai antológiai TV sorozat, amely minden évadban különböző igaz történetet, párkapcsolatot dolgoz fel mini-sorozatok formájában. Az első évad nyolc részes Bette and Joan című sorozata Bette Davis és Joan Crawford híres-hírhedt viszályáról, rivalizálásáról, egymás kölcsönös utálatáról szól, amiről már esett szó ebben a blogban, a főszerepeket pedig Jessica Lange és Susan Sarandon játssza. A poszt az első évad első részének megnézése után született.

Tovább
Szólj hozzá!

Más világ (The Others) 2001

2017. március 10. 15:37 - Time Goes By

Alejandro Amenábar rendezte ezt a spanyol-amerikai koprodukcióban készült természetfeletti elemeket is tartalmazó pszichológiai thrillert és gótikus horrort. A Más világ egyike a '90-es évek második felében oly népszerű, teljesen a történet végi csavarra épülő filmeknek, amiről megpróbálok nagyon visszafogottan és teljesen spoiler mentesen írni, mivel a csavar felfedése, vagy bármilyen apró utalás jelentősen ronthatja a filmélményt azok számára, akik még esetleg nem látták.

Tovább
Szólj hozzá!

Top 10 Cary Grant film

2017. március 07. 20:28 - Time Goes By

Cary Grant (1904-1986) angol származású amerikai színész 34 éves pályafutása során 76 filmet készített, és az Amerikai Filmintézet legnagyobb férfi sztárjainak listáján Humphrey Bogart mögött a második helyen áll. Cary Grant könnyed eleganciája, kedélyes és laza stílusa, játéka és a filmvásznon mindig megjelenő sármja hamar ismertté és népszerűvé tette Hollywoodban. Karrierje első harmadában vígjátékokra, azon belül is elsősorban screwball komédiákra szakosodott, későbbi karrierjére jelentős hatással volt Alfred Hitchcock, akivel négy közös filmet készítettel, majd pályafutásának utolsó harmadában főleg romantikus szerepekben játszott a kor legnagyobb és legnépszerűbb színésznőivel. Pályafutása alatt kétszer jelölték Oscar-díjra (Penny Serenade 1941 és None but the Lonely Heart 1944), de csak 1970-ben nyerte el a szobrocskát életmű-díjként.

Tovább
7 komment

Aszfaltdzsungel (The Asphalt Jungle) 1950

2017. március 05. 18:36 - Time Goes By

John Huston rendezte ezt műfajteremtő, négy Oscar-díjra (legjobb rendező, forgatókönyv, fényképezés és színész) jelölt noirt, ami a zsáner egyik legnagyobb hatású filmjének számít, ugyanis ez alapozta meg és indította el a heist filmek sorát, és amelyet aztán olyan darabok követtek, mint a The Killing, a Kutyaszorítóban vagy éppen a The Usual Suspects, amit szintén ez a film inspirált  Az Aszfaltdzsungelből az idők folyamán három remake is készült (The Badlanders 1958, Cairo 1963, A Cool Breeze 1972), azonban egyik sem éri el az eredeti minőségét. Mint minden heist (vagy caper) film, ez is egy rablás kitervelése, megszervezése, végrehajtása és következményei körül forog, amibe egész biztos, hogy valami hiba csúszik.

Tovább
Szólj hozzá!

Játsz/ma (The Game) 1997

2017. március 02. 12:17 - Time Goes By

David Fincher rendezte ezt a neo-noir mystery thrillert, aminek főszeplője Michael Douglas mellett számos remek mellékszereplő is látható, többek között Sean Penn és James Rebhorn, a film középpontjában pedig egy mindentől és mindenkitől elidegenedett milliomos bankár áll, akit testvére befizet egy titokzatos játékra, aminek során át kell, hogy értékelje addigi életét.

Tovább
4 komment

A püspök felesége (The Bishop's Wife) 1947

2017. február 27. 08:39 - Time Goes By

Témája miatt karácsony körül akartam írni erről az öt Oscar-díjra jelölt a filmről, de akkor valami miatt elmaradt, viszont újra eszembe jutott, amikor Loretta Youngról és eltitkolt, házasságon kívül született gyerekéről posztoltam nemrégen, ugyanis ő a film női főszereplője. Young partnere pedig a hasonló jellegű könnyed, "érezd jól magad" típusú filmekben mindig kiváló alakítást nyújtó Cary Grant, aki itt egy angyal formájában érkezik közénk, hogy hozzásegítsen pár embert ahhoz, hogy élete megfelelő kerékvágásba terelődjön. Ez a film sem úszta meg a remake-t, amit 1996-ban követtek el ellene The Preacher's Wife címmel Denzel Washingtonnal és Whitney Houstonnal a főszerepekben, azonban sajnos nagyon gyengére sikeredett.

Tovább
Szólj hozzá!

A mások élete (The Lives of Others) 2006

2017. február 23. 12:06 - Time Goes By

Ez a német nyelvű dráma nyerte el 2007-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, amelynek eredeti címe Das Leben der Anderen. A film 17 évvel a berlini fal ledöntése és a szocialista NDK bukása után készült, és ami a kelet-német titkosszolgálat, a Stasi lehallgatásait és azon keresztül a állampolgárok félelemmel teli életét állítja a középpontjába. Eddig a filmig az NDK-ról, illetve annak bukásáról csak vígjátékok készültek, ezért a filmet nagy várakozás előzte meg, ami aztán az Oscar--díjtól függetlenül nem tudott teljesen megfelelni ennek. A filmmel szembeni legnagyobb és legfontosabb kritika a téma megközelítésének módja volt, hiszen a film középpontjában nem a rendszer egyik áldozata áll, hanem egy Stasi ügynök, amely karakter humanizálásán keresztül mintha a kommunista rendszer is némi mosdatáson menne át.

Tovább
11 komment