Time Goes By

Egy hely a nap alatt (A Place in the Sun) 1951

2017. november 16. 10:00 - Time Goes By

9 Oscar-jelöléséből hatot meg is nyert ez a film noir dráma, aminek középpontjában egy feltörekvő szegény, de ambiciózus fiatalember áll, akinek nem csak két, eltérő osztálybeli nő közül kell választania, de a moralitása is tesztelődni fog ebben a sötét és drámai történetben. A film főszereplői Montgomery Clift és a még nagyon fiatal és nem mellesleg gyönyörű 19 éves Elizabeth Taylor, akit ez a szerep indított el a sztárság útján.

Tovább
Szólj hozzá!

Top 10 James Cagney film

2017. november 13. 11:03 - Time Goes By

James Francis "Jimmy" Cagney Jr. (1899 –1986) ír származású amerikai színész híres volt mindig nagyon energikus játékáról, sajátos énekhangjáról és táncstílusáról különféle musicalekben, végtelenül vicces pléhpofás és remekül időzített reakcióiról komédiákban, de legelsősorban gengszter filmek és noirok pszichológiailag összetett kemény fickós gengszter karaktereiről, amelyekért mind a kritika, mind a közönség imádta. Nem véletlenül mondta róla Orson Welles, hogy "talán ő volt a legnagyobb színész, aki valaha feltűnt a kamerák előtt", amivel Stanley Kubrick is egyetértett. Háromszor jelölték Oscar-díjra (Mocskos arcú angyalok 1938, Yankee Doodley Dandy 1942 és a Love me or Leave me 1956), amelyek közül a Yankee Doodley Dandyért el is nyerte. Az Amerikai Filmintézet jelenleg Hollywood 8.legnagyobb férfisztárjaként rangsorolja Clark Gable mögött és Spencer Tracy előtt.

Tovább
14 komment

Oldboy 2003

2017. november 10. 09:41 - Time Goes By

A (dél-)koreai filmgyártás nagy hagyományokra tekinthet vissza, amin mindig is jól érzékelhető volt a japán filmművészet nagyon erőteljes befolyása is. A csúcskorszakát az 50-60-as években élte, majd egy nagyon erős minőségi zuhanás következett be a '70-es évektől kezdve. Szerencsére a 2000 évektől mintha kezdene feltámadni a koreai film régi dicsősége, aminek egyik legfontosabb bizonyítéka ez a 2003-as neo-noir mystery thriller, az Oldboy. Ez a film sem kerülhette el sorsát és 2013-ban elkészült amerikai remake-je, ami azonban az eredeti nyomába sem érhet. A film egy tévesen és rejtélyes okok miatt bebörtönzött emberről szól, aki szabadulása után bosszút akar állni, nem tudván, hogy az is a "játék" része. Spoilermentes.

Tovább
4 komment

A kísértet és Mrs. Muir (The Ghost and Mrs. Muir) 1947

2017. november 07. 10:57 - Time Goes By

A legjobb fekete-fehér fényképezés kategóriájában jelölték Oscar-díjra Joseph L. Mankiewicz romantikus, fantasztikus filmjét, aminek a gyönyörű Gene Tierney és Rex Harrison a főszereplője. A film akkora sikert aratott, hogy a későbbiekben egy tévé sorozat keretében is feldolgozták. A kísértet és Mrs. Muir középpontjában egy nagyon speciális, szó szerint és átvitt értelemben is spirituális szerelmi történet áll, aminek főszereplői egy szellem és egy még mindig csinos özvegyasszony. Mi másról is szólhatna kettejük fizikai kapcsolat nélküli története, ha nem az igaz szerelemről?

Tovább
1 komment

Titok az ajtón túl (Secret Beyond the Door) 1947

2017. november 05. 11:55 - Time Goes By

Fritz Lang gótikus pszichológiai thriller noirja a Kékszakáll történetének egy modern (1947-ben) freudi feldolgozásának is tekinthető, amiben ugyanaz a Joan Bennett játssza a főszereplőnőt, mint két leghíresebb noirjában, a Scarlet Streetben és a The Woman in the Windowban. A történet középpontjában pedig egy olyan frissen házasodott nő áll, akinek gyanakvása folyamatosan nő férje iránt, mert attól fél, hogy az meg akarja ölni. A Titok az ajtón túl a noir műfaján belül a "ne bízz a férjedben típusú filmek közé tartozik. 

Tovább
6 komment

Budapest Noir 2017

2017. november 02. 21:09 - Time Goes By

Ez volt az idei év második olyan filmje, amit nagyon vártam, sőt talán még jobban, mint a Szárnyas fejvadász folytatását, mivel pár nézhetetlen művészfilmtől eltekintve (pl. Szenvedély 1997) a film noir (1941-1958), mint műfaj a magyar filmgyártásban eddig nem létezett. Mint ahogy a magyar irodalomban is ismeretlen volt a film alapjául szolgáló, Kondor Vilmos 2008-ban megjelent azonos c. regénye előtt az ún. hardboiled (nem véletlenül nincs is rá igazán megfelelő magyar szó) detektív ponyva műfaja, amely filmes feldolgozásától remélte mindenki, hogy kis hazánkban is gyökeret ereszthet ez a nagyon amerikai műfaj.

Tovább
8 komment

Gyilkos mezők (The Killing Fields) 1984

2017. október 31. 13:06 - Time Goes By

Hét Oscar-díjra jelölték ezt a brit biografikus háborús drámát, ami két újságíró, az amerikai Sydney Schanberg és a kambodzsai Dith Pran a vörös khmerek rémuralma alatt megélt tapasztalatait filmesítette meg.  A nagyon autentikus epikus film a barátságukról, az általuk átélt szörnyűségekről és nem utolsósorban a túlélésükről szól, amivel párhuzamosan megjelennek Pol Pot vezette kambodzsai kommunista vörös khmerek által elkövetett rémtettek és emberiség ellen elkövetett bűnök is. A film igaz történeten alapul, ami nagyon sok tanulsággal szolgál a mai napig is. Talán még többel is, mint amennyinek bemutatása a film készítőinek szándékában állt.

Tovább
4 komment

A gonosz ereje (Force of Evil) 1948

2017. október 28. 12:52 - Time Goes By

A kapitalizmus, a pénzéhség és a bűnözés szükségszerűen együttjáró jelenségek, fogalmak Abraham Polonsky film noir krimijében, amiben nem egy femme fatale, hanem a pénz jelenti a címbeli gonosz erőt. A történet két főszereplőjén, egy testvérpár kapcsolatán keresztül megjelenik a bibliai Káin és Ábel története is, amely során a egyikük nagyon erőszakosan be akarja vonni a testvérét az alvilág egyik jól fizető, de illegális tevékenységbe, amit a másik nem hajlandó megtenni. 

Tovább
Szólj hozzá!

Az Ambersonok tündöklése és bukása (The Magnificent Ambersons) 1942

2017. október 25. 15:56 - Time Goes By

4 Oscar-díjra jelölték Orson Welles második rendezői filmjét, amit közvetlenül az Aranypolgár után készített. A híres rendező már a második rendezői munkájával megkezdte karrierjének azon szakaszát, amikor filmjei  a készítése és azon belül is leginkább az utómunkálatok körül zajló viták miatt váltak híressé, hírhedté, aminek eredményeképpen az Ambersonok eredeti verziójából az RKO stúdió kivágatott 40 percet. Az erősen megvágott film aztán meg is bukott a kasszáknál, azonban még ebben a megcsonkított állapotában is látható az, hogy milyen lehetőséget puskáztak el, hiszen akár az Aranypolgár méltó folytatása is lehetett volna. A történet középpontjában egy gazdag család szappanopera jellegű története áll, akik a 20. század elejére, az autógyártás kezdetével párhuzamosan elveszítik kiváltságos helyzetüket.

Tovább
4 komment

Top 10 South Park (1997- ) epizód

2017. október 15. 18:40 - Time Goes By

A kismilliónyi Top 10 South Park lista után most én éreztem kényszert arra, hogy összeállítsam a magamét. Nem tudom mennyire kell bemutatni ezt a társadalmi, politikai szatírát, 21 szezon után szerintem már csak az újszülötteknek új ez a sorozat. Trey Parker és Matt Stone rajzfilm sorozata felnőtt közönség számára ajánlott és íródott, nem csak esetenkénti trágársága, kemény és politikailag inkorrekt szövegei, de a témái miatt is, amelyek nagyon sokszor olyan tabukat állítanak a fókuszba, amelyekről sem az emberek, sem a politikusok nem mernek őszintén beszélni, akár hipokritaságból, akár rosszul értelmezett politikai korrektségből.

Tovább
41 komment

Mentőcsónak (Lifeboat) 1944

2017. október 11. 12:40 - Time Goes By

Három Oscar-díjra jelölték Alfred Hitchcock thrillerét, "túlélő drámáját", közte magát a rendezőt is. A Mentőcsónak az első olyan filmje volt, ami nagyon korlátozott  területen játszódik, amelyet aztán a későbbiekben olyanok követtek, mint a Kötél vagy éppen a Hátsó szoba. A film további érdekessége, hogy ez Hitchcock "háborús propagandafilmje", amit végül csak nagyon korlátozottan mutattak be, mivel nem tartották elég hazafiasnak. A története egy tengeren hánykolódó mentőcsónakban játszódik, aminek 8-9 szereplője egy torpedótalálat után megpróbálja túlélni a háborút és megőrizni emberségét. Az poszt helyenként spoilert tartalmaz.

Tovább
1 komment

Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049) 2017

2017. október 05. 17:44 - Time Goes By

Denis Villeneuve nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor elkészítette a ma már kultikus 1982-es neo-noir sci-fi folytatását. Az eredeti Szárnyas fejvadász számtalan filmest megihletett már, ugyanakkor folytatásának gondolata komolyabban csak 2007-ben merült fel a Ridley Scott, az első film rendezőjének fejében, a film elkészültére mégis további 10 évet kellett várni. Mint minden kultikus film folytatásánál, úgy a Szárnyas fejvadásznál is felmerül a kérdés, hogy túl lehet-e szárnyalni az elsőt? És egyáltalán, érdemes-e elkészíteni? Tovább tudja-e vinni az eredeti által megkezdett utat, úgy, hogy képes újat is adni és közben nem esik abba a csapdába se, hogy nem lesz egyéb, mint egy rossz másolat. Az írás spoiler mentes.

Tovább
11 komment

Scandal Sheet 1952

2017. szeptember 26. 19:34 - Time Goes By

A Scandal Sheet a Double Inemnity által vágott ösvényen haladó feszes és izgalmas nagyvárosi noir, amiben a főszereplő antihős nem csak egy gyilkosság, de bulvárújságírói tevékenysége miatt is megbűnhődik. A film fókuszában egy bulvárújság főszerkesztőjének és fiatal riporterének apa-fiú jellegű kapcsolata áll, akik közül az egyikük gyilkossá válik, miközben a másikuk azon ügyködik, hogy kinyomozza a gyilkossági ügyet. A Double Indemnityvel ellentétben ez alkalommal a tanítvány az, akinek tevékenysége miatt egyre inkább szorulni kezd a hurok az általa példaképként tisztelt idősebb főszerkesztő nyaka körül.

Tovább
Szólj hozzá!

Top 10 Burt Lancaster film

2017. szeptember 23. 12:11 - Time Goes By

Burton Stephen "Burt" Lancaster (1913-1994) amerikai színész a noir műfajból "nőtte ki" magát és vált világsztárrá a '40-es években. Az '50-es években már nagyon különböző műfajú filmekben és szerepekben is látható volt, majd a '60-as években ért karrierje csúcsára, amikor több Oscar-jelölést is begyűjtött, majd 45 éves pályafutását 1990-ben fejezte be. Karrierje során négyszer jelölték Oscar-díjra a legjobb férfi főszereplő kategóriában (Most és mindörökké 1953, Elmer Gantry 1960, Birdman of Acatraz 1962 és Atlantic City 1980), amelyek közül az Elmer Gantry főszerepéért el is nyerte. Burt Lancastert a 19. helyre sorolja jelenleg az Amerikai Filmintézet a legnagyobb hollywoodi sztárok listáján.  

Tovább
11 komment

Ragtime 1981

2017. szeptember 20. 12:32 - Time Goes By

8 Oscar-díjra jelölték Milos Forman cseh származású amerikai filmrendező drámáját, ami arról is nevezetes, hogy az 1937-es Mocskos arcú angyalok két főszereplője, James Cagney és Pat O'Brien utolsó alakítása látható ebben a drámában, a még nagyon fiatal Samuel L. Jackson és Jeff Daniels filmdebütálása mellett. A film története 1910-es években játszódik New Yorkban és négy szálon fut, amelynek középpontjában két család, egy fehér és egy fekete áll, akiknek élete az események hatására kihatással lesz a másikéra egy olyan korban, amikor minden addigi társadalmi norma változásnak indul. 

Tovább
Szólj hozzá!

Az örökösnő (The Heiress) 1949

2017. szeptember 18. 10:54 - Time Goes By

Hollywood legtöbb Oscar-jelölést szerző rendezője, William Wyler ezzel a drámájával sem hazudtolta meg önmagát, amely négy díjat nyert meg nyolc jelöléséből, köztük a film főszereplője, Olivia de Havilland. A színésznő jelenleg 101 éves és ő Hollywood aranykorának utolsó túlélője a vele egykorú Kirk Douglesszel egyetemben. A film középpontjában egy gazdag, de naiv és félénk fiatal örökösnő áll, aki szerelmes lesz egy jóképű fiatalemberbe, akiről apja azt gyanítja, hogy nem egyéb, mint hozományvadász.

Tovább
Szólj hozzá!

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 19. rész

2017. szeptember 14. 18:07 - Time Goes By

Bette Davis gyilkosság gyanújába keveredik

Bette Davist (1908-1989) Hollywood második legnagyobb női sztárjaként jegyzik Katharine Hepburn után, akit tízszer jelölték Oscar-díjra (amit kétszer meg is nyert), valamint ő volt az első színésznő, aki életmű díjat kapott 1977-ben. Többek között arról vált híressé, hogy szívesen vállalt ellenszenves és rosszindulatú karaktereket. Davis egyike volt Hollywood legambiciózusabb színésznőinek, és pályafutása során kialakult róla egy olyan kép, hogy nehézkes vele az együttműködés, mivel hajlamos volt rosszindulatra és érdekeit nagyon erőszakosan tudta képviselni, azonban tehetségét és elhivatottságát senki nem vonta kétségbe. Még legnagyobb riválisa Joan Crawford sem, akivel híres-hírhedt viszálya a mai napig is az érdeklődés középpontjában áll.

Ennél jóval kevésbé ismert az, hogy felmerült bűnösségének lehetősége második férje, Arthur Farnsworth rejtélyes halálában, és a pletykák szerint csak a filmstúdió befolyásának köszönheti azt, hogy férje halálát balesetnek nyilvánították.

Tovább
Szólj hozzá!

Erőszakos cselekedet (Act of Violence) 1949

2017. szeptember 12. 13:30 - Time Goes By

Fred Zinnemann noirja egyike a műfaj azon flmjeinek, amelyek a háború után középosztály fehér kerítései mögé kukkant be, és amely során kiderül, hogy a fényes felszín mögött a valóság sötét és kiábrándító. Megjelenésének idején nem aratott nagy szakmai vagy közönségsikert, aminek elsődleges oka a film kiábrándító jellege volt, azonban manapság már a műfaj egyik stílusos és ütős darabjaként tekintenek rá. A 2. vh után egy testileg és lelkileg is sérült amerikai katona meg akarja ölni a környezetében hősnek tartott, elismert és kedvelt egykori bajtársát és felettesét, mert árulónak tartja.

Tovább
1 komment

Looper - A jövő gyilkosa (Looper) 2012

2017. szeptember 09. 13:12 - Time Goes By

A Looper a neo-noir sci-fiknek azon csoportjába tartozik, amelyekben az időutazás játssza a főszerepet - Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt és Emily Blunt mellett. A film középpontjában egy olyan bérgyilkos története látható, akit a szervezett bűnözés azért alkalmaz, hogy a jövőből visszaküldött áldozatokat a múltban végezze ki. 

Tovább
2 komment

Ítélet Nürnbergben (Judgement at Nuremberg) 1961

2017. szeptember 06. 12:30 - Time Goes By

11 Oscar jelöléséből kettőt (legjobb férfi színész és forgatókönyv) díjra váltó tárgyalótermi dráma 1948-ban játszódik Nürnbergben és a háborúban vesztes náci Németország emberiség ellen elkövetett bűncselekményekkel megvádolt bíróinak tárgyalásáról szól, pontosabban szólva annak egy fikciós változata. Az amerikai bíróságnak ezen a tárgyaláson is választ kellett adniuk arra a kérdésre, hogy kinek, mikor és mennyire lehet arra hivatkozni, hogy "csak parancsra tettem"? Ez a film is 'all star" színész csapattal dolgozott, többek között Spencer Tracyvel, Maximilian Schellel, Burt Lancesterrel, Richard Widmarkkal, Marlene Dietrichhel, Judy Garlanddel vagy éppen Montgomery Clifttel, és mindegyikőjük egészen kiváló alakítást nyújtott.

Tovább
Szólj hozzá!