Time Goes By

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 11. rész

2014. december 29. 22:55 - Time Goes By

Charlie Chaplin és az ő "kacér angyalkái"

Charlie Chaplin, a filmtörténelem egyik legnagyobb alakja nemcsak filmjeiről, de botrányos magánéletéről és zsarnoki természetéről is hírhedt volt, aki egyszerre volt híres szoknyavadász és nőgyűlölő, és mivel hódításai között nagyon sok fiatal lányka akadt, ezért a pedofília vádja is sokszor elhangzott már esetében.

Charlie Chaplin (1889-1977) angol színész, rendező, producer, akit nem tudom, hogy mennyire kell bemutatni: a legnagyobb hollywoodi sztárok listájának 10. helyezettje, a némafilmek koronázatlan királya. Nem hiszem, hogy sok ember élhet a Földön, aki ne ismerné a nevét, kisember figuráját, kalapját, bajuszkáját és sétabotját. Charlie Chaplin a '20-as évek egyik legimádottabb sztárja volt, aki megteremtette a tragikomédia műfaját Hollywoodban a szegény, néha szánalmas, néha bátor és talpraesett kisember figurájával, aki előszeretettel segít bajba jutott nőknek és gyerekeknek. Ő talán a legikonikusabb némafilmsztár, aki ráadásul a hangosfilmek korában is sztár tudott maradni. Alapító tagja volt a United Artist filmstúdiónak, amelyet abból a célból hoztak létre, hogy a színészeket és rendezőket kizsigerelő nagy stúdiók ellenében a saját érdekeiket képviseljék.

Mindemellett magánélete több esetben is, sőt egy idő után folyamatosan beárnyékolta filmes tevékenységét, amely rendkívül bonyolult és sok esetben botrányos volt. Ennek hátterében több összetevő is állt, és esetében nemcsak egyszerű, Hollywoodban nem szokatlan promiszkuitása állt, hanem ezt fokozta azzal, hogy célpontjai gyakran fiatal tinédzser lányok voltak, amit aztán betetézett zsarnoki, nőgyűlölő és bántalmazó természetével. Összesen 11 (elismert) gyereke született feleségeitől, barátnőitől, akik általában 16-18 évesek voltak megismerkedésükkor, függetlenül az ő korától. Híres szoknyavadász hírében állt - saját bevallása szerint 2000 nővel volt szexuális kapcsolata - , aki előszeretettel használta filmjeinek forgatását arra is, hogy filmbeli partnereit a valóságban is meghódítsa. (Ennek egyik következménye lett William Randolph Hearsttel, a sajtómágnással való összeütközése.)Kibírhatatlan, zsarnoki természetének hátterében zaklatott gyerekkora állt, amelyek miatt Peter Ackroyd Chaplin című könyvében párhuzamot von Adolf Hitler és Charlie Chaplin természete és annak oka: a gyerekkoruk között. Mindketten 1889. áprilisában születtek, akiknek iszákos apjuk, és mentálisan kiegyensúlyozotlan anyjuk volt, tehát mindkettejük családfájában megtalálhatóak az elmebetegség nyomai. Chaplin anyját, aki nagy valószínűséggel prostituált volt, több intézetben is elektrosokkal kezelték. Hitler és Chaplin fizikai hasonlóságát bajszuk és testalkatuk alapozta meg, ráadásul mindkettejüknek karizmatikus kisugárzása volt, amivel emberek millióit tudták a hatásuk alá vonni. A beosztottaikkal is egyformán zsarnokian bántak. A City Lights forgatásakor Chaplin azt a jelenetet, amiben az egyik virágáruslány átnyújt egy csokor virágot 342-szer vetetett fel. Persze ezt lehetne maximalizmusnak is hívni, azonban ez már sokkal közelebb áll a mentális kattantsághoz.

Miután anyját elmegyógyintézetbe zárták, a kis Charlie 7 évesen szegényházba került, valamint különféle nevelőanyákhoz, akik sokszor kegyetlenül bántak vele. Később azt nyilatkozta, hogy "7 éves koromban véget ért a gyerekkorom." Soha nem tudta az anyjának megbocsátani, hogy nem tudott róla gondoskodni. Gyerekkora tapasztalatai, "élményei" nyilvánvalóan nagyban befolyásolták személyiségét, és nem véletlenül írták le gyanakvó és mérges embernek ismerősei, akik szerint állandóan mogorva és morózus volt, aki csak nagyon ritkán mosolygott. Robert Florey rendező asszisztens Chaplinről írt könyvében "zsarnoki, sérült, kegyetlen és despotikus" embernek nevezte, akitől a gyerekei is féltek. Főleg az a kettő, akik a Lita Gray-jel való házasságából születtek. Egyikőjük azt nyilatkozta, hogy "mérgét olyan erőszakosan fejezte ki, aminek intenzitása és nagysága messze túllépett dühének okán és én állandóan féltem tőle." Azonban akik leginkább féltek tőle, és a legjobban megalázva érezték magukat a környezetében, azok általában azok a nők voltak, akikkel együtt élt.

Chaplin számára az ideális nő az volt, akibe "ő nem, de nő őbelé teljesen és feltétel nélkül szerelmes" volt. Feleségei leggyakoribb és legáltalánosabb panasza az volt, hogy "feleségül vett, majd elfeledkezett rólam", miközben állandóan friss hús után kajtatott.

Első feleségével, a 16 éves Mildred Harris-szel (1901-1944) 1918-ban ismerkedett meg az akkor 29 éves Chaplin egy partin. Amikor Mildred közölte vele, hogy terhes, a színész bepánikolt, hiszen a legkevésbé sem vágyott kötöttségre. Chaplin, hogy elkerülje a nyilvános botrányt, feleségül vette a tinilányt. Mint később kiderült, a lány vagy hazudott, vagy csak félreértelmezte teste jeleit, mindenesetre nem volt terhes. Házasságuk alatt nem sokat foglalkozott ifjú feleségével, sőt kifejezetten irritálta Mildred jelenléte, aminek többször hangot is adott, miközben folyamatosan más nőkkel keveredett futó kapcsolatokba. Mildreddel való kapcsolata tovább romlott és végleg elmérgesedett, amikor újszülött gyerekük pár napos korában meghalt. Házasságuknak bő egy éven belül vége lett, és válásukat Mildred kezdeményezte kegyetlenségre hivatkozva. Válásuk után nagyon rossz képet festett Chaplinről: "Nehéz volt egy zseni feleségének lenni. Sokszor nem értettem őt, és alacsonyabb rendűnek éreztem magam. Nagyon türelmetlen, temperamentumos volt, aki úgy kezelt engem, mint valami kretént."

 

Chaplin még első házasságában élt, amikor a The Kid c. filmjének forgatásán megismerkedett az akkor 12 éves gyerekszínész Lita Grey-jel (1908-1995), aki a Flirtatious Angelt, azaz a kacér angyalkát játszotta a filmben (közös jelenetük a poszt végén lévő videóban látható). 1924-ben újra találkoztak az Aranyláz forgatásán, és az akkor alig 16 éves lány terhes lett a 35 éves Chaplintől, aki kísértetiesen hasonló helyzetbe került, mint első házasságánál. Lita bejelentése után Chaplin gyorsan lecserélte egy másik szeretőjére, Georgia Hale-re a filmben, és Litának abortuszt ajánlott, amit azonban a lány katolikus családja nem fogadott el. Ezután felvetette, hogy fizet 20 ezer dollárt egy vállalkozó szellemű fiatalembernek, aki majd feleségül veszi a lányt, megmentve annak becsületét, azonban a család ezt is visszautasította. Miután nem tudta magát a helyzetből kihúzni, kénytelen volt megint megnősülni, ha nem akart 30 évre börtönbe menni kiskorú megrontásáért. Erről a szituációról később azt nyilatkozta, hogy "meg voltam döbbenve, és készen álltam arra, hogy öngyilkos legyek, amikor Lita közölte velem, hogy nem szerelmes belém, de el kell, hogy vegyem feleségül". Mexikóban, a titokban megtartott házasságkötésük után rögtön horgászni ment, és innentől kezdve csak "kis kurvának" hívta a lányt. Kaliforniába hazafelé menet a vonat platformján álldogálva azt kérdezte az éppen terhes feleségétől, hogy "ez egy megfelelő alkalom lenne arra, hogy véget vess a szenvedéseidnek. Miért nem ugrasz?" Viselkedése még rosszabbá és furcsábbá vált, amikor Lita másodszor is terhes lett. Naponta nyolcszor zuhanyzott, lehallgatót szereltetett felesége hálószobájába és fegyveres őrökkel vetette körbe a házát. Ez év végére (1926) Lita beadta a válópert, amiben azzal vádolta Chaplint, hogy fegyvert fogott rá, és úgy követelte, hogy abortuszra menjen, valamint sürgette és követelte abnormális, természetellenes, perverz és degenerált szexuális vágyainak kielégítését. Ő azt mondta, hogy ezeket a dolgokat minden házaspár csinálja, és te az én feleségem vagy, akinek azt kell tennie, amit én akarok. Sokszor még annyi pénzt sem adott, hogy a gyereknek tejet vegyek". A nagyközönség ekkor fordult először imádott sztárja ellen. Lita ügyvédei azzal is megfenyegették, hogy nyilvánosságra hozzák azoknak a színésznőknek a neveit, akikkel Chaplin félrelépett, megemlítvén Myrna Kennedyt, Georga Hale, Edna Purviancet és Marion Daviest. Mivel ezek között házasok is voltak, ráadásul Marion Davis közben a féltékeny természetű sajtómágnás William Randolph Hearst szeretője is volt, akitől rettegtek a hollywoodi filmstúdiók vezetői, ezért Chaplin kénytelen volt mindenbe beleegyezni, és így Lita Gray kapta Amerika addigi legnagyobb összegű feleségtartását: 625 ezer dollárt és 200 ezer dollár gyerektartást.  Amikor Chaplin visszament dolgozni a The Circus c. filmjében 1927-ben, teljesen megőszült.

Paulette Goddard (1910-1990) színésznő volt Chaplin harmadik felesége (ketten a baloldali képen), aki egyben a legidősebb és legsikeresebb is volt házastársai között. Igaz, hogy Chaplinnek azt mondta, hogy 17 éves - valószínűleg figyelmét akarta ezzel felkelteni -, valójában már 22 volt, amikor megismerkedtek, és 26, amikor 1936-ban hozzáment a 47 éves színészhez. Chaplin folyamatosan egrecéroztatta forgatásokkor, teljesen kontrollálni akarta Goddard életét is, azonban ő már nem kis tini lány volt, akivel ezt annyira könnyen megtehette volna. A házasságuk a The Dictator forgatása alatt romlott meg végleg, ami után a színésznőnek is elege lett belőle, és 5-6 év házasság után ő is elvált Chaplintől 1942-ben.

Mire Chaplin betöltötte az ötvenet, már állandóan botrányos kapcsolatainak árnyékában élt, amihez nem csak házasságai, de legalább annyira botrányos egyéb kapcsolatai is hozzájárultak. Az egyik leghírhedtebb Joan Barry (1919 vagy 1920 - ) színésznővel (jobboldali képen) folytatott 1943-as apasági pere volt. Ez az eset akár egy külön posztot is megért volna, annyira bonyolult és annyi elképesztő részletet tartalmaz. Chaplinnek a nővel kb 1 évig tartó viszonya volt, amit azonban befejezett, amikor Barryn mentális betegsége kezdett elhatalmasodni, és zaklatni kezdte a színészt. Egyik alkalommal a rendőrség letartóztatta a nőt, aki hiányos férfiruházatban üldögélt kocsijában Chaplin háza előtt. Amikor szeméremsértés miatt bevitték a rendőrségre, még mindig nem volt hajlandó rendesen felöltözni, így felső nélkül parádézott a dutyiban. 1943. októberében szülte meg kislányát Carol Annt, és rögtön apasági keresetet indított Chaplin ellen, aki nem ismerte el a gyereket. Annak ellenére, hogy a vérteszt szerint nem Chaplin volt az apa, a nő ügyvédjének sikerült elérnie, hogy a bíróság a teszt eredményét ne vegye figyelembe, így Chaplint gyerektartásra kötelezték. Később ez az ügy vezetett oda, hogy 1965-ben megváltoztatták a törvényt, és azóta a vértesztet bizonyítéknak tekintik. Azonban Lita Grey (második ex-feleség) később azt állította, hogy Chaplin lefizetett korrupt hivatalnokokat, hogy meghamisítsák a vértesztet, és "nincs kétségem afelől, hogy Carol Ann az ő gyereke volt". Chaplint ekkor a Mann Act törvény - fehér rabszolga törvény: olyan bűntett, amikor valaki egy nőt vagy lányt prostitúció vagy egyéb erkölcstelen cél miatt államok között utaztat - megsértésével is megvádolták. Ha bűnösnek találják, akkor húsz éves börtönbüntetéssel kellett volna szembenéznie. Ezzel egy időben hat másik embert - köztük rendőrtiszteket és egy bírót - azzal vádoltak, hogy megsértették Barry jogait, amikor letartóztatták, majd vonatra tették azzal az utasítással a kalauznak, hogy ne engedjék leszállni a vonatról. Apasági perét elvesztette, de a Mann Act megsértése alól felmentették, azonban a nyilvánosság előtti imidzse a földig rombolódott. A képen éppen ujjlenyomatot vesznek tőle:Ezen persze az sem segített, hogy két hétre az apasági perének lezárulta után az 54 éves Chaplin feleségül vette a 18 éves Oona O'Neillt, akivel egy évvel korábban ismerkedett meg. Bár ennek a házasságának sem jósoltak túl hosszú időt, ez Chaplin előéletét ismerve meglepően sikeres volt. Ő úgy nyilatkozott, hogy "élete legboldogabb napja" volt, amikor  O'Neillel találkozott, és végre megtalálta az "igazi szerelmet". Chaplin Lita Greyjel való házasságából született első szülött fia Charlie Jr. nagyon elismerően nyilatkozott Oonaról: "meglepően jó humora, és végtelen türelme volt, aki istenítette apámat." Valószínűleg ezek lehettek azok a tulajdonságai, amelyek nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy házasságuk Chaplin élete végéig kitartott, és 8 közös gyerekük született.1947-ben az FBI nyomozni kezdett Chaplin után, aki kommunista szimpatizánsnak számított, bár tagadta azt, hogy kommunista lenne. Chaplin hiába élt több évtizede az USA-ban, soha nem kért állampolgárságot, ezért az FBI-nak viszonylag könnyű volt tőle megszabadulni, amit botrányos élete is megkönnyített. 1952-ben a vízumát nem hosszabbították meg, ekkor Chaplin visszament Európába és végül Svájcban telepedett le negyedik feleségével. Szomszédságába tartozott Vladimir Nabokov, akinek egyik leghíresebb műve a Lolita 1955-ben jelent meg. Sokak szerint Chaplin élete és botrányai inspirálták a regényt, leginkább Lita Greyjel való kapcsolata.

Charlie Chaplin megpróbáltatásai azonban még 1977-ben bekövetkezett halálával sem értek teljesen véget. Sírrablók (Roman Wardas lengyel és Gantcho Ganev bolgár bevándorló) 1978-ban ellopták koporsóját a sírjából, és felhívták Oonát "váltságdíj" reményében. 1 hónapon belül elfogták őket és Chaplin teste is előkerült, azóta háborítatlanul nyugszik svájci sírjában.

1921-es The Kid c. némafilmben Chaplin és az akkor 12 éves Lita Grey közös jelenete: "The trouble begins": Az aláfestő zene a Kiss Leeta c. száma:

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://timegoesby.blog.hu/api/trackback/id/tr76978049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2014.12.30. 14:45:18

@Sandokohn - a maláj jiddis: Tudom, hogy az egzecíroztat a helyes, de imádom ennek mindenféle (népies?) variációját, leginkább az egrecéroztatot, jól hangzik.

Lille havfrue 2014.12.30. 15:26:11

Oona pedig az író O'Neill lánya volt. (Geraldine lányuk nagyon hasonlít hozzá.)

2014.12.30. 16:20:05

a zsenik mindig elviselhetetlenek otthon...ezért ha valakinek a párja, azt mondja, elviselhetetlen, akkor érezze magát zseninek!

☉ ☾ 2014.12.30. 18:43:38

A cikkben remek ez a mondat: "Kapcsolatuk tovább romlott, amikor gyerekük születése után pár napon belül meghalt. "

micsoda? 2014.12.30. 19:17:23

Nem mondom a 12 éves leányzó jól megtermett:)
Szeretem amikor a hálás utókor, mindig talál valami leleplezendőt. Petőfire viszont vigyáztunk.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2014.12.30. 19:57:01

@gszabo1: itt azért egy kicsit többről van szó, mint elviselhetetlenségről, konkrétan bántalmazásról és pedofíliáról is főleg Lita Grey esetében

@☉ ☾: ezt kijavítottam

@micsoda?: Lehet, hogy fejlett lány volt, de akkor is 12 éves volt. És Chaplint nem a hálás utókor kezdte leleplezni, hanem életében is folyamatosan visszatetszést keltettek a dolgai, ami miatt többször is a börtön fenyegette. Olyan érzésem van mintha az jobban bántana, hogy megírják, hogy pedofil volt, mint az a tény, hogy pedofil volt.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2014.12.31. 10:58:13

Nos igen, ez már régen is így ment, mert ha pedofil voltál és csak a kislányok (vagy inkább: "fejletlenebb egyedek", hiszen nem teljesen kislánykák) vonzottak, de volt kapcsolati és magántőkéd, akkor elkerülhetted a bajt. Persze, a cikk is ráviklágít, hogy ha kicsikkel kezdesz és azok terhesek lesznek, általában el kell őket vedd feleségül, de ez legyen a legnagyobb baj.
Mint azt olvashatuk, a srácnak legalább 200 csaj volt meg életében - felteszem, többségük 13-15-17 év körül lehetett, egyáltalán nem olyan öreg és csúnya huszonévesek, mint az indokolt lett, lehetett volna (a harmincasokról már nem is beszéljünk).

Ez van, mikor művészileg elismersz v alakit, mert tényleg zseni volt, de emberileg megveted, mert egy olcsó pedofil állat volt, nem több. Kérem a nem egyetértőket, hogy gondolkozzanak.
süti beállítások módosítása