Time Goes By

Legjobb film noir idézetek 1.rész

2017. február 10. 11:09 - Time Goes By

Legjobb noir egysorosok

A film noir műfaja mindig híres volt szellemes, cinikus és kemény dumáiról, amelyek legjobb sorait a műfaj két legfontosabb karakterének, a legtöbb esetben kívülálló és elidegenedett, társadalmi szabályokra nem sokat adó antihős férfi, vagy a maga körül mindent romba döntő femme fatale szájából hallható. Az első részben a legjobb egysorosokból láthatunk egy kis válogatást:                                   Sam Spade (Humphrey Bogart) The Maltese Falcon (1941):

“People lose teeth talkin’ like that.  You want to hang around, you’ll be polite.”  

"Az ilyen beszédért emberek fogakat veszítenek. Ha itt akarsz lógni, akkor udvarias leszel"

Joe Gillies (William Holden) Sunset Boulevard 1950:

"Norma, you're a woman of 50, now grow up. There's nothing tragic about being 50, not unless you try to be 25."

"Norma, te egy ötvenes nő vagy, most már nőj fel. Semmi tragikus nincs abban, ha valaki 50, hacsak nem próbál meg 25 lenni."

Walter Neff (Fred MacMurray) Double Indemnity 1944:

"It was a hot afternoon, and I can still remember the smell of honeysuckle all along that street. How could I have known that murder can sometimes smell like honeysuckle?"

"Forró délután volt, és még mindig emlékszem az utca szulák illatára. Honnan tudhattam volna, hogy a gyilkosságnak néha szulák illata van?"

Harry Lime (Orson Welles) The Third Man 1949:

"In Italy for thirty years under the Borgias they had warfare, terror, murder, bloodshed - but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love, 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock. So long, Holly."

"Itáliában a Borgiák 30 éves uralma alatt háború, terror, gyilkosság, vérontás volt -  de ők adták Michelangelot, Leonardo de Vincit és a reneszánszot a világnak. Svájcban testvéri szeretet volt, 500 éve demokrácia és béke honol, és mit adtak ők a világnak? A kakukkos órát. Viszlát, Holly."

"Doc" Erwin Riedenschneider (Sam Jaffe) The Asphalt Jungle 1950:

"Experience has taught me never to trust a policeman. Just when you think one's all right, he turns legit."

"Tapasztalatom szerint soha nem szabad egy rendőrben sem megbízni. Amikor már éppen azt gondolnád, hogy okés, akkor hirtelen a törvény képviselőjévé válik."

Ethel Whitehead (Joan Crawford) The Damned Don't Cry ! 1950:

"Don’t talk to me about self-respect. That’s something you tell yourself when you got nothing else. What kind of self-respect is there living on aspirin tablets and chicken salad sandwiches?"

"Ne beszélj nekem az önbecsülésről. Ez valami olyasmi, amit akkor mondasz magadnak, amikor nincs semmi másod. Milyen önbecsülés aszpirin tablettán és csirke salátás szendvicsen élni?" 

Spencer (John Hoyt) Brute Force 1947:

“Flossie had looks, brains, and all the accessories. She was better than a deck with six aces. But I regret to report that she also knew how to handle a gun. My gun. Before I only suspected that she was talented, now I was positive”

"Flossie jól nézett ki, eszes volt és minden egyebe a helyén volt. Jobb volt, mint egy kártyapakli hat ásszal. De sajnos azt is tudta, hogy hogyan kell bánni egy fegyverrel. Az én fegyveremmel. Ezelőtt csak gyanítottam, hogy tehetséges, ekkor már meg is győződtem róla."

Dixon Steele (Humphrey Bogart) In a Lonely Place 1951:

"I was born when she kissed me. I died when she left me. I lived a few weeks while she loved me."

"Megszülettem, amikor megcsókolt, és meghaltam, amikor elhagyott. Néhány hétig éltem, amíg szeretett."

J.J. Hunsecker (Burt Lancester) Sweet Smell of Success 1957:

"I'd hate to take a bite out of you. You're a cookie full of arsenic."

"Utálnék beléd harapni. Arzénnal teli süti vagy."

Ida Corwin (Eve Arden) Mildred Pierce 1945:

"Personally, Veda's convinced me that alligators have the right idea. They eat their young."

"Engem Veda lányod meggyőzőtt arról, hogy az aligátoroknak igazuk van. Ők megeszik a kölykeiket."

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://timegoesby.blog.hu/api/trackback/id/tr712243930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomori Sándor 2017.02.17. 10:35:39

a kedvencem /

Frank McCloud (Bogart): When your head says one thing and your whole life says another, your head always loses.
— Key Largo (1948)