Time Goes By

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 27. rész

2019. december 18. 19:23 - Time Goes By

Audrey és Bill

Manapság sem számít ritka eseménynek, ha a színészek forgatás alatt beleszeretnek filmbeli partnerükbe, néha összekeverve a valóságos személyt az általa játszott karakterrel, néha azonban valódi szerelem és akár házasság is kibontakozhat egy-egy ilyen kapcsolatból. Audrey Hepburn és William Holden a Sabrina című, mára már klasszikussá vált romantikus vígjáték forgatása alatt szerettek egymásba, ami mint később kiderült, életük romantikus csúcsát jelentette. Kettejük titkos szerelmének történetéről már számtalan újságcikk és könyv született, ilyen volt legutóbb Edward Z. Epstein 2015-ös Audrey and Bill című könyve, és mi másról szólna, mint Audrey Hepburn és William Holden titkos szerelméről.

Hollywood története során nagyon sok sztár pár létezett, azonban nem sokan tudták vagy volt egyáltalán lehetőségük arra, hogy egymás iránti érzelmeiket felhasználhassák egy film javára, és mindazt a vásznon is hitelesen és szenvedélyesen megjelenítsék. A ’40-es évek legnépszerűbb sztár házaspára Humphrey Bogart és Lauren Bacall volt, akik négy közös filmjükben is képesek voltak ennek bemutatására. Az 50-es és 60-as évek két, végtelenül népszerű színésze, William Holden és Audrey Heprburn csak két filmben játszottak együtt, és úgy alkottak kiváló mozipárost, hogy a közönség nem volt tisztában a köztük lévő kapcsolattal és érzelemmel.

Audrey Hepburn (1929-1993) angol-belga színésznő az Amerikai Film Intézet listáján a 3. legnagyobb női sztárként szerepel Katharine Hepburn és Bette Davis után. Pályafutása során ötször jelölték Oscar-díjra a legjobb női főszereplő kategóriában (Római vakáció 1953, Sabrina 1954, Egy apáca története 1959, Álom luxuskivitelben 1961 és a Várj, míg sötét lesz 1967), amelyek közül a Római vakációért – élete első hollywoodi filmjéért - meg is kapta.

A vékony és törékeny testalkatú, sápadt arcocskájú Audrey Hepbrunt nem véletlenül nevezték anti-Marilyn Monroenak, ugyanis végtelenül ártatlan, szinte kislányos kisugárzása és játékossága a balettosok kecsességével keveredve a világ legbájosabb színésznőjét eredményezték személyében. Bár Audrey Hepburn a filmvásznon a naiv ártatlanság és a reménytelen romantika megtestesítője volt, azonban az ő igazi életéből sem hiányzott a viharos szerelmek sora. Mindezek között kapcsolatuk rövidsége ellenére is, az egyik legfontosabb és legnagyobb szerelem William Holdenhez fűzte.

Audrey sokkal jobban vágyott családi életre, mint a legtöbb hollywoodi sztár, olyannyira, hogy hollywoodi pályafutását is csak addig tervezte, amíg férjhez nem megy, és nem szül egy csomó gyereket. "When I get married, I want to be really married. / Amikor megházasodok, akkor igazán házas akarok lenni” - nyilatkozta nagyon fiatalon, még a pályája elején.

William "Bill" Holden (1918-1981) az ötvenes évek egyik legnépszerűbb és legtöbb bevételét termelő színésze volt, akinek pályafutását olyan filmek fémjelezik, mint az Alkony sugárút 1950, Sabrina 1954, vagy éppen a Híd a Kwai-folyón 1957. Pályafutása során háromszor jelölték Oscar-díjra, amelyek közül az 1953-as Stalag 17-ért meg is kapta. Őt 25.-nek rangsorolták a legnagyobb amerikai férfisztárok sorában.

A Sabrina 1954-es forgatása alatt ismerkedtek meg ők ketten, és lényegében azonnal egymásba szerettek. Közös jeleneteikben jól érződik a köztük lévő melegség és gyengédség. Persze ezt a nézők betudták a magas szintű színészi játéknak, mivel nem ismerték a köztük lévő kapcsolatot, azonban ennek ismeretében már egy kicsit elbizonytalanodik az ember, és inkább tulajdonítja mindezt a színészek valódi érzelmeinek, mivel Audrey filmbeli karaktere Humphrey Bogartéval jön össze, ugyanakkor vele már korántsem érződött ugyanaz a "kémia", mint Bill-lel.

Hepburn azt mondta Holdenről, hogy a „legjóképűbb férfi, akivel valaha is találkoztam”. Pedig együtt volt ő egy rövid ideig Gregory Peckkel is a Római vakáció egy évvel korábbi forgatása alatt. Holdennel azonban valami komolyabb volt kialakulóban és elszeparálhatatlanná váltak egymástól a Sabrina készítése alatt. (Ők ketten a képen balra a film forgatása alatt.) Együtt voltak mindenhol, az öltözőben, a piknikeken, az étkezéseken, és nem utolsósorban titokban a férfi öltözőjében. A színésznő a „védőangyalának” hívta a 11 évvel idősebb férfit, akivel megőrültek egymásért. Legszívesebben azonnal összeházasodtak volna.

Ha a férfi nem lett volna éppen nős három gyerekkel.  

Bár Audrey Hepburn már Oscar-díjas színésznő volt ekkor és hatalmas karrier előtt állt, mindezt képes lett volna odadobni, mégpedig könnyű szívvel, azért, hogy hozzámehessen a családos és alkoholproblémákkal küzdő színészhez, még olyan áron is, hogy tisztában volt azzal, hogy az egész világ utálta volna azért, mert tönkretett egy házasságot. Holden felesége Brenda Marshall színésznő volt, akivel két közös fiú gyereküket és Bill által örökbe fogadott, a nő első házasságából származó lányukat nevelték.

És William Holden el is hagyta volna a családját, hogy feleségül vegye Audrey Hepburnt, akinek meg is kérte a kezét. A színésznő ekkor boldogan tervezgette a jövőt, és arról beszélt szerelmének, hogy 3-4 gyereket szeretne, hogy aztán a filmezéstől visszavonulva felnevelje őket. A színésznő gyerek utáni vágya már-már megszállott mértéket öltött ekkoriban.  

Aztán jött a hidegzuhany, amikor Holden végül bevallotta a nőnek, hogy nem lehet több gyereke, mert két fia születése után vaszektómia műtétje volt. Audrey Hepburn ebben a pillanatban szakított vele, annak ellenére, hogy ezzel mindkettejük szívét alaposan összetörte.

A képen William Holden és családja valamikor a '40-es években:A színész nem tudta elfogadni ezt a döntést és elhatározta, hogy mindenképpen visszaszerzi Hepburnt. Nem vagyok benne biztos, hogy erre a legmegfelelőbb tervet eszelte-e ki, mindenesetre elhatározta, hogy féltékennyé teszi a nőt azzal, hogy össze-vissza utazgat a nagyvilágban, majd visszatérvén, a különböző nőkkel folytatott kalandjairól meséljen Hepburnnek azzal szándékkal, hogy a nő ezután majd igent mond a házasságra. Audrey azonban csak nevetett és kétségbeesett gyerekes próbálkozásnak minősítette. Ha esetleg ismerős lenne a sztori, az nem teljesen véletlen, hiszen Hepburn egyik kiváló, pár évvel későbbi romantikus komédiájában, az 1957-es Délutáni szerelemben a romantika terén még járatlan és ártatlan karaktere úgy próbál meg elcsábítani egy szoknyavadász nagyvilági fickót, hogy számos különlegesen hangzó hódítást talál ki magának, amivel féltékennyé teszi a férfit. Mindenesetre a visszautasítás következményeként William Holden keserűségében jobban elkezdett inni, mint előtte bármikor, pedig addig sem számított kispályásnak ebben a tevékenységében.  

Audrey Hepburn még ugyanebben az évben férjhez ment Mel Ferrer színészhez. A házasság 14 évig tartott annak ellenére, hogy Ferrer közismert volt temperamentumáról és hirtelen fellobbanásairól, valamint arról, hogy mindenben kontrollálni akarta feleségét. William Holden azt mondta egyszer erről a házasságról, hogy "Azt hiszem Audrey hagyja, hogy Mel azt higgye, hogy befolyásolhatja őt.” Hepburn ennek ellenére alig várta, hogy végre anya lehessen. Legnagyobb bánatára azonban kétszer is elvetélt. Másodjára 1959-ben, amikor az Unforgiven forgatásán leesett egy lóról. Amikor harmadszor is terhes lett, nem vállalt el egy filmet sem, és így végül 1960-ban megszületett várva várt első gyereke, Sean.

Audrey Hepburn terhesen, majd első gyerekével:Két évvel később, még ezalatt a házassága alatt, 1962-ben forgatta A lány, aki ellopta az Eiffel-tornyot (Paris When It Sizzles) című 1964-ben bemutatott romantikus komédiát, amiben újra William Holden lett a partnere. A két rendkívül népszerű színész vásznon történő újraegyesítése a Paramount stúdió ötlete volt, akik hatalmas pénzbevételt reméltek ettől. William Holdent azonban csak hatalmas nehézségek árán lehetett rávenni erre, lényegében kényszeríteni kellett a filmben való részvételre, mivel még mindig reménytelenül szerelmes volt Audrey Hepburnbe, lényegében a Sabrina forgatása óta folyamatosan, pedig ennek már lassan egy évtizede volt ekkor. Audrey ráadásul már nemcsak férjnél volt, de már az anyai örömöket is megtapasztalta. Holden szerelme még reménytelenebb volt, mint bármikor a szakításuk óta. A férfi alkoholizmusa is új szintre lépett, mivel képtelen volt józanul elviselni a helyzetet. A forgatás alatt a rendező kénytelen volt Holden szomszédságában kibérelni egy házat, hogy szemmel tarthassa filmje főszerepét játszó színészét. Holden a későbbiekben azt nyilatkozta erről:

Emlékszem a napra, amikor megérkeztem az Orly reptérre. Hallottam a lépteimet visszhangozni a tranzit folyosó falán, mint a halálra ítéltek, amikor megteszik az utolsó sétájukat. Felfogtam, hogy találkoznom kell Audreyval és foglalkoznom kell az alkoholizmusommal is. És nem éreztem úgy, hogy kezelni tudnám bármelyik helyzetet is.”

A film műfaja és témái sem könnyítették meg a dolgát. A történet a filmipar világában játszódik és arról szól, hogy egy titkárnőt, Gaby Simpsont (Audrey Hepburn) Párizsba küldenek, hogy legépelje a híres forgatókönyvíró, Rick Benson (ez volt Bill Holden) legújabb munkáját. Gaby ezután Rick fantáziájának részévé válik, miközben egymásba szeretnek, majd láthatjuk a forgatókönyv összes lehetséges verzióját, amit csak ki tud gondolni az író, és amit Gaby és Rick el is játszanak.

A forgatásnak voltak olyan napjai, amikor a stáb nem tudott dolgozni a színész részegsége miatt, miközben Audrey iránti szenvedélye újra fellángolt. Egyik este egy fán átmászott Audrey öltözőjének ablakához, és megcsókolta a nőt, amikor az kíváncsiságból kinézett. De Billel ellentétben Audrey ekkor már családjára koncentrált, és visszaküldte a saját öltözőjébe. A forgatás egy tortúra volt William Holden számára. Élete szerelme olyan közel volt hozzá és mégis elérhetetlen messzeségben. A filmnek vannak olyan pillanatai, amikor az a néző, aki ismeri a színészek háttértörténetét, kristálytisztán érzi, hogy a történetben látható egy néhány vágyakozó pillantás nem a karakteré, hanem a színészé volt. Mindez a film szempontjából egyébként jól sült el, hiszen a csókjaik szenvedélyesek és gyengédek, miközben egymás iránti valódi szeretetük is átjön, ami tökéletes mozi párossá tette őket. Kár hogy nem készült több közös filmjük, bár lehet, hogy az megölte volna William Holdent.

Audrey élete ekkor már túllépett Holdenen és nem volt visszaút. További gyerekeket szeretett volna, azonban 1965-ben és 1968-ban két további vetélése volt, majd még ez évben, 14 év házasság után elvált Mel Ferrertől. A fia később azt nyilatkozta, hogy „anya túl sokáig maradt ebben a házasságban” célzott itt Ferrer agresszív viselkedésére.Még válása évében, 1968-ban megismerkedett egy hajóút során Andrea Dotti olasz gróffal, akivel házasságot is kötöttek, majd 1970-ben megszületett második fia, Luca Dotti. (A fenti képen a színésznő látható két fiával.) Annak ellenére, hogy ez a házassága jobbnak bizonyult az elsőnél és szeretet teljesebb volt, Dotti mégis megcsalta a színésznőt számtalan fiatalabb nővel, így aztán ez a házassága is válással végződött 1982-ben. Az ember azt gondolná, hogy egy ennyire gyönyörű és bájos nőt megbecsülnek partnerei, azonban életrajzát látván rájövünk, hogy a férjek akkor is ugyanazokat a hibákat követik el, ha a világ legbájosabb nője a feleségük, mint általában, hiszen első férje bántalmazta, a második meg megcsalta. Még második válása előtt, de már a házasság tönkremenetele után, 1980-ban ismerkedett meg Robert Wolders holland színésszel, akivel aztán élete végéig együtt élt. 

Ez idő alatt történt 1981-ben, hogy William Holden meghalt. Sajnos halálában is közrejátszott az alkohol. A színész részegen megcsúszott a hálószobája szőnyegén és esés közben beütötte a fejét a dohányzóasztalban, majd szép lassan elvérzett. A boncolás azt állapította meg, hogy a fejsérülés után még legalább egy fél óráig életben volt, azonban nem volt olyan állapotban, hogy telefonálni tudott volna segítségért. Holttestét négy nappal a halála után fedezték fel, Audrey Hepburn sokkot kapott a hír hallatán.  

A színésznő élete utolsó szakaszában az Unicef elkötelezett nagyköveteként dolgozott, és éhező gyerekek számára gyűjtött adományokat. 1993-ban, akárcsak William Holden, 63 évesen halt meg.

Audrey volt életem szerelme” – William Holden.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://timegoesby.blog.hu/api/trackback/id/tr6715351588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JcWh 2019.12.19. 08:47:38

Mindig nagy örömmel olvasom az irományaidat, de most különösen boldog vagyok, mivel óriási William Holden rajongó vagyok. Több filmes fórumon fent vagyok ezzel a nickkel és már rengeteg infót osztottam meg Holdenről, amiket főként a Bob Thomas által írt életrajzi könyvében olvastam (Golden Boy: The Untold Story of William Holden). Már évek óta készítek feliratokat is Bill Holdenes filmekhez és most már csak egy-két film maradt hátra a filmográfiájából.

Még pár érdekes infóval szeretném kiegészíteni ezt a remek cikket:
- William Holdennek rengeteg szeretője volt karrierje során és általában akikhez igazán közel került, azokat még a feleségének is bemutatta. Audrey még vacsorázni is elment a Holden házba, de megfordult ott még Grace Kelly is nem is olyan sokára. (Amúgy Holden felesége tudott minden szeretőről, de mégsem hagyta el Billt és 30 évig házasok voltak.)
- William Holden Audrey Hepburn hatására lett az állatvédelem egyik élharcosa, ugyanis egyik vadászata közben lelőtt egy antilopot és amikor meglátta az állatot, úgy érezte, mintha Audrey Hepburnt lőtte volna le. Holden Kenyában vett egy óriási birtokot és egy rezervátumot alapított, amit ma is működtet utolsó élettársa, Stefanie Powers (William Holden Wildlife Foundation néven).
- Az 1955-ös A szerelem nagyon ragyogó dolog című filmre William Holden mindenképpen Audrey-t szerette volna a partnernőjének (hogy a románcukat folytatni tudják), de Audrey nem akart félig ázsiai karaktert eljátszani.
- Amellett, hogy mindketten 63 éves korukban hunytak el, még az is érdekes egybeesés, hogy egy évben nyerték Oscar-díjukat, ráadásul közvetlenül egymás után. (Holden hivatalos Oscar videójának első másodperceiben még Audrey van a képernyőn.)
- Holdennek amúgy még nagyon sok híres szeretője volt később, pl. Jackie Kennedy is, de minden nő közül Audrey-ba volt csak igazán szerelmes (erről Ryan O'Nealnek mesélt az 1971-es Vad vándorok forgatásán).

Egyébként szívesen olvasnék még tőled William Holden filmekről írt elemzéseket. A Golden Boy (1939), a Born Yesterday (1950), a Vezetői lakosztály (1954) vagy a Hálózat (1976) például mind remek választás lenne, de van egy-két elég jó noir is a filmográfiájában (pl.: Invisible Stripes (1939) Humphrey Bogarttal (!), Dark Past (1948), Union Station (1950), The Turning Point (1952)).
Bocsi a hosszú kommentért, de annyira megörültem az írásodnak! :)

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2019.12.19. 08:53:22

@JcWh: Tervben van jó néhány William Holden film, csak idő kérdése. A Network nagyon jó, meg a noirjai se rosszak, A Born Yesterday-t viszont a női főszereplő miatt nem szeretem, annyira idegesítően beszél.
De jönnek majd idővel. :)

Guillam 2019.12.19. 17:49:25

Ha William Holden 1918-ban született, akkor 1954-ben még csak 36 éves volt.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2019.12.19. 17:51:12

@Guillam: 54-ben a Sabrina forgatása volt, akkor ismerkedett meg Hepburnnel. 1981-ben halt meg, ahogy az a posztban is szerepel.

Tangooo 2019.12.19. 18:15:22

@Guillam: Kiváló fejszámoló vagy. De hogy túltegyek rajtad: 1955-ben pedig 37 éves volt.

JcWh 2019.12.20. 09:34:04

@Time Goes By: Szuper! Izgatottan várom őket! :)

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2019.12.20. 15:19:25

@Guillam: most vettem észre a hibát, mea culpa, javítottam.
süti beállítások módosítása