Time Goes By

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 28. rész

2020. március 01. 10:05 - Time Goes By

Natalie Wood rejtélyes halála

natalie_wood_14.jpgNatalie Wood amerikai színésznő a karrierje folyamán több, mint 50 mozi és tévéfilmben tűnt fel, miközben háromszor is jelölték az Oscar-díjra. Natalie Wood azonban nem csak szakmai sikerei, de rejtélyes halála miatt is megmaradt az emberek emlékezetében, aki emellett ráadásul még nemi erőszak áldozatává is vált korábban. A színésznő a kaliforniai Santa Catalina sziget közelében fulladt az óceánba 43 éves korában. Az esetet akkor balesetnek minősítettek, azonban időközben többször is megnyitották az ügyet, mivel a baleset mellett a gyilkosság vagy emberölés sem volt egyértelműen kizárható.

natalie_wood_6.jpgNatalie Wood (szül: Natalia Nikolaevna Zakharenko) (1938-1981) San Franciscoban született egy orosz bevándorló családban, és már gyerekszínészként Hollywood egyik csillagává vált. Életének ebben a szakaszában olyan filmekben játszott, mint a Csoda a 34. utcában (1947) vagy A kísértet és Mrs. Muir (1947). Tinédzser korában, 17 évesen pedig már meg is szerezte első Oscar-jelölését A haragban a világgal c. 1955-ös filmjéért, amiben James Dean partnere volt. A sikerek továbbra sem hagyták el, mert ezek után olyan filmek jöttek a pályafutásában, mint John Ford 1956-os westernje, a The Searchers, John Waynenel a főszerepben, vagy karrierje egyik csúcsopontja, a West Side Story 1961-ben, amely év a második Oscar-jelölést is meghozta, igaz egy másik filmjéért, a Ragyogás a fűbenért. És bár ’63-ban már a harmadik Oscar-jelölését szerezte a Szerelem a megfelelő idegen női főszerepéért, azonban a West Side Story után már egy kicsit lefelé ívelt hollywoodi pályafutása, a ’70-es években pedig már a tévében tűnt fel többször.

A fiatal színésznőnek már karrierje elején szembesülnie kellett Hollywood sötét oldalával, ami egy egész életre szóló traumát okozott neki. Mint annyi más fiatal lány vagy nő Hollywoodban, ő is nemi erőszak áldozata lett. Natalie Wood ráadásul még csak nagykorú sem volt, hiszen ekkor nem volt több, mint 16 éves.  

natalie_wood_17.jpgSuzanne Finstad 2001-es életrajzi könyvében azt állítja, hogy egy híres színész megerőszakolta egy hotelben az ekkor még csak tinédzserkorú lányt. Natalie öt hollywoodi barátjával, többek között Dennis Hopper és Scott Marlowe színészekkel készült interjúk után Finstad arra a következtetésre jutott, hogy bár (1954 és 2001) közben eltelt 47 év, ezért egyes részletek nem egyeznek, de a történet lényege, amit mindannyiukkal Natalie osztott meg, igen. Egy befolyásos és házas filmsztár, akire a lány nagyon felnézett, a los angelesi Chateau Marmont hotel egyik szobájába csalta azzal a hazugsággal, hogy meghallgatást tartanak egy filmszerepre, ahol aztán részegen órákon keresztül olyan brutálisan, Nataliet folyamatosan verve és obszcénen üvöltözve többször megerőszakolta, hogy a fiatal lány maradandó sérülést szenvedett. Natalie olyan rémült, megfélemlített és traumatizált állapotba került miközben mindenhonnan vérzett, hogy nem mert a rendőrségen feljelentést tenni. Minderről az anyja is lebeszélte, mondván, hogy biztos Natalie dühítette fel a férfit valamivel. Na, meg jól ismerte Hollywood működését. Tudta, hogy a stúdió vezetői nem engedték volna meg, hogy bárki is foltot ejtsen egy, már befutott és híres sztár hírnevén és valószínűleg minden további kapu bezáródott volna lánya filmes karrierje előtt. Lana, Natalie kishúga ekkor 8 éves volt, és a későbbiekben úgy nyilatkozott erről egy interjúban, hogy „anya és én órákon át vártuk a kocsiban, hogy vége legyen a „meghallgatásnak”. Olyan hosszan, hogy én el is aludtam a hátsó ülésen. Félálomban azt hallottam, ahogy Natalie és anya hevesen vitatkoznak. Natalie később többször is anyát hibáztatta azért, mert az a rossz dolog történt vele, mivel túl mohón erőltette, hogy lánya minél több filmszerepet kapjon.” (A képen Natalie, Lana és az anyjuk)

Habár Natalie Wood soha nem tett feljelentést, a legközelebbi barátainak elmondta, hogy az őt megerőszakoló színész Kirk Douglas volt. Ahányszor csak keresztezték egymás útját a későbbiekben, a színésznő mindig megpróbált úgy viselkedni, mintha mi sem történt volna, de annyira azért nem tudta kontrollálni magát, hogy ne rezzenjen meg minden egyes alkalommal, ahányszor csak elhangzott a férfi neve. Natalie Wood a nemi erőszak után évekig pszichoterápiára járt, ahol megpróbálta feldolgozni az átélt traumát. A MeToo kampány alatt, 2018-ban a fekete ruhás Golden Globe kapcsán, amikor színésznők a hollywoodi szexuális zaklatások ellen tiltakozva fekete ruhát viseltek, ugyanakkor Kirk Douglast álló ovációval ünnepelte mindenki, újra előjött ez az eset. Douglas pedig annyit elismert korábban, hogy "akkoriban nagy nőcsábász és piás volt", de magát az erőszakot nem.

Natalie Wood magánélete innen indult. Nem könnyű kezdet, és úgy tűnik, hogy a vége sem lesz sokkal jobb, bár a kettő között azért voltak boldogabb időszakok is.natalie_wood_5.jpgA későbbiekben partnerei közé tartozott egy időben Nicholas Ray rendező, akivel a Haragban a világgal forgatása alatt jött össze, majd 1956-ban Elvis Presleyvel került közelebbi, de nem túl tartós kapcsolatba, mielőtt férjhez ment volna a heves temperamentumáról ismert Robert Wagner (1930- ) színészhez. Wagnert nem csak számos híres mozifilmben szerepelt (pl. Halálcsók 1956, Pokoli torony 1974, Midway 1976 vagy az Austin Powers franchiseban), de a tévében is sikeres pályafutást mondhat magának, hiszen feltűnt többek között a Két pasi meg egy kicsiben is, mint a Charlie és Alan anyjának szélhámos szeretője, de láthattuk az NCIS-ben is még pár évvel ezelőtt is, a ma már 90 éves színészt.  

Natalie már tinédzser korában beleesett a nála nyolc évvel idősebb színészbe, és az első randijukat a stúdiójuk akkor szervezte meg, amikor a lány 18 éves lett, mintegy szülinapi ajándékként. Na, meg nem mellesleg azért, mert tudták jól, hogy ez a kapcsolat jelentősen megnövelheti mindkét tehetséges és nagy jövő előtt álló színész népszerűségét és ismertségét, vagyis jövőbeli filmjeik sikerességét és pénzbevételét. A két színész 1957-ben össze is házasodott Natalie anyjának tiltakozása ellenére, amely kapcsolat nem indult rosszul, ahhoz képest, hogy a stúdió hozta össze (fenti képen első házasságkötésükkor ők ketten).

Wood később erről úgy írt naplójában, hogy „bár egy olyan városban nőttem fel, ahol az emberek úgy váltották a partnereiket, ahogy a frizurájukat, engem mégis úgy neveltek fel, hogy tiszteljem a hagyományos családi értékeketMindig is arra vágytam, amit minden átlagos lány magától értetődőnek tart: egy házra férjjel és gyerekekkel.” Az eljegyzés napján, 1957. december 6.-án azt írta be, hogy „Az első igazi randink egy éves évfordulóján egy étterembe vitt egy pezsgős vacsorára. Ekkor valami csillogót láttam meg a poharamban: egy gyémántgyűrűt, amibe az volt vésve, hogy „Légy a feleségem”.natalie_wood_10.jpgKívülről nézve minden tökéletesnek látszott, úgy tűnhetett, hogy megvalósult a nagybetűs Amerikai Álom. Mindketten vonzó és sikeres emberek voltak, azonban ahogy ilyenkor lenni szokott, kiderül, hogy a csillogó felszín alatti valóság már nem annyira álomszerű.

A fiatal házaspárnak hamarosan anyagi problémáik támadtak. Az indulatosságra hajlamos Robert Wagner karrierje megtorpant az ’50-es évek végén, 60-as évek elején, amikor a korszak két leghíresebb színésze, Marlon Brando és Paul Newman árnyékába került. A színész relatív sikertelensége és frusztráltsága pár év alatt tönkretette első házasságukat. Wagner és Wood 1962-ben hivatalosan is elváltak, és mindketten új utakra indultak egy másik házasságban.

Natalie 1966-ban összejött egy angol producerrel, Richard Gregsonnal, akivel 1969-ben össze is házasodott, amint hivatalosan is befejeződött a férfi válása korábbi feleségétől. Egy évvel később már meg is született közös gyerekük, Natasha Gregson, majd a kislány egy éves szülinapján már szét is költöztek. A házasság gyors tönkremenetelének oka az volt, hogy a színésznő meghallott egy szexuálisan túlfűtött telefonbeszélgetést a férje és annak titkárnője között. A gyerek érdekeire való hivatkozással Wood anyja megpróbálta rábeszélni lányát, hogy béküljön ki Gregsonnal, azonban Natalie hajthatatlan maradt és válásuk hivatalossá vált 1972-ben.

Robert Wagner az első házassága felbomlása után Európába utazott, hogy filmes szerepeket kapjon. Ekkor ismerkedett meg Marion Marshall színésznővel, akivel Amerikába visszaköltözvén, 1963-ban összeházasodtak, és hamarosan megszületett közös gyerekük, Katie Wagner. Robert második házassága 1971-ben ért véget, körülbelül akkor, amikor Natalie elhagyta Gregsont.  natalie_wood_7.jpg1972 elején Natalie Wood és Robert Wagner újra összejöttek, majd júliusban másodszor is örök hűséget fogadtak egymásnak és két év múlva megszületett közös lányuk, Courtney. Natalie Wood ekkor már a karrierjén is lassított annak érdekében, hogy minél több időt tölthessen a családjával.  

Lana Wood, Natale húga a későbbiekben úgy emlékezett vissza erre a periódusra, hogy „második házasságuk Hollywood egyik legjobb házasságának bizonyult. Nem kérdéses, hogy odaadó, szerető, sőt imádnivaló anya volt. Natalie és Robert szerették egymást és felülkerekedtek korábbi problémáikon. Sokkal elszántabbak és elkötelezettebbek voltak, mint bárki más abban, hogy egy hosszútávon is jól működő házasságban éljenek.”

És házasok is maradtak egészen Natalie Wood haláláig, 1981. november 29.-ig, amikor a családi yachtról, a The Splendorról a tengerbe esett és megfulladt. A rendőrség először balesetként zárta le az ügyet.

A fedélzeten négyen tartózkodtak Natalie halálának éjszakáján. A színésznő ebben az időszakban forgatta a Brainstorm című sci-fi filmjét, esténként pedig a The Splendor-on lakott férjével, Robert Wagnerrel, filmbeli partnerével, Christopher Walkennel és a hajó kapitányával, Dennis Davernnel annak ellenére, hogy sose szerette a hajózást, mert mindig tengeribeteg volt, és rettegett az óceántól.

Teljes bizonyossággal csak annyi derült ki a nyomozás folyamán, hogy a színésznő halálának éjszakáján a társaság közösen ivott, ugyanakkor számos körülményt nem tisztázott a hatóság, illetve a tanúvallomások egymásnak ellentmondók voltak. Volt két távolabbi szemtanú, vagy még inkább fültanú is egy közelben tartózkodó hajón, akik azt állították, hogy azon az éjszakán egy nő segélykiáltásait hallották.

Davern azt vallotta, hogy Wood és Wagner vitatkoztak valamin, amit Wagner először tagadott. A színész a Pieces of My Heart c. emlékirataiban a későbbiekben viszont bevallotta, hogy valóban vitatkoztak, mielőtt a nő eltűnt volna a fedélzetről. Ekkor azt állította, hogy a vita témája felesége karrierje volt, ami után összetört az asztalon egy üveg bort, de ekkor Natalie már visszavonult a saját külön fülkéjébe, ő pedig Chris Walkennel vitatkozott tovább, majd ő is elment lefeküdni a saját szobájába.natalie_wood_9.jpgSose derült ki, hogy pontosan hogyan is került Natalie Wood a vízbe. A színésznő holttestét reggel 8-kor találták meg, körülbelül egy mérföldnyire a hajótól. Wagner azt mondta, hogy felesége nem volt vele, amikor lefeküdt aludni az átivott éjszaka után. A boncolás annyit állapított meg, hogy Wood testén, térdén és karjain zúzódások voltak, a bal arcán és nyakán pedig horzsolások nyomai látszódtak, ugyanakkor az nem derült ki, hogy mikor és hogyan szerezte ezeket a sérüléseket. Az áldozat véralkoholszintje csak 0,14% volt, ami nem jelentős, hiszen ez még tiszta tudatállapotot jelent, ugyanakkor fájdalomcsillapítót és tengeri betegség elleni gyógyszer nyomait is megtalálták, amelyek viszont növelik az alkohol hatását.

A Los Angeles megyei halottkém, Thomas Noguchi „baleset következtében történt vízbe fulladásnak és kihűlésnek” minősítette az esetet. Noguchi szerint Wood az éjszaka folyamán partra szállhatott a hajó csónakjával, majd visszatérvén megpróbált visszakapaszkodni a fedélzetre, de mivel ivott és gyógyszert szedett, így eközben megcsúszhatott és a vízbe eshetett. A hajón tartózkodó három férfi meg már aludt és észre sem vették, hogy mi történt a nővel, csak reggel realizálták, hogy nincs a szobájában. Lana viszont kifejtette kétségeit ezzel a teóriával kapcsolatban, miszerint nővére nem tudott úszni és egész életében félt a tengertől, ezért szerinte kizárt, hogy éjszaka egyedül a partra ment volna egy kis lélekvesztővel.

30 évvel később, 2011 novemberében újra megnyitották az ügyet azután, hogy Davern azt nyilatkozta, hogy pontosan tudja, hogy min veszekedett a házaspár. Elmondása szerint Natalie Wood flörtölt Walkennel, amire a féltékeny és alapjáraton is temperamentumos férj heves dühkitöréssel reagált. A nő eltűnése után, amikor észrevették, hogy nincs a hajón, Wagner megtiltotta neki, hogy bekapcsolja a keresőfényeket és azt mondta, hogy várjanak a rendőrség értesítésével, hátha visszajön a felesége. Davern nem mondta ki, hogy Wagner megölte a nőt akár heves felindulásból, akár véletlenül, de a két fontos körülmény pontosításával egyértelműen Robert Wagnert tette felelőssé felesége halálában. Christopher Walken pedig ügyvédet fogadott, annak ellenére, hogy őt nem is gyanúsították semmivel. Walken azóta is nagyon szűkszavúan beszél interjúkban az esetről, ami kimerül annyiban, hogy nem tudja mi történt, de valószínűleg baleset következtében halt meg Natalie Wood.natalie_wood_16.jpgRobert Wagner szerepe azonban a hatóságokat és a közvéleményt is erősen foglalkoztatta, de sosem tartóztatták le közvetlen bizonyítékok hiányában. A halál okát pedig 2012-ben a halottkém, Lakshmanan Sathyavagiswaran balesetről „fulladás és egyéb nem meghatározott okokra” módosította. Ez a módosítás tartalmazott egy olyan nyilatkozatot is, hogy a körülmények, mármint az, hogy hogyan is került Natalie Wood a vízbe „nincsenek egyértelműen tisztázva”, mint ahogy az sem, hogy "hogyan szerezte a testén látható sérüléseket".

2018-ban megint elővették az ügyet, amikor a rendőrség már „person of interest-nek”, azaz célszemélynek nevezte Robert Wagnert, aki a vallomását a korábbi nyomozások során többször megváltoztatta. Új bizonyíték azonban ekkor sem került elő, mint ahogy a fontos körülmények sem tisztázódtak, ráadásul ekkor már 88 éves (ma 90) Robert Wagner is megtagadott minden további együttműködést, így célszemélyből soha nem vált hivatalosan is gyanúsítottá. Mint ahogy Kirk Douglas is megúszta a nemi erőszak vádját és mindenki által körülrajongva halt meg 103 éves korában.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://timegoesby.blog.hu/api/trackback/id/tr3215498344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eliza Swain 2021.02.18. 14:32:21

Sokkot kaptam Kirk Douglas miatt.
Szegény nő, miken kellett keresztül mennie. Az anyját sem értem. Szomorú, hogy ilyen anyák is vannak.
süti beállítások módosítása