Time Goes By

Kaméliás hölgy (Camille) 1936

2019. augusztus 21. 19:52 - Time Goes By

Ifjabb Alexandre Dumas francia író 1848-as Kaméliás hölgy c. regényének nem kevesebb, mint 47 filmverziója létezik. Csak a némafilmek korában készült belőle legalább öt, amelyek között a Rudolf Valentino-féle 1926-os verzió a legismertebb. A filmkészítés modern időszakában sem feledkeztek meg Dumas romantikus történetéről, aminek köszönhetően 1984-ben Colin Firth főszereplésével egy angol tévéfilm, vagy 2008-ban James Francoval egy amerikai mozi verziót is készítettek. Mindezek ellenére az összes Kaméliás hölgy változat közül a leghíresebb és legismertebb George Cukor rendezte 1936-os film, amire egyetlen magyarázat van: Greta Garbo. Mind Dumas regénye, mind a filmváltozata(i) alapvetően egy nagyon egyszerű romantikus melodráma egy kurtizán és egy szegény arisztokrata fiú tragikus szerelméről.

Tovább
Szólj hozzá!

Time Goes By Top 10 filmje 2019

2019. augusztus 19. 10:00 - Time Goes By

Néha előfordultak, és valószínűleg a jövőben is előfordulnak majd rövidebb kihagyások a blogon, ami elkerülhetetlen akkor, amikor az ember hobbiból csinál valamit. Egy-egy blogposzt létrehozása rengeteg időt, energiát és nem utolsó sorban lelkesedést igényel, amely összetevők nem mindig állnak rendelkezésre, főleg ha ezért a kompenzálás igazából csak annyi, hogy az ember elmerülhet valamiben, amit imád. Ennek ellenére a blog megérte ma, 2019. aug. 19.-én az ötödik születésnapját, ezért az egy éves évforduló után újra összeállítottam a saját kedvenc filmjeim aktuális toplistáját. A 4 évvel ezelőtti kedvencek listájáról nem volt szívem levenni az Alkony sugárutat és a Volt egyszer egy Amerikát, főleg látván a Volt egyszer egy Hollywoodot, de mellettük igyekeztem más nagyszerű, különböző műfajú, stílusú, korú filmekkel megtölteni. Persze az ember nem tagadhatja meg önmagát, na meg a blog profilját, ezért többségben vannak a sötétebb thillerek, drámák, gengszterfilmek, de azért megpróbáltam a listát némi romantikával és humorral lágyítani. Következő "kedvencek listája" update öt év múlva, a tizedik születésnapon, remélhetőleg a blog és a törzsközönségének lelkesedése is kitart addig...   

Tovább
Szólj hozzá!

Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo's Nest) 1975

2019. augusztus 15. 17:25 - Time Goes By

Milos Forman pszichológiai tragikomédiája, szatírája egyike azon hollywoodi filmeknek, amelyik minden fontos (legjobb film, rendezés, férfi és női főszereplő, valamint forgatókönyv) Oscar kategóriában győzni tudott. Mindezt rajta kívül csak az 1934-es It Happened One Night c. screwball komádia és az 1991-es Bárányok hallgatnak c. pszicho thriller mondhatja el magáról. A Száll a kakukk a fészkére jelenleg a 33. az Amerikai Film Intézet legjobb hollywoodi filmek listáján, míg Ratched nővér az 5. legjobb villain szereplő. A főszerepben a még fiatal Jack Nicholson látható pályája első szakaszának egyik legjelentősebb filmjében, ami meghozta számára az Oscar-díjat a Szelíd motorosok (1969) és a Kínai negyed (1974) után. A történet főszereplője, a bűnöző Mac mentálisan betegnek tetteti magát, hogy ne kelljen dolgoznia és inkább egy pszichiátrián tölti visszalévő pár hónapnyi börtönbüntetését.  

Tovább
2 komment

Felkel a Hold (Moonrise) 1948

2019. augusztus 12. 10:07 - Time Goes By

Frank Borzage film noir krimije rendelkezik a műfaj minden komor tragikusságával, ugyanakkor a korabeli melodrámák minden romantikájával és érzékenységével is. A történet főszereplőjének életét már gyerekkorától kezdve megkeseríti az a tény, hogy apját gyilkosság miatt felakasztották, ami miatt többször megalázzák és verekedésbe keveredik, mígnem egyszer önvédelemből ugyan, de ő is megöl valakit.

Tovább
Szólj hozzá!

Jövőre veled ugyanitt (Same Time, Next Year) 1978

2019. augusztus 09. 11:23 - Time Goes By

4 Oscar-díjra jelölték Robert Mulligan két szereplős romantikus vígjátékát, Alan Aldával és Ellen Burstynnel a főszerepekben. Megjelenésének idejében még kissé merésznek számított, ugyanis egy olyan párt láthatunk a filmben, akik 25 éven át, évente egyszer együtt töltenek egy hétvégét, miközben mindketten házasok – mással. A kezdetben egy éjszakásnak indult kapcsolat erős vonzalommá, szerelemmé, szoros és meghitt barátsággá fejlődik közöttük, mi nézők pedig végigkövethetjük mindkettejük életét, miközben az amerikai társadalom változásaira is reagálnak 1951 és 1977 között. 

Tovább
Szólj hozzá!

Volt egyszer egy Hollywood (Once Upon a Time in Hollywood) 2019

2019. augusztus 07. 11:28 - Time Goes By

Minden kétséget kizárva biztos vagyok abban, hogy az idei év legjobban várt filmje Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja. Bár a film magyarországi bemutatására még több, mint egy hetet várni kell, azonban a világ néhány más pontján már túl van a premieren. A film egy olyan időszakba kalauzol minket, ami nem csak az amerikai társadalomban, de a filmgyár történetében is jelentős változásokat hozott a ’60-as évek végén. A történet két főszereplőjén, a pályája csúcsán már túljutott színész, Rick és kaszkadőre, Cliff mindennapjain keresztül megismerhetjük a kor Hollywoodját, ami éppen két korszak határán volt ekkoriban. A két főszerepet nem kisebb nevek játszák, mint Leonardo DiCaprio és Brad Pitt, Hollywood utolsó klasszikus filmsztárjai. A poszt spoilermentes.

Tovább
1 komment

Nagymenők (Goodfellas) 1990

2019. augusztus 05. 12:41 - Time Goes By

Martin Scorsese egyik legjobb alkotása ez a gengszter film, ami nem kis szó ismervén filmográfiáját, és attól függetlenül, hogy 6 Oscar-jelöléséből csak egy díjat tudott megnyerni Joe Pescinek köszönhetően a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A film egy tipikusnak nevezhető gengszter sztori, ami Henry Hill felemelkedéséről és bukásáról szól, miközben betekintést láthatunk a new yorki olasz-amerikai alvilág életébe, működésébe az 1955 és 1980 közötti időszakban. A Nagymenőket jelenleg a 92. legjobb amerikai és 2. legjobb gengszterfilmnek tartják számon A keresztapa mögött, a főszerepeket pedig Ray Liotta, Robert De Niro és Joe Pesci játszák.

Tovább
15 komment

Cápa (Jaws) 1975

2019. augusztus 03. 14:55 - Time Goes By

1975 óta nincs nyár cápás film nélkül. Azóta, hogy Steven Spielberg elkészítette a modern hollywoodi blockbusterek alapkövének számító Cápa című thrillerjét, ami a pár évvel későbbi Star Wars-szal együtt egy újfajta biznisz modellt is létrehozott Hollywoodban. A film akkora sikert aratott több szempontból is, hogy nem csak három (az eredetinél jóval gyengébb) folytatást kapott, de több, mint 100 cápás film elkészültét inspirálta az idők folyamán. A Cápát tartják jelenleg a 2. legjobb thrillernek (a Psycho után), az 56. legjobb amerikai filmnek, aminek zenéje a 6. helyen áll a legjobb filmzenék között, és még gonosz főszereplője, Bruce, a cápa is felkerült az AFI egyik listájára, mint a 6. legjobb villain karakter, miközben a 9 millió dolláros budgetből készült film 470 milliót termelt.

Tovább
4 komment

The Ballad of Buster Scruggs 2018

2019. március 24. 16:22 - Time Goes By

Három Oscar-díjra jelölték a Coen testvérek legújabb filmjét, a mozikban csak korlátozottan bemutatott, alapjában véve Netflixnek készült, noir beütésekkel is rendelkező antológiai westernjét. A film hat rövid, egymással tartalmi kapcsolatban nem álló, de azonos tematika mentén mozgó, kissé abszurd, ironikus és a sötétség különböző fokán álló, váratlan csavarokkal rendelkező vadnyugati történetet mutat be, olyan színészekkel, mint Liam Neeson, Tom Waits vagy éppen James Franco.

Tovább
2 komment

Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot) 1959

2019. március 22. 10:51 - Time Goes By

Hat Oscar-díjra jelölték Billy Wilder klasszikus, fekete-fehér komédiáját, amit nem csak az amerikai vígjátékok legjobbjának, de egyben a 22. legjobb amerikai filmnek is tartanak jelenleg. A Valaki forrón szereti egy könnyed és fergeteges vígjáték két olyan férfi főszereplővel, aki arra kényszerül, hogy a gengszterek elől menekülvén női ruhába bújjanak, miközben emiatt mindenféle bonyodalomba, na és persze szerelembe keverednek. A film három főszerepében olyan sztárokat láthatunk, mint Tony Curtis, Jack Lemmon és Marilyn Monroe.

Tovább
8 komment

Kettős élet (A Double Life) 1947

2019. március 19. 11:05 - Time Goes By

George Cukor Kettős élete egy impresszionista színházi melodráma és egy noir krimi keveréke, aminek főszereplője egy olyan Broadway színész, aki annyira beleéli magát különböző szerepeibe, hogy színpadon kívül is eggyé válik a karaktereivel. Mindezzel egészen addig nincs is probléma, amíg komédiákat játszik, a következő darab azonban az Othello lesz. A film főszerepében Ronald Coleman elnyerte a legjobb színész Oscar-díját.

Tovább
Szólj hozzá!

Megbocsátasz valaha? (Can You Ever Forgive Me?) 2018

2019. március 16. 11:26 - Time Goes By

Három Oscar-díjra jelölték idén ezt a valós történeten alapuló biografikus filmet, ami egy amerikai írónő, Lee Israel életének legérdekesebb szakaszát dolgozza fel, amikor irodalmi hamisítások sorozatát követte el. A film főszerepében az a Melissa McCarthy látható, aki eddig inkább csak vígjátékokban tündökölt, azonban a "drámai" váltás olyannyira jól sikerült neki, hogy alakítását Oscar-jelöléssel jutalmazták.

Tovább
Szólj hozzá!

Golyók vagy voksok (Bullets or Ballots) 1936

2019. március 13. 16:18 - Time Goes By

Ez volt az első film Edward G. Robinson és Humphrey Bogart öt közös munkájának sorában, akik mellett még olyan színészek játszanak ebben a filmben, mint Joan Blondell vagy Barton MacLane. A Golyók vagy voksok egyike a tipikus Warner Bros által készített, ’30-as évekbeli, akár rutinnak is nevezhető gengszterfilmeknek, azonban vannak figyelemre méltó és speciális elemei is. A film alapvetően egy egyszerű sztori mutat be egy alvilágba beépülő detektívről.

Tovább
Szólj hozzá!

Túl a barátságon (Brokeback Mountain) 2005

2019. március 11. 20:13 - Time Goes By

Nyolc Oscar-jelöléséből hármat meg is nyert ez a modern western és romantikus dráma, ami Ang Lee „meleg cowboy filmjeként” híresült el az idők folyamán. A film hatalmas kritikai és közönségsikert aratott megjelenésekor, amit nem csak a rengeteg elnyert díja, de a budgetjét több, mint megtízszerező árbevétele is mutat. A film egy társadalmilag megosztó témát dolgoz fel, mivel két férfi szerelméről szól egy szívfacsaró és drámai történet keretében, valamint Heath Ledger és Jake Gyllenhaal egészen kiváló alakításában.

Tovább
3 komment

Fogjunk tolvajt! (To Catch a Thief) 1955

2019. március 09. 12:51 - Time Goes By

Három Oscar-díjra jelölték ezt az Alfred Hitchcock rendezte romantikus komédiát és mystery filmet, ami azonban sokkal inkább romantikus, mint bármi egyéb. A film nem véletlenül a csillogó romantikára vágyók egyik első számú kedvence volt megjelenése idején: itt ugyanis minden és mindenki gyönyörű. Mintha a híres rendezőnél egy kicsit túlcsordult volna a drága francia pezsgő, amiben az is közrejátszhatott, hogy két kedvenc színészével forgathatott végre a gyönyörű, francia Cote d'Azur-i helyszínen. A film főszerepeiben Cary Grant egy visszavonult ékszertolvajként „jó” hírnevét akarja megőrizni azáltal, hogy megpróbálja lebuktatni a gazdag turistákra utazó nevével visszaélő imposztor tolvajt, miközben romantikus kalandba keveredik egy gazdag örökösnővel, akit Grace Kelly alakít.

Tovább
Szólj hozzá!

A tégla (The Departed) 2006

2019. március 07. 11:18 - Time Goes By

Öt Oscar-díjra jelölték Martin Scorsese neo-noir gengszter krimi thrillerét, amiből négyet, a legjobb film, rendezés, forgatókönyv és vágás kategóriáját meg is tudta nyerni, így egyedül ez a film mondhatja el magáról, hogy Martin Scorsese rendezői díjat nyert vele, pedig olyan klasszikusokat készített már ezt megelőzően, mint például a Taxisofőr 1976, a Raging Bull 1980, a Goodfellas 1990, a Casino 1995 és jelölték összesen 12 Oscrarra pályafutása során. A filmben válogatott színészcsapat játszik, közte Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Whalberg, Martin Sheen vagy éppen Alec Baldwin. Egy fedett nyomozó épül be a bostoni ír maffiába, miközben a gengszter csoport vezetőjének is van egy embere a rendőrség berkein belül. Egy idő után mindkét szervezet tudomást szerez az informátorok létezéséről anélkül, hogy ismernék személyazonosságukat és mindent meg is tesznek, hogy leleplezzék őket.

Tovább
4 komment

Két pasi meg egy kicsi (Two and a Half Men) 2003-2015

2019. március 05. 12:51 - Time Goes By

A két pasi meg egy kicsi az utóbbi 15 év egyik legsikeresebb és legnépszerűbb amerikai sitcomja, ami 12 évadod élt meg 2003 és 2015 között, de ma sincs olyan nap, hogy valamelyik tévécsatorna ne adná folyamatosan. A sorozat első 8 évadában a három címszereplőt Charlie Sheen, Jon Cryer és Angus T. Jones játszották, majd Sheen kiválása után a helyét az utolsó négy évadban Ashton Kutcher vette át, akinek írtak egy új karaktert. Mivel innentől kezdve már közel sem volt annyira szórakoztató a sorozat, ezért ez a poszt is inkább az első 8 szezonra koncentrál, ami a Harper testvérek, a hedonista életmódot folytató nőfaló és piás Charlie, lúzer testvére, a valami miatt mindig ideges és kissé zsugori Alan, valamint ez utóbbi problémás és lusta fia, Jake kalandjai körül forog, akik együtt élnek Charlie tengerparti házában.

Tovább
11 komment

Akik éjszaka élnek (They Live By Night) 1948

2019. március 03. 16:31 - Time Goes By

Nicholas Ray rendező debütáló filmje volt ez a film noir, ami a „a menekülő bűnöző szerelmespár” típusú filmek sorába tartozik, és az alműfaj leghíresebbjének, az 1967-es Bonnie és Clyde egyik előfutára volt. A film férfi főszereplője egy ártatlanul elítélt fegyenc, aki azért szökött meg a börtönből, hogy bebizonyíthassa ártatlanságát, azonban ehelyett sorsszerűen egyre mélyebbre süllyed a bűnözésben, miközben a neki segítő újdonsült szerelmét is a bűn világába való lesüllyedés veszélyezteti.

Tovább
Szólj hozzá!

Csillag születik (A Star is Born) 1954

2019. március 01. 16:50 - Time Goes By

Talán nincs még egy olyan történet a világon, aminek szinte mindegyik filmes verziója annyira sikeres lett volna, mint a Csillag születiké. Kevésbé közismert, de a sztori az 1931-es George Cukor rendezte What Price Hollywood? c. pre-code drámából jön, ami már első lépésben Oscar-jelölést szerzett legjobb eredeti történet kategóriában. 1937-ben remakeltek először és ekkor már A Star is Born címmel jelent meg Janet Gaynor és Fredric Marsh főszereplésével, és amely címen innentől kezdve minden remake futott. A stúdió az eredeti rendezőjét, George Cukort kérte fel ismét, aki azonban visszautasította az új verzió elkészítését, így rendezhette meg William A. Wellman. Ez a romantikus dráma a 7 Oscar-jelöléséből - közte a legfontosabb kategóriákban -, a legjobb film, rendező, főszereplők közül a legjobb forgatókönyvvel tudott nyerni. Ezután jött 1954-ben a történet első musical verziója Judy Garland és James Mason főszereplésével, aminek rendezésére újból George Cukort kérték fel, és aki ez alkalommal el is fogadta a kihívást. Ezt a 6 Oscarra jelölt zenés melodrámát a 7. legjobb musicalként tartják számon a mai napig is, a The Man That Got Away c. dalát pedig a 11. legjobb film dalként. Ezek után jött Barbra Streisand és Kris Kristofferson főszereplésével készült 1976-os verzió, ami nár egy modernebb rockosított, poposított verzió és ami talán az összes közül a leggyengébb, függetlenül attól, hogy ezt is 4 Oscarra jelölték, amelyek közül a legjobb dal kategóriában nyerni is tudott. A korábbi filmek sikerei láttán nem kis bátorságról tett tanúbizonyságot Bradley Cooper 2018-ban, amikor elkészítette a történet legújabb remakejet, ami aztán megint annyira sikeres lett, hogy 8 Oscarra jelöléssel jutalmazták és ami szintén a legjobb dal díját tudta elvinni. Minden feldolgozás közül – a legújabb verzió friss sikerei ellenére is – ez az 1954-es változat maradt ennek a történetnek a legnagyobb klasszikusa.

Tovább
4 komment

Hatodik érzék (The Sixth Sense) 1999

2019. február 20. 16:19 - Time Goes By

Hat Oscar-díjra jelölték M. Night Shyamalan természetfeletti thriller-horrorját, amivel megalapozta írói és rendezői karrierjét Hollywoodban. A Hatodik érzék nem csak óriási kasszasiker volt megjelenése idején, amit csak a Star Wars tudott lekörözni 1999-ben, de egyben a történet végén lévő meglepő csavarokra épülő filmek legjobbja is lett a mai napig. A hatodik érzék jelenleg a 89. helyen áll a legjobb amerikai filmek listáján, leghíresebb sora, az „I see dead people” azaz „Halottakat látok” pedig a 44. legjobb filmidézet. A történet két főszereplője egy halottakat látó kisfiú és egy pszichológus, aki megpróbál neki segíteni.

Tovább
6 komment