Time Goes By

The Ballad of Buster Scruggs 2018

2019. március 24. 16:22 - Time Goes By

Három Oscar-díjra jelölték a Coen testvérek legújabb filmjét, a mozikban csak korlátozottan bemutatott, alapjában véve Netflixnek készült, noir beütésekkel is rendelkező antológiai westernjét. A film hat rövid, egymással tartalmi kapcsolatban nem álló, de azonos tematika mentén mozgó, kissé abszurd, ironikus és a sötétség különböző fokán álló, váratlan csavarokkal rendelkező vadnyugati történetet mutat be, olyan színészekkel, mint Liam Neeson, Tom Waits vagy éppen James Franco.

Tovább
Szólj hozzá!

Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot) 1959

2019. március 22. 10:51 - Time Goes By

Hat Oscar-díjra jelölték Billy Wilder klasszikus, fekete-fehér komédiáját, amit nem csak az amerikai vígjátékok legjobbjának, de egyben a 22. legjobb amerikai filmnek is tartanak jelenleg. A Valaki forrón szereti egy könnyed és fergeteges vígjáték két olyan férfi főszereplővel, aki arra kényszerül, hogy a gengszterek elől menekülvén női ruhába bújjanak, miközben emiatt mindenféle bonyodalomba, na és persze szerelembe keverednek. A film három főszerepében olyan sztárokat láthatunk, mint Tony Curtis, Jack Lemmon és Marilyn Monroe.

Tovább
8 komment

Kettős élet (A Double Life) 1947

2019. március 19. 11:05 - Time Goes By

George Cukor Kettős élete egy impresszionista színházi melodráma és egy noir krimi keveréke, aminek főszereplője egy olyan Broadway színész, aki annyira beleéli magát különböző szerepeibe, hogy színpadon kívül is eggyé válik a karaktereivel. Mindezzel egészen addig nincs is probléma, amíg komédiákat játszik, a következő darab azonban az Othello lesz. A film főszerepében Ronald Coleman elnyerte a legjobb színész Oscar-díját.

Tovább
Szólj hozzá!

Megbocsátasz valaha? (Can You Ever Forgive Me?) 2018

2019. március 16. 11:26 - Time Goes By

Három Oscar-díjra jelölték idén ezt a valós történeten alapuló biografikus filmet, ami egy amerikai írónő, Lee Israel életének legérdekesebb szakaszát dolgozza fel, amikor irodalmi hamisítások sorozatát követte el. A film főszerepében az a Melissa McCarthy látható, aki eddig inkább csak vígjátékokban tündökölt, azonban a "drámai" váltás olyannyira jól sikerült neki, hogy alakítását Oscar-jelöléssel jutalmazták.

Tovább
Szólj hozzá!

Golyók vagy voksok (Bullets or Ballots) 1936

2019. március 13. 16:18 - Time Goes By

Ez volt az első film Edward G. Robinson és Humphrey Bogart öt közös munkájának sorában, akik mellett még olyan színészek játszanak ebben a filmben, mint Joan Blondell vagy Barton MacLane. A Golyók vagy voksok egyike a tipikus Warner Bros által készített, ’30-as évekbeli, akár rutinnak is nevezhető gengszterfilmeknek, azonban vannak figyelemre méltó és speciális elemei is. A film alapvetően egy egyszerű sztori mutat be egy alvilágba beépülő detektívről.

Tovább
Szólj hozzá!

Túl a barátságon (Brokeback Mountain) 2005

2019. március 11. 20:13 - Time Goes By

Nyolc Oscar-jelöléséből hármat meg is nyert ez a modern western és romantikus dráma, ami Ang Lee „meleg cowboy filmjeként” híresült el az idők folyamán. A film hatalmas kritikai és közönségsikert aratott megjelenésekor, amit nem csak a rengeteg elnyert díja, de a budgetjét több, mint megtízszerező árbevétele is mutat. A film egy társadalmilag megosztó témát dolgoz fel, mivel két férfi szerelméről szól egy szívfacsaró és drámai történet keretében, valamint Heath Ledger és Jake Gyllenhaal egészen kiváló alakításában.

Tovább
3 komment

Fogjunk tolvajt! (To Catch a Thief) 1955

2019. március 09. 12:51 - Time Goes By

Három Oscar-díjra jelölték ezt az Alfred Hitchcock rendezte romantikus komédiát és mystery filmet, ami azonban sokkal inkább romantikus, mint bármi egyéb. A film nem véletlenül a csillogó romantikára vágyók egyik első számú kedvence volt megjelenése idején: itt ugyanis minden és mindenki gyönyörű. Mintha a híres rendezőnél egy kicsit túlcsordult volna a drága francia pezsgő, amiben az is közrejátszhatott, hogy két kedvenc színészével forgathatott végre a gyönyörű, francia Cote d'Azur-i helyszínen. A film főszerepeiben Cary Grant egy visszavonult ékszertolvajként „jó” hírnevét akarja megőrizni azáltal, hogy megpróbálja lebuktatni a gazdag turistákra utazó nevével visszaélő imposztor tolvajt, miközben romantikus kalandba keveredik egy gazdag örökösnővel, akit Grace Kelly alakít.

Tovább
Szólj hozzá!

A tégla (The Departed) 2006

2019. március 07. 11:18 - Time Goes By

Öt Oscar-díjra jelölték Martin Scorsese neo-noir gengszter krimi thrillerét, amiből négyet, a legjobb film, rendezés, forgatókönyv és vágás kategóriáját meg is tudta nyerni, így egyedül ez a film mondhatja el magáról, hogy Martin Scorsese rendezői díjat nyert vele, pedig olyan klasszikusokat készített már ezt megelőzően, mint például a Taxisofőr 1976, a Raging Bull 1980, a Goodfellas 1990, a Casino 1995 és jelölték összesen 12 Oscrarra pályafutása során. A filmben válogatott színészcsapat játszik, közte Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Whalberg, Martin Sheen vagy éppen Alec Baldwin. Egy fedett nyomozó épül be a bostoni ír maffiába, miközben a gengszter csoport vezetőjének is van egy embere a rendőrség berkein belül. Egy idő után mindkét szervezet tudomást szerez az informátorok létezéséről anélkül, hogy ismernék személyazonosságukat és mindent meg is tesznek, hogy leleplezzék őket.

Tovább
4 komment

Két pasi meg egy kicsi (Two and a Half Men) 2003-2015

2019. március 05. 12:51 - Time Goes By

A két pasi meg egy kicsi az utóbbi 15 év egyik legsikeresebb és legnépszerűbb amerikai sitcomja, ami 12 évadod élt meg 2003 és 2015 között, de ma sincs olyan nap, hogy valamelyik tévécsatorna ne adná folyamatosan. A sorozat első 8 évadában a három címszereplőt Charlie Sheen, Jon Cryer és Angus T. Jones játszották, majd Sheen kiválása után a helyét az utolsó négy évadban Ashton Kutcher vette át, akinek írtak egy új karaktert. Mivel innentől kezdve már közel sem volt annyira szórakoztató a sorozat, ezért ez a poszt is inkább az első 8 szezonra koncentrál, ami a Harper testvérek, a hedonista életmódot folytató nőfaló és piás Charlie, lúzer testvére, a valami miatt mindig ideges és kissé zsugori Alan, valamint ez utóbbi problémás és lusta fia, Jake kalandjai körül forog, akik együtt élnek Charlie tengerparti házában.

Tovább
11 komment

Akik éjszaka élnek (They Live By Night) 1948

2019. március 03. 16:31 - Time Goes By

Nicholas Ray rendező debütáló filmje volt ez a film noir, ami a „a menekülő bűnöző szerelmespár” típusú filmek sorába tartozik, és az alműfaj leghíresebbjének, az 1967-es Bonnie és Clyde egyik előfutára volt. A film férfi főszereplője egy ártatlanul elítélt fegyenc, aki azért szökött meg a börtönből, hogy bebizonyíthassa ártatlanságát, azonban ehelyett sorsszerűen egyre mélyebbre süllyed a bűnözésben, miközben a neki segítő újdonsült szerelmét is a bűn világába való lesüllyedés veszélyezteti.

Tovább
Szólj hozzá!

Csillag születik (A Star is Born) 1954

2019. március 01. 16:50 - Time Goes By

Talán nincs még egy olyan történet a világon, aminek szinte mindegyik filmes verziója annyira sikeres lett volna, mint a Csillag születiké. Kevésbé közismert, de a sztori az 1931-es George Cukor rendezte What Price Hollywood? c. pre-code drámából jön, ami már első lépésben Oscar-jelölést szerzett legjobb eredeti történet kategóriában. 1937-ben remakeltek először és ekkor már A Star is Born címmel jelent meg Janet Gaynor és Fredric Marsh főszereplésével, és amely címen innentől kezdve minden remake futott. A stúdió az eredeti rendezőjét, George Cukort kérte fel ismét, aki azonban visszautasította az új verzió elkészítését, így rendezhette meg William A. Wellman. Ez a romantikus dráma a 7 Oscar-jelöléséből - közte a legfontosabb kategóriákban -, a legjobb film, rendező, főszereplők közül a legjobb forgatókönyvvel tudott nyerni. Ezután jött 1954-ben a történet első musical verziója Judy Garland és James Mason főszereplésével, aminek rendezésére újból George Cukort kérték fel, és aki ez alkalommal el is fogadta a kihívást. Ezt a 6 Oscarra jelölt zenés melodrámát a 7. legjobb musicalként tartják számon a mai napig is, a The Man That Got Away c. dalát pedig a 11. legjobb film dalként. Ezek után jött Barbra Streisand és Kris Kristofferson főszereplésével készült 1976-os verzió, ami nár egy modernebb rockosított, poposított verzió és ami talán az összes közül a leggyengébb, függetlenül attól, hogy ezt is 4 Oscarra jelölték, amelyek közül a legjobb dal kategóriában nyerni is tudott. A korábbi filmek sikerei láttán nem kis bátorságról tett tanúbizonyságot Bradley Cooper 2018-ban, amikor elkészítette a történet legújabb remakejet, ami aztán megint annyira sikeres lett, hogy 8 Oscarra jelöléssel jutalmazták és ami szintén a legjobb dal díját tudta elvinni. Minden feldolgozás közül – a legújabb verzió friss sikerei ellenére is – ez az 1954-es változat maradt ennek a történetnek a legnagyobb klasszikusa.

Tovább
4 komment

Hatodik érzék (The Sixth Sense) 1999

2019. február 20. 16:19 - Time Goes By

Hat Oscar-díjra jelölték M. Night Shyamalan természetfeletti thriller-horrorját, amivel megalapozta írói és rendezői karrierjét Hollywoodban. A Hatodik érzék nem csak óriási kasszasiker volt megjelenése idején, amit csak a Star Wars tudott lekörözni 1999-ben, de egyben a történet végén lévő meglepő csavarokra épülő filmek legjobbja is lett a mai napig. A hatodik érzék jelenleg a 89. helyen áll a legjobb amerikai filmek listáján, leghíresebb sora, az „I see dead people” azaz „Halottakat látok” pedig a 44. legjobb filmidézet. A történet két főszereplője egy halottakat látó kisfiú és egy pszichológus, aki megpróbál neki segíteni.

Tovább
6 komment

Halott férfi nem hord zakót (Dead Man Don't Wear Plaid) 1982

2019. január 24. 10:06 - Time Goes By

Mostanra, már több mint 110 film noir elemzése után elérkezettnek láttam az időt arra, hogy részletesebben is írjak erről az 1982-es noir paródiáról és kollázsfilmről, ami a műfaj rajongóinak egyik legfontosabb kult filmje. A halott ember nem hord zakót ugyanis a saját jelenetei mellett 19 régi noirból tartalmaz részleteket oly módon, hogy a régi filmekből bevágott jelenetekben látható történet és szereplők szerves részét képezik az új filmnek, ami egyébként ugyanúgy fekete-fehér, mint a régiek. Mindennek eredményeképpen abban az érdekes helyzetben találja magát a néző, hogy láthatjuk, hallhatjuk a film főszereplőjét, Steve Martint, ahogy magánynyomozóként 1982-ben James Cagneyvel, Ingrid Bergmannal vagy éppen Burt Lancesterrel kommunikál, interakcióba lép, miközben egy rejtélyes ügyet derít fel egy csinos dame megbízásából, ki más, mint Phillip Marlowe, azaz Humphrey Bogart segítségével.

Tovább
Szólj hozzá!

Test és lélek (Body and Soul) 1947

2019. január 22. 15:19 - Time Goes By

Ez a három Oscarra jelölt noir sport dráma azzal írta be magát a filmtörténelembe, hogy ez volt az első olyan bokszról szóló film, ami bemutatta a profi ökölvívás árnyoldalait, az alvilággal való összefonódását és a különböző fogadási csalásokat. A Body and Soul szó szerint gyomorszájon vágta az akkori közönséget, ugyanis ezt megelőzően a bokszfilmek alapvetően romantikus történetek vagy komédiák voltak, amelyek nem rendelkeztek azzal a tulajdonsággal, hogy bemutatták volna a profi ökölvívást körülvevő közeget. A film ezen tulajdonságánál fogva nem csak felállította az eljövendő bokszfilmek előtt a standardet, az etalont, de el is indította az ilyen típusú filmeket a világhódító útjára. Sőt, a Body and Soul olyan hatásosnak bizonyult, hogy megjelenése után még a New York állam szenátusi bizottsága is vizsgálatot indított a sportágban jelenlévő korrupció miatt.

Tovább
Szólj hozzá!

Total Recall - Az emlékmás (Total Recall) 1990

2019. január 20. 18:54 - Time Goes By

A mai nap folyamán elhunyt Andy Vajna amerikai-magyar film producer, a magyar filmgyártás megújítója és nem mellesleg számos hollywoodi blockbuster producere, az utolsó, magyarságára még emlékező, és azt megélő hollywoodi bennfentes, aki a legnagyobb amerikai sztárokkal dolgozott együtt. Produkciós cégei, a Carolco Pictures és a Cinergi Productions olyan filmeket adott a világnak többek között, mint a Rambo, az Angyalszív, a Vörös zsaru, Az emlékmás, az Air America, a Tombstone, a Die Hard 3, Az elemi ösztön, a Dredd bíró, az Evita, és egyes Terminátor részek. Most az egyik legnagyobb közönségsikert elért akció sci-fijéről, az Emlékmásról írok, ami megjelenése időpontjáig a legdrágább filmnek számított, és amit manapság már egyfajta kult státusz övez. A történet középpontjában egy építőmunkás áll, aki hirtelen egy Marson játszódó kém akció és dráma közepén találja magát, miközben nem teljesen biztos abban, hogy mindez csak egy emlékbeültetés következménye vagy esetleg a valóság. A főszerepben Andy Vajna egyik barátja, gyakori munkatársa, Arnold Schwarzenegger, későbbi kaliforniai kormányzó, a ’80-90-es évek legnagyobb hollywoodi akciósztárja látható.

Tovább
1 komment

Top 10 Posztmodern noir

2019. január 18. 13:44 - Time Goes By

A noir műfaján belül eddig csak a film noirokat (1930-1968) és a neo-noirokat (1969-től) különböztettük meg. (Bár az igazi klasszikus film noir időszakának határait "hivatalosan" 1941 és 1958 jelölik ki, azonban az 1968-ig érvényben lévő hollywoodi cenzúra miatt az 1958 és 1968 között készült filmek sokkal közelebb állnak a klasszikus noirokhoz, mint a modernebb neo-noirokhoz.) Egyes vélemények szerint azonban a noir műfaja nem is kettő, hanem három szakaszra osztható, függetlenül attól, hogy nagyon nehéz konkrét évszámokkal jelezni ezen szakaszok határait az átmeneti időszakok miatt. 

Tovább
4 komment

Fiatal és ártatlan (Young and Innocent) 1937

2019. január 16. 13:45 - Time Goes By

A Young and Innocent (Amerikában The Girl was Young) Alfred Hitchcock egyik olyan thrillere, amit még pár évvel a hollywoodi korszaka előtt, Angliában készített. Ekkorra már túl volt pár olyan filmen, amivel megalapozta hírnevét, így ez a krimije egyfajta átmenetet képez munkásságában, ahol még szemmel láthatólag nem volt teljesen kiforrott a későbbi jellegzetes stílusa, ugyanakkor mégiscsak felismerhető a Feszültség Mesterének keze munkája a film egyes jeleneteinek beállításában, a témái, na és persze a humora által. És hát mi más is lehetne a központi témája, mint az ártatlanul vádolt menekülő férfi, akinek mindeközben be kell bizonyítania ártatlanságát.

Tovább
Szólj hozzá!

Nem vénnek való vidék (No Country for Old Man) 2007

2019. január 14. 10:14 - Time Goes By

Joel és Ethan Coen rendezte ezt a nyolc Oscar-jelöléséből négy fontos (legjobb film, rendezés, forgatókönyv és férfi mellékszereplő) kategóriában nyerni tudó noir western thrillert, ami a ’80-as évek legelején játszódik Nyugat-Texas kietlen táján és a mexikói határ közelében lévő kisebb városokban, ahol egy mindenre elszánt pszichopata bérgyilkos üldöz egy vietnámi veteránt, hogy visszaszerezze a maffiától ellopott drog-pénzt. A filmben kiváló színészcsapat működött közre, többek között Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin és Woody Harrelson.

Tovább
5 komment

Az üvegkulcs (The Glass Key) 1942

2019. január 12. 10:50 - Time Goes By

Dashiell Hammett könyvét már 1935-ben is megfilmesítették, azonban a beköszönő noir korszakban Hollywood újra elővette ezt a murder mystery krimit, hogy az egyre népszerűbbé váló új műfajban is feldolgozzák. A filmstúdiót minderre egyéb tényezők is erősen motiválták. Egyrészről egy másik Hammett regény, A máltai sólyom szintén második, a noir műfaját elindító 1941-es filmadaptációjának sikere, valamint Alan Ladd alakítása és népszerűsége a This Gun for Hire c. szintén 1942-es noirban, ahol először volt az ekkoriban a szépsége csúcsán lévő Veronica Lake a partnere. Ezek után nem volt kérdéses, hogy ki lesz a női főszereplő Alan Ladd mellett ebben a noirban.

Tovább
1 komment

Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) 2017

2019. január 09. 13:02 - Time Goes By

 kedvenc tavalyi filmem a Három óriásplakát Ebbing határában. (Bár Amerikában 2017 végén jelent meg, nálunk csak 2018 januárjában mutatták be.) Martin McDonagh drámája, bosszú thrillere olyan hatásosnak bizonyult, hogy a bemutatója óta a világ több pontján is óriásplakátokkal tiltakoztak a hatóságokkal valami miatt elégedetlen emberek, hasonlóan a film főszereplőjéhez, aki így próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy megerőszakolt és megölt lánya gyilkosát nem kapták el. A Három óriásplakát legerősebb eleme a színészcsapata, akik közül Frances McDormand és Sam Rockwell is Oscar-díjat nyert, valamint Woody Harrelsont is jelölték a díjra.

Tovább
2 komment