Time Goes By

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 7. rész

2014. november 02. 07:58 - Time Goes By

Gloria Grahame, "The Novocaine Lip" botrányos élete

1950-ben Nicholas Ray rendező intim helyzetben találta az előző házasságából származó 13 éves fiát feleségével Gloria Grahame Oscar-díjas színésznővel.

A film noir műfaját meghatározó színésznők között elég nagy számban találhatunk tehetséges és különleges, ugyanakkor mentális problémákkal küzdőket, akiknek a karrierje és néhányuknak az élete is szomorú véget ért. Mintha a film noirok sötét témája és hangulata valósággá válna az életükben.

Gloria Grahame, "The Novocaine Lip" (1923-1981) a könnyűvérű, szexis, érzelmileg instabil, erkölcsileg megkérdőjelezhető rossz lányos karaktereiről volt híres a '40-50-es évek Hollywoodjában. Az ilyen típusú karakterek alakítására nemcsak külseje, de tulajdonságai is több, mint alkalmassá tették. Kissé cafkás kinézete mellett Grahame tehetséges és egyedi volt a sokszor futószalagon gyártott sztárok mellett, ugyanakkor karaktereihez hasonlóan mind érzelmileg, mind mentálisan nagyon sérülékeny volt. Botrányos magánélete ellenére vagy mellett azonban volt egy nagyon jó tíz éve Hollywoodban, ami alatt klasszikussá vált filmekkel írta be nevét a filmtörténelembe. Mindeközben azonban arra a kétes hírnévre is szert tett, hogy nehéz vele az együttműködés. Mentális instabilitása folyamatosan hátráltatta, végül magánéleti botrányai pedig befejezték a karrierjét.

Mindkét szülője királyi családból származott, édesapja III. Edward királytól, édesanyja pedig a Hebridák skót királyainak leszármazottja volt. Színésznő anyukája már kora gyerekkorától kezdve tanítgatta a színész mesterségre, aminek meg is lett az eredménye, mert egyik Broadway előadása után az MGM stúdió 1944-ben leszerződtette. 1946-ban az It's a Wonderful Life c. klasszikusban játszott szerepéért remek kritikákat kapott, azonban a stúdió nem látott benne sztár lehetőséget, ezért 1947-ben a szerződését átadták a legfőképpen noirokkal foglalkozó RKO stúdiónak, ami végül beindította a karrierjét, és a későbbiekben olyan remek filmekben játszott, mint az In a Lonely Place, Sudden Fear vagy a The Big Heat. 1952-ben Oscar-díjat nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriában a The Bad and The Beautiful c. filmben nyújtott alakításáért, azonban az 1955-ös Oklahoma! c. filmben egy rosszul megválasztott szerep után a karrierje nagyon gyorsan hanyatlani kezdett.

Gloria Grahame kiegyensúlyozatlan és bizonytalan nő volt, ami a külsejével való mániákus elégedetlenségében is megnyilvánult. Nem volt klasszikus szépség, de nagyon jellegzetes arca volt, ami remek rossz lánnyá tette a filmvásznon. Hiába mondták neki többen, köztük híres rendezők és operatőrök, hogy úgy jó, ahogy van, nem hitt nekik, és már a '40-es évek vége felé elkezdte a véget nem érő plasztikai műtétek sorozatát. Legelégedetlenebb a vékony és szív alakú felső ajkával volt, amit számtalanszor megműttetett. Ezek az operációk nemcsak, hogy rontottak külsején, de az egyik 1952-es műtét következtében a felső ajka megbénult, ami ráadásul a beszédében is hallható károkat okozott. Azért, hogy ezt leplezze, papírzsebkendőt kezdett el a felső ajka és a fogsora közé tenni, aminek viszont az lett az eredménye, hogy filmbeli partnerei egy-egy csók jelenet után nyálas papírdarabokat köpködtek ki a szájukból. Az állandó műtétek miatt a külseje is folyamatosan változott, ami miatt egyes filmekben a közönség szinte fel sem ismerte. Az 1953-as The Big Heat forgatása alatt ragadt rá a "Novokainos Szájú" csúfnév.

Ekkorra már az érzelmi és mentális instabilitásából fakadó hullámzó kedélyállapota munkájára és magánéletére is kihatott. Egyik pillanatban egy nagyon eredeti és kedves nő volt, a másikban pedig egy elviselhetetlen perszóna. Karrierje második felében, ahogy egyre jobban elhatalmasodott rajta a már mániákusnak nevezhető problémája a külsejével, egyre bizonytalanabb lett. Ennek következményeként nemcsak extrémül és sokszor agresszíven viselkedett, de ráadásul szakmaiatlan is volt forgatásokkor, ami miatt a többi színésszel és a stáb más tagjaival is sokszor problémás volt a kapcsolata. Amikor pedig nála nagyobb kaliberű, de hozzá hasonlóan rossz hírű, vagy diplomatikusan fogalmazva kettős megítélésű színésznőkkel hozta össze a sors, az akár fizikai atrocitásba is torkolhatott, mint  ahogy történt ez közte és Joan Crawford között, akivel a Sudden Fear forgatása alatt összeverekedtek. Az első pillanattól kezdve nem jöttek ki egymással, ami végül oda vezetett, hogy Crawford egyik jelenetének felvétele alatt Grahame leült a díszlet szélére és nagyon hangosan nyalókát kezdett el szopogatni, hogy megzavarja kolléganőjét. Grahame terve annyira jól bevált, hogy Crawford nekiesett és pofozkodni kezdtek.

Az sem segített a Hollywoodban róla kialakult negatív vélemények javításában, hogy az Oscar-díj átadóra részegen ment el és szemmel láthatóan bizonytalan volt a járása, amikor kiment, hogy a díjat átvegye. Majd ezután szinte kirohant a rivaldafényből, miközben a színpadon tartózkodó műsorvezető és díjátadó döbbenten és meglepetten néztek utána.

De az 1955-ös Oklahoma forgatása tette be neki a kaput. Elvállalt egy szerepet olyan musicalben, ahol tudta, hogy énekelnie kell, miközben teljesen botfülű volt, és nem játszott előtte könnyedebb filmekben, főleg nem olyan egyszerű és butus karaktereket, mint itt. Drámai szerepei voltak, amelyekben általában cinikus és fanyar kemény csajokat játszott, szexis testre tapadó ruhákban. Hangja annyira rossz volt, hogy az I Cain't Say No c. dalát hangonként, másodperces darabokban kellett felvenni, majd a vágónak összeszerkeszteni. Mivel érezte, hogy nem neki való a szerep, ezért még jobban elhatalmasodott rajta bizonytalansága, amit nagyon szakmaiatlan dolgokkal próbált meg ellensúlyozni. Nem a jelekre állt, nem követte a rendezői utasításokat, eltakarta a másik színészt, miközben megszállottan a külsejével volt elfoglalva, és ezzel idegesített mindenkit. Állandó telefonálgatásai miatt sokszor elkésett a jeleneteiről, ami miatt állt a forgatás. Ezzel végképp mindenkit maga ellen hangolt, és Hollywoodban általános vélemény volt, hogy nemcsak nehéz vele dolgozni, de nincs is meg mind a négy kereke.

Pletykáltak Hollywoodban Rayék családi titkáról sokáig, de amikor Gloria Grahame 1960-ban feleségül ment mostoha fiához Tony Rayhez, amivel beigazolta a pletykákat, már teljesen kitaszítottá vált, mert ez még a sokat látott Hollywoodban is kicsapta a biztosítékot:

Gloria Grahame négyszer volt férjnél. Másnap, miután első férjétől Stanley Clements színésztől elvált, hozzáment Nicholas Ray rendezőhöz (képen balra az esküvőjükön), akivel öt hónap múlva, 1948-ban megszületett Timothy fiúk. Raynek volt már egy 1937-ben született Tony nevű fia is előző házasságából. A házasság nagyon hamar állandó veszekedésekké alakult, amibe Ray biszexualitása, szerencsejáték szenvedélye, és Gloria mentális problémái valamint excentrikussága is közrejátszott. Nicholas Ray négyszer volt házas élete folyamán és négy gyereke született. Bár szexuálisan vonzódott nőkhöz is, de érzelmileg nem, ezért igazából egyik házasságában és egyik gyereke életében sem volt teljes szívvel vagy akárcsak személyesen jelen. Ő egyike volt az '50-es évek Hollywoodjának legtehetségesebb rendezőinek, aki később inspirálta Godardot és Scorseset, ugyanakkor mára mégis egy kicsit elfelejtették, pedig olyan filmjei voltak, mint az In a Lonely Place Bogarttal, vagy Johnnie Guitar Joan Crawforddal, vagy akár a Rebel Without a Cause James Deannel. Szerencsejátékon majdnem egész vagyonát elveszítette, anyagilag Gloria húzta ki a pácból. Mire 1950-ben elkezdődtek a In a Lonely Place c. közös filmjük forgatása, már többször szétköltöztek, ekkor azonban véglegessé vált szakításuk. Tony, Gloria 13 éves mostohafia váratlanul felbukkant, miután stoppal hazaszökött az iskolájából. Amikor Nicholas Ray hazaért, in flagranti kapta Gloriát gyerekkorú Tony fiával. Ismerősei szerint Gloria úgy reagált, hogy mivel nem vér szerinti fia, ezért nem volt vérfertőzés. Azok a tények, hogy csak 13 éves, és a férje gyereke, nem különösebben zavarták. Ráadásul ebben a hangulatban kellett közös filmjüket befejezni, ami meglepő módon nagyon jól sikerült, a film noirok egyik legjobbika lett, amiben mindkét főszereplő, Humphrey Bogart és Gloria Grahame is kiválóan játszottak. Bár hivatalosan nem lett következménye Tonyval való kapcsolatának, mert családi titokként kezelték, de Hollywood akkoriban olyan volt, mint egy falu: mindenki tud mindenkiről mindent. És ez a nagy falu ekkor már kiközösítette és pletykált róla.

Mindenesetre Rayjel elváltak, majd 1954-ben, nem utolsó sorban azért, hogy a pletykákat elhallgattassa, hozzáment Cy Howard forgatókönyv íróhoz (Ők ketten a képen balra), akitől született egy Paulette nevű lányuk. Ez a házassága sem volt túl békésnek vagy tartósnak mondható, ugyanis egy alkalommal ollóval Cy minden ruháját szétvagdosta, majd a rendőrség is letartóztatta, amikor férjét pisztollyal fenyegette meg. A fegyverről később kiderült, hogy Porfirio Rubirosa, ismert playboy tulajdona, aki állítólag Trujillo dominikai diktátor bérgyilkosa is volt. Harmadik házasságának 1957-ben lett vége.

1960-ra Tony, az egykori 13 éves fiúcska felcseperedett, és 23 évesen feleségül vette egykori mostohaanyját és megrontóját. A házasságot a legnagyobb titokban tartották Mexikóban. Amikor Nicholas Ray meghallotta a hírt, hogy egykori felesége apósává vált, kiadta a taccsot. De a mátkapárt ez nem zavarta, mert 1963-ban megszületett első gyerekük Anthony Jr., majd két évvel később James. Gloria Grahame gyerekei között ezáltal nagyon furcsa családi kapcsolatok alakultak ki: Timothy így Anthony Jr. és James féltestvére, és egyben nagybátyjuk is lett. Timothy ráadásul nemcsak Tony féltestvére, de mostohafiává is vált...Mindenesetre érdekes lehetett náluk egy-egy szülinapi családi összejövetel.

(A képen balra Tony Ray, Gloria negyedik férje) Házasságukat 1962-ig tudták titokban tartani, amikor hirtelen bulvárlapok oldalán bukkant fel házasságuk híre. Persze hatalmas botrány lett, pedig az eset igazán negatív része, hogy negyedik férje 13 évesen volt vele először, még mindig családi titok volt, vagy legalábbis a széles nagyközönség nem tudott róla. Grahame nem értette a sajtó és a közvélemény negatív véleményét: "Amikor hozzámentem Nicholas Ray rendezőhöz, akkor mindenki éljenzett, később amikor meg a fiához, akkor meg a sajtó reakcióiból azt gondolná az ember, hogy vérfertőzést követtem el." Továbbra sem látott annál tovább, hogy nem csak arról van szó, hogy vérfertőzés volt-e vagy sem. Házasságuk hírére előző férje Cy Howard keresetet nyújtott be Paulette lánya felügyeleti jogáért, azzal az indokkal, hogy Gloria nem megfelelő szülő. Howard a pert meg is nyerte. Gloriának ekkor idegösszeroppanása lett, és egy pszichiátriai intézetbe szállították, ahol többek között elektrosokk terápiát is kapott. A kezelés következményeként elvesztette memóriájának egy részét. Ez idő alatt férje Tony aláhamisította Gloria nevét egy csekkre, hogy szerencsejáték tartozását kifizesse. 1966-ra Grahame valamennyire egyenesbe jött, és ekkor ő nyújtott be keresetet Paulette lánya felügyeletéért, amit most ő nyert el. Azonban ez a házassága is megromlott - bár az összes közül messze ez volt a leghosszabb, ami 14 évig tartott - és 1974-ben elválnak. Ugyanekkor rákot diagnosztizálnak nála, és miközben körházban volt, Tony megkapta két fiúk felügyeleti jogát, ráadásul még Gloria házát is eladta, annak tudta nélkül. Grahamenek ezután évekig pereskedett kellett vele, hogy valamennyi pénzt visszaszerezzen. Végül 1981-ben hashártyagyulladásban hal meg. Halálakor két idősebb gyereke Timothy és Paulette vele volt.

Ahogy Nicca Ray, Nicholas Ray harmadik házasságából született lánya fogalmazott:

Some families are fucked up differently than others.” "Néhány család máshogy van elbaszva, mint a többi"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://timegoesby.blog.hu/api/trackback/id/tr196809303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása