Time Goes By

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 18. rész

2017. február 14. 21:08 - Time Goes By

Avagy hogyan tartsunk titokban egy gyerekszülést?

Clark Gable (1901-1960), „Hollywood királya” a filmtörténelem egyik legnépszerűbb és legtöbb bevételét termelő színésze volt, akinek fénykorában, a ’30-as évek második felében készült majd’ minden egyes filmje bevételi csúcsokat döngetett. Természetesen az ő élete sem nélkülözött olyan eseményeket, amelyekből hatalmas botrány kerekedett volna a nyilvánosság előtt, azonban stúdiója, az MGM mindenre elszántan védte aranytojást tojó tyúkját, ezért minden jelentősebb, felháborodásra lehetőséget adó eseményt elmismásoltak. Az egyik ilyen eseményről szól ez a poszt, amiről a világ csak évtizedekkel a halála után szerzett tudomást. (Pályafutásáról részletesebben itt.)

Clark Gable a világ legjóképűbb férfijának számított a '30-as években, amit ő mindig ki is használt, és nagyjából minden nővel, aki felbukkant előtte lefeküdt, közte szinte az összes filmpartnerével, függetlenül attól, hogy ez idő alatt ötször nős is volt. Természetesen a stúdiója vigyázott arra, hogy egyetlen egy ilyen sztori se kerüljön ki a pletykalapokhoz, aminek érdekében elég sok pénzt áldoztak az újságírók megvesztegetésére. Promiszkuitása már önmagában botrányszámba ment volna a '30-as években, ha nyilvánosságra kerül, azonban ennél jóval botrányosabb is történt közte és Loretta Young színésznő között. (Ráadásul a roppant mozgalmas szexuális élete mellett stúdiójának egy általa okozott halálos gázolást is el kellett tussolnia 1934-ben.)

Ezen történet igazi főszereplője azonban nem is annyira Clark Gable, mint inkább Loretta Young (1913-2000) amerikai színésznő, aki már gyerekszínészként is játszott a némafilmek időszakában és 1953-ban vonult vissza Hollywoodtól, ami után sikeres tévés karriert kezdett. Pályafutása során kétszer jelölték Oscar-díjra: 1948-ban The Farmer's Daughter és 1950-ben a Come to the Stable-ért és az elsőért meg is kapta, ami mellett három Emmy-díjat is besöpört. Young nagyon buzgó katolikus volt, aki számtalan katolikus segélyszervezetben is dolgozott munkája mellett. Első férje Grant Withers színész volt, akivel egy 1930-as forgatáson jött össze az akkor 17 éves színésznő és szökött meg. Loretta anyja ekkor majdhogynem kitagadta, és érzelmi zsarolással próbálta rávenni lányát a hazatérésre, ezért megtagadott minden kommunikációt vele és a többi gyerekétől is ugyanezt várta. Mrs. Young szemében a szökésnél még nagyobb bűnnek számított, hogy Withers nem volt katolikus. Az érzelmi zsarolás végül meghozta az eredményt a házasságból amúgy is kiábrándult lánynál és hazaköltözött. Pár évvel később Spencer Tracyvel volt egy rövidebb kapcsolata, aki igaz, hogy nős és biszexuális volt, de legalább katolikus. Azonban ennek a kapcsolatnak sem lehetett jövője, mert Tracy éppen vallására hivatkozva tagadta meg Lorettától, hogy elváljon feleségétől. Szakítás után a még mindig nagyon fiatal színésznő 22 évesen, romantikára éhesen ismerkedett meg Clark Gable-el, miután Tracy összetörte a szívét. Nem sok esélye volt. 

Ők ketten az 1935-ös The Call of the Wild c. film (a youtube-on megnézhető) készítésekor találkoztak, amelyet Észak-Nyugaton, Seattle-höz közel, a Mount Baker National Forest-nél forgattak. Ekkor Gable éppen második házasságában élt, Loretta pedig független volt, de szerelemre és figyelemre vágyott. Szinte meglepő lett volna, ha nem jöttek volna össze egymással a kilenc hétig tartó forgatás alatt. Már az első pillanattól kezdve bohóckodtak és flörtöltek egymással, amit egy esetben még a kamera is megörökített, ami egy jelenet felvétele után bekapcsolva maradt. Gable, ha Lorettát kereste mindig a "Where's my girl?" felkiáltással tette, miközben Loretta élvezte a felé irányuló figyelmet. Későbbi -nyilvános - visszaemlékezéseiben Loretta mindig ragaszkodott ahhoz, hogy minden flört ellenére nem volt szex közöttük, és az egész kapcsolat nagyon ártatlan volt.

Ez volt minden, amit a nagy nyilvánosság tudott az egészről egészen 2000-ig, amikor is Loretta halála után megjelent memoárjában bevallotta, hogy nemcsak, hogy terhes lett Clark Gable-től, de a gyerek meg is született, akinek csak felnőttkorában mondta el, hogy ki is volt a biológiai apja. És akit Clark Gable soha nem ismert el a sajátjának, annak ellenére, hogy életében nem született más gyereke, csak halála után pár hónappal, és a balkézről született kislány a kiköpött mása volt. A gyereket Loretta második férje a nevére vette és Judy Lewis  néven nőtt fel.

Miért is tagadta Loretta Gable-el való kapcsolatát és a gyerek megszületését egészen a haláláig? A titok nyitja nem csak a maga korának prűdsége és Loretta katolikus vallásában keresendő, hanem egy harmadik összetevő is belejátszott "szégyenébe".

A forgatás befejeztével az egész stáb vonattal utazott vissza Hollywoodba, ahol a két főszereplő külön egyszemélyes kabinokat kaptak, míg a stáb többi tagja a vonat más részein aludtak. Az éjszaka alatt Gable bement Loretta szobájába, aki ekkor lett terhes. Young csak évtizedekkel később mondta el részletesen, hogy mi is történt aznap éjjel, ami mint később kiderült, kimerítette a date rape, azaz a randi erőszak fogalmát.

Másnap megérkeztek az állomásra, ahol Lorettának a riportereket, az anyját és egyéb érkezésükre váró embereket mosollyal az arcán kellett üdvözölnie, majd ezek után közösen - Clark Gable-el együtt - kellett reggeliznie. El lehet képzelni, hogy milyen megalázottnak érezhette magát Loretta, aki azonban elég jó színésznő volt ahhoz, hogy mindez ne látszódjon rajta. Már csak azért sem, mert ezek után még együtt kellett dolgoznia Clark Gable-el egy pár stúdióban felvett jelenet erejéig is.

Persze a közös filmjük után elkezdtek pletykálni róluk, ezért pár hónappal később Gable akkori felesége elhatározta, hogy egy partit szervez, amire meghívja Lorettát is, had lássa a világ, hogy nincs köztük semmi probléma és titkolnivaló. Loretta azonban nem ment el a partira. Na, nem mintha ne akarta volna a pletykát leállítani, hanem mert már terhes volt.

A mélyen vallásos színésznő nehéz helyzetben találta magát. Ha elmondja a terhességet a stúdiójának (20th Century Fox), akkor nagy valószínűséggel azonnal megszervezik neki az abortuszt, mint ahogy az mindig is történt ilyen esetekben a színésznőkkel, többek között Jean Harlowval, Judy Garlanddal, Kay Francisszel stb, akiket kimerültség címszóval küldtek kórházba. Erre a mélyen vallásos, katolikus Loretta azonban úgy gondolt, mint halálos bűnre, ezért elhatározta, hogy megszüli gyerekét, lehetőleg úgy, hogy a közvélemény ne szerezzen tudomást róla, hiszen ez akkoriban egészen biztos, hogy a karrierje végét jelentette volna, de még a gyerekét is megbélyegzik.

Ők ketten az 1935-ös The Call of the Wild -ban:A család segített neki végrehajtani a nagy tervet. Loretta a következő pár hónapban leforgatott gyorsan még két filmet, miközben egy csomószor megjelent nyilvánosság előtt, hogy mindenki jól láthassa: teljesen rendben van, majd 1935. június 29.-én anyjával, Gladys-szel Európába, konkrétan Angliába hajózott "vakációzni". Amikor már kérdezősködtek utána, hogy hol van már, és miért nem megy haza, akkor mindig azt válaszolta, hogy egy gyerekkori betegség újult ki rajta, amit orvosokkal is megerősíttetett. A terhesség legnagyobb részét ott csinálta végig, majd egy hónappal a szülés előtt valahogy sikerült visszacsempésznie magát az USÁba, konkrétan az anyja kaliforniai házába. Persze minden manőverük ellenére, a pletyka még mindig felütötte itt-ott a fejét, ezért aztán nem sokkal a szülés előtt megszerveztek egy interjút Dorothy Manners bulvár újságíróval, akinek 20 percet engedélyeztek a riportra. Loretta ez idő alatt az ágyban ült, és egy csomó párnával vették körbe oly módon, hogy ne látszódjon a terhesség.

A szülés közeledtével egyre inkább azon kezdtek el aggódni, hogy mi lesz, ha a vajúdás fájdalmai miatt sikítozó nőt valaki meghallja. Loretta anyja és húgai ezért hangszigeteltté tették a házat, hogy még a tejes ember se szerezhessen tudomást semmiről, ha esetleg éppen a szüléskor hozná házhoz az árut. Ennek ellenére szüléskor Dr. Halloron még kloroformmal is elnémította Lorettát. 1935. november 6.-án Young egy egészséges kislánynak adott életet, akit Judynak nevezett el St. Jude után, aki a nehéz helyzetek védőszentje. Aznap délután egy táviratot kapott Clark Gable, aki ekkor éppen New Yorkban tartózkodott a Mutiny on the Bounty premierjén, azzal a szöveggel, hogy "csodaszép, kék szemű, szőke kislány született ma reggel 8:15-kor. " Gable állítólag összetépte az üzenetet.

A gyerek anyakönyvi kivonatában az anyja nevénél "Margret Young" állt, foglalkozásánál pedig az, hogy "filmgyári alkalmazott", míg az apja nevét üresen hagyták.

A gyereket az anyja házában hagyta, ő pedig visszament a sajátjába, azonban amikor az egyik alkalmazott zsarolni kezdte őket, a gyereket a los angeles-i St. Elizabeth árvaházba küldték, Loretta pedig újra megjelent a nyilvánosság előtt, amelyben a filmstúdiója is segített azzal, hogy mindenféle PR eseményeket szerveztek számára.

Januárban már újra forgatott, mégpedig úgy, hogy mellét szorosan becsavarta, hogy a tej ne csöpögjön ki. Ez a forgatás különösen nehéz volt számára, hiszen erre a filmre stúdiója, a Fox kölcsönadta az MGM-nek, ahol Clark Gable és Spencer Tracy is dolgozott, akik ráadásul meg is látogatták Lorettát a helyszínen. A színésznő állítólag nem tudott Spencer Tracy szemébe nézni.

Szülés után másfél-két évvel 1937. június 10.-én Loretta interjút adott Hollywood egyik leghíresebb, hírhedettebb, nagyhatalmú pletyka újságírójának, Louella Parsonsnak, amiben kijelentette, hogy az a szándéka, hogy örökbe fogadjon két kislányt és egyedülálló anyaként nevelje fel őket. Parsons azt írta a cikkében, hogy "Loretta Young filmsztár adoptál egy 4 éves és egy fiatalabb kislányt.." (Judy születési dátumát pár hónappal megváltoztatták, hogy még csak a gyanú se merülhessen fel.)

Ezek után Loretta elment az árvaházba, ahol magához vette kislányát Judyt, majd a sajtónak azt mondta, hogy " a másik gyereket sajnos visszamondták az örökbe adók, így csak a fiatalabbat adoptálom." Loretta Young népszerűsége az egekbe emelkedett. Clark Gable-el való forgatás alatti flörtölése már elhalványodott ekkorra, a pletykaújságok ezek után már sokkal inkább a mostani szerelmi életére összpontosítottak. Mindazonáltal Hollywood berkein belül nyílt titoknak számított Gable apasága. 

A színésznő nem mondta el kislányának, hogy ki a biológiai apja , sőt még a nyilvánosság elől is elzárta, ugyanis a gyerek annyira hasonlított az apjára - még annak jellegzetesen kiálló füleit is megörökölte - , és attól félt, hogy azonnal kiderül az igazság mindenki számára. A gyerek ezért egy ideig csak sapkában mehetett ki a házból, majd Loretta odáig ment, hogy Judy füleit megműttette a kislány 7 éves korában, így azok már nem álltak ki annyira feltűnően.

Na de mi is történt azon a bizonyos éjszakán a vonaton? Loretta Youngról szóló, 2000-ben megjelent életrajzi könyvben és 2015-ben Linda Lewis - az ekkor már elhunyt Judy menye - nyilatkozatában is az olvasható, hogy Gable megerőszakolta Loretta Youngot, akivel a forgatáson a flörtölés ellenére sem volt szexuális afférja.Mai olvasókban felmerülhet a kérdés, hogy Loretta Young miért is nem mondta ezt el senkinek nagyon-nagyon sokáig? A színésznő helyzete azonban egyáltalán nem volt egyedülálló, hiszen a huszadik században több nő generáció is leélte úgy az életét, hogy nem nevezték néven azt a szexuális kapcsolatot, amibe nem egyeztek bele, inkább mélyen hallgattak róla. És nem csak azért, mert az erőszakokért a közvélemény mindig a nőt hibáztatta, "minek flörtölt, minek viselt ilyen-olyan ruhát, miért volt ilyen kihívó a viselkedése", vagy akár az "úgy kell neki, minek provokálta a férfit, azt kapta amit megérdemelt", hanem mert konkrétan arra szituációra nem is volt kifejezésük, ami Loretta esetében is fennállt, ami nem más, mint a "date rape", azaz a "randi erőszak". A randi erőszak során egy olyan férfi erőszakolja meg a nőt, akivel jól ismerik egymást, sőt akár vonzódnak is egymáshoz. Loretta Young ekkor még nem ismerhette ezt a kifejezést, és szégyenében önmagát okolta az egészért, és azt gondolta, hogy igen, ő volt a hibás, mert kihívta maga ellen a sorsot a játékos flörtöléssel. Loretta is a maga korának embere volt, így aztán magát vádolta az erőszak miatt és a nem kívánt terhességéért.

Clark Gable és Loretta Young 15 évvel később, 1950-ben dolgoztak újra együtt a Keys to the City c. film forgatása alatt, amit Loretta meglepő módon elvállalt. Többféle találgatás van, hogy miért is vállalta el: a stúdió esetleg nem hagyott neki más választást, vagy esetleg egy újabb gyanú elterelési hadművelet volt részéről, esetleg azért, hogy bemutassa lányát a férfinek. Nagy valószínűséggel ez utóbbi állhat a dolog mögött, hiszen a forgatás után meg is történt a bemutatás. 

Ők ketten az 1950-es filmjük reklám plakátján:Judy Lewis később beszélt erről a találkozásról (a poszt végi videóban is hallható ez), amely során a tinédzser lány legnagyobb meglepetésére Clark Gable várta a nappaliban egy nap, amikor hazaérkezett a suliból. A híres színész az életéről kérdezgette, majd  búcsúzáskor adott egy puszit a homlokára, ugyanakkor senki nem mondta el neki, hogy Gable a biológiai apja, akivel csak ekkor egyszer találkozott. Loretta nyitott egy bankszámlát Judynak, és megadta Clark Gablenek a lehetőséget, hogy ha csak titokban is, de besegíthessen gyereke felnevelésébe, azonban a bankszámla üresen maradt.  

Anya és lánya:

Judy 23 éves korában, leendő vőlegényétől hallott először arról, hogy ki is a biológiai apja, de csak 8 évvel később, 1966-ban, hat évvel Gable halála után konfrontálódott anyjával az apja valódi személyét illetően. Loretta ekkor erősítette meg először nyíltan a lánya előtt, hogy a pletykák igazak, és Clark Gable a biológiai apja. (A visszaemlékezésekből számomra nem derült ki pontosan, hogy azt mikor és milyen körülmények között mondta el Judynak, hogy ő a biológiai anyja, mindenesetre úgy tűnt, hogy ez jóval hamarabb megtörtént.) Loretta később, nem sokkal a rák miatt bekövetkező halála előtt engedélyt adott az életéről szóló könyv írójának, hogy könyvében megírhatja az igazságot, de az csak halála után jelenhet meg. 2000. augusztus 12.-én halt meg 87 évesen, Judy lánya pedig 11 évvel később, 76 évesen követte őt.

Clark Gable számára mindig nagyon sokat jelentett a közvélemény, ezért nagyon vigyázott a róla kialakult hősies vagány és nagyon maszkulin, de mindig becsületes fickó képre, amibe akkoriban nem fért be egy balkézről született gyerek. Imádta a tragikus hirtelenséggel meghalt harmadik feleségét, majd hős katonaként szolgált a világháborúban, és bár a háború után már nem volt olyan nagy kereslet az olyan old school módon férfiasnak számító színészekre, mint amilyen ő volt, nem tudott és nem is akart ebből a  képből visszavenni. Az nem tudható biztosan, inkább csak gyanítható, hogy ez volt az ok, mindenesetre soha nem ismerte el Judyt a sajátjaként, még úgy sem, hogy egyetlen (elismert) gyereke a színész halála után született pár hónappal. Arra viszont, hogy még titokban sem segítette - akár csak anyagilag is - Judy lánya felnevelését, már nincs magyarázat.

Apa és lánya:Loretta idővel, ha lehet még vallásosabb lett, az '50-es években egyre több katolikus szervezetet segített, nem csak anyagilag, de PR és egyéb munkát is vállalt, többek között árvaházakban. Nagy valószínűséggel így akart bűnbocsánatot nyerni az általa hatalmas bűnnek gondolt "hibájáért". Lánya, Judy memoirja szerint 1998-ban hallotta az akkor már a nyolcvanas éveiben járó anyja először azt a kifejezést, hogy "date rape" egy Larry King Live Showban, amit éppen együtt néztek a tévében. Akkor úgy magyarázták el a kifejezést, hogy "ezt akkor használják, amikor valaki olyannal vagy együtt, akit ismersz, akiben megbízol, akit esetleg szeretsz, de nemet mondasz, amikor éppen arra kerülne a sor, azonban ő nem hallja ezt meg. Vagy azt mondja/gondolja, hogy a nemet nem gondolod komolyan. Az ilyen erőszak nem feltétlenül brutálisan erőszakos ruhaletépős nemi erőszak, de nemi erőszak. Amikor a nem-t nem értik meg vagy fogadják el." Judy szerint Loretta ekkor felkiáltott, és azt mondta, hogy "pontosan ez történt köztem és Clark között" és ez a majdhogynem megvilágosodásnak is beillő pillanat egy nagy adag önvádat és bűntudatot levett a már idős Loretta Young válláról.

Loretta Youngnak és Clark Gablenak Judy révén egy lányuk, egy unokájuk és két dédunokájuk született az idők folyamán.

 Judy Lewis beszél a szülei kapcsolatáról:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://timegoesby.blog.hu/api/trackback/id/tr7112235332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása