Time Goes By

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 4. rész

2014. szeptember 28. 18:45 - Time Goes By

A Lana Turner-botrány, avagy a Johnny Stompanato-gyilkosság

Az ötvenes évek egyik legnagyobb hollywoodi botrányában a híres színésznő Lana Turner 14 éves lánya Cheryl Crane megölte anyja udvarlóját, a maffia kapcsolatokkal rendelkező Johnny Stompanato-t. A közvélemény egy idő után elgondolkodott, hogy vajon tényleg a lány szúrta le anyja szeretőjét, vagy esetleg a színésznő tette egy vita hevében?

Lana Turner (1921-1995) színésznő, modell, korának egyik szex szimbóluma és híres celebje, aki magánélete miatt sokat szerepelt a bulvár lapok címoldalán. Azon kívül, hogy nyolcszor ment férjhez (7 férfihez), számtalan egyéb kapcsolata is ismert volt. Karrierje csúcsán a '40-50-es években olyan filmekben játszott, mint a Postás mindig kétszer csenget vagy a Peyton Place, amiért élete egyetlen Oscar-jelölését kapta.

Tinédzser korú szüleinek kapcsolata hamar tönkrement, ami után édesanyjával Los Angelesbe költöztek, aki kemény munkával próbálta eltartani magukat. Miután 17 éves lányát felfedezték, kezdetben ő felügyelte a karrierjét. A '30-as évek vége, '40-es évek eleje kisebb szerepekkel teltek számára, majd a háború alatt modellként szerzett népszerűségét Clark Gable, a kor egyik legnépszerűbb férfiszínésze mellett kezdte igazán kamatoztatni, akivel négy közös filmet is csináltak, és amelyek által beléphetett a sztárok sorába. Annak ellenére, hogy a stúdiók által kreált sztárnak tartották és volt egyfajta műanyag könnyűvérű "szőke nős" imidzse, azért nem volt minden tehetség híján, és egyike volt azon keveseknek, akik néha sikerrel tudtak szembeszállni az akkoriban teljhatalmú stúdióvezetőkkel.Életét soha nem szégyellte, és nem vonakodott válaszolni a kényesebb, magánéletét firtató kérdésekre. Egyetlen gyereke született Cheryl Crane, a második illetve harmadik házasságából Joseph Stephen Cranetől. Azért házasodtak kétszer, mert elsőre Crane elfelejtette megemlíteni Turnernek, hogy még nem vált el előző feleségétől. A színésznő gyorsan érvényteleníttette a házasságukat, majd amikor kiderült, hogy terhes, és a férfi válása hivatalossá vált, újra összeházasodtak. Crane szintén színész (és étterem tulajdonos) volt, és ő is inkább a kapcsolatai által vált híressé/hírhedté. Lana Turner mellett számtalan más színésznővel volt kapcsolata, mint például Rita Hayworthtel vagy Ava Gardnerrel.

Johnny Stompanato (1925-1958) testőrként és pénzbehajtóként dolgozott Mickey Cohen genszter bandájában. Ő is többször nősült élete folyamán. Lana Turnerrel (a baloldali képen láthatóak) való kapcsolata 1957-ben kezdődött, amikor telefonhívásokkal, virág küldésekkel kezdte el bombázni a színésznőt, aki először nem akart vele szóba állni, később azonban különböző ajándékokkal, és legfőképpen azzal, hogy mindent tudott Turnerről, levette a nőt a lábáról. Turner csak később tudta meg a férfi valódi nevét, és azt, hogy maffiózó. Megpróbálta ugyan jegelni ekkor a kapcsolatot és másokkal is randizott, a férfi azonban mindig visszamászott az ablakán - szó szerint. A kapcsolat elég hamar viharossá vált, aminek legfőképpen a férfi féltékeny természete volt az oka. Amikor Lana Turner Angliában forgatta az Another Time, Another Place c. filmjét Sean Conneryvel, Stompanato berontott a stúdióba és fegyverrel fenyegette meg a brit színészt. Connerynek szerencsére sikerült a kezéből kicsavarnia a fegyvert, ami után Stompanatot kiutasították az országból. A maffiózó halála után a többi pletyka mellett az is szárnyra kapott, hogy esetleg Connerynek volt valami köze az esethez, ami miatt a színész egy darabig kénytelen volt elrejtőzni.

Az ötvenes évek második felére érve úgy tűnt, hogy Turner színésznői pályafutása a végéhez közeledik, amikor az Oscar-jelölése visszaadta a lehetőséget, hogy megújítsa karrierjét. Ehhez azonban az is szükséges lett volna, hogy megszakítsa  bántalmazó kapcsolatát a maffiózóval. Felmerülhet itt a kérdés, hogy miért nem szakított már korábban a férfivel? Egyrészről Turner félt a rossz hírveréstől, amit egy maffiózóval való (házasságon kívüli) kapcsolat jelentett volna, amikor már nem állt mögötte nagy stúdió, ami esetleg a szenny egy részét befolyásuknál fogva el tudták volna tüntetni. Másrészről pedig félt a heves vérmérsékletű és nagyon féltékeny Stompanatotól is, akiről joggal gondolhatta, hogy bármi kitelhet tőle.

1958. április 4-én Stompanato és Turner éppen veszekedtek a nő Beverly Hills-i otthonában, amikor a nő közölte vele, hogy szakítani akar. Az akkor 14 éves Cheryl hallotta, ahogy Stompanato megfenyegeti az anyját, hogy megvágja az arcát, hogy biztosan vége legyen a karrierjének, aztán megfenyegette még a színésznőt az anyja és a lánya megölésével is. Cheryl fogott egy kést a konyhában majd félelmében, hogy a férfi megöli az anyját majd őt is, leszúrta a férfit.

A sokkos és hisztérikus állapotban lévő színésznő ezután hívta anyját és a család orvosát, aki már hiába próbálta Stompanatot adrenalin injekcióval újraéleszteni. Ezután hívta ügyvédjét, Jerry Geislert, aki kihívta a rendőrséget, akik 30 perccel a gyilkosság után értek a helyszínre. Amikor Mickey Cohen, a los angeles-i zsidó maffia főnöke meghallotta a hírt, ő is a helyszínre ment, de az ügyvédnek sikerült megszabadulnia tőle. Cohen azonban soha nem hitte el, hogy a lány tette. Lana Turner nagyon félt, hogy a maffia főnök megöleti őt vagy a lányát, ezért állandóan rendőrautók cirkáltak a háza körül. Cohen, aki nagyon dühös volt, hogy nem tudott a közelébe férkőzni, nyilvánosságra hozta Lana Turner Stompanatonak írt szerelmes leveleit, amelyek ellentmondani látszottak a színésznő szakításos történetének:

"Imádott szerelmem, most reggel kaptam meg drága és izgalmas leveled. Minden sora melegséggel tölt el, ugyanakkor fájdalommal is minden egyes pillanat, amit nem töltünk együtt. Ez csodálatos, és szörnyű is egyben. Én vagyok a te asszonyod, te pedig az én férfim, akire szükségem van! Szeretni és szeretve lenni - ezt soha ne vond kétségbe vagy felejtsd el..."

Az alábbi kép nem Turner egyik filmjéből való, hanem a bírósági tárgyalásról, ahol tanúként hallgatták meg:Cohen ezen próbálkozása visszafelé sült el, mert ez esetben a közvélemény Lana Turner pártján állt. A kislány, hogy a további traumáktól megvédjék, a bíróságon nem tett tanúvallomást. A színésznő viszont igen, ahol valószínűleg élete legjobb alakítását nyújtotta. Ex-férjével, Cheryl apjával Stephen Cranenel az egyik oldalán, a másikon pedig ügyvédjével érkezett szürke selyem kosztümben. Egy órán keresztül válaszolt a kérdésekre, kétszer könnyekben tört ki az ájulás határán. Az eredmény magáért beszél: a bíróság szerint a gyilkosságot önvédelemből követte el Cheryl Crane, és megúszta büntetlenül. Ugyanakkor maradtak megválaszolatlan kérdések a tárgyalás során. A gyilkosság eszközén nem találtak ujjlenyomatot, ugyanakkor voltak rajta hajszálak és szövetdarabok, amelyeket senki nem magyarázott meg.

Cherylt viszik kihallgatásra:Több pletyka és teória szárnyra kapott az üggyel kapcsolatban, amelyek között voltak teljesen valószínűtlenek is, mint például Sean Connery volt a gyilkos, akinek emiatt bujkálnia kellett egy darabig. A másik pletyka az volt, hogy Lana Turner maga ölte meg szeretőjét a vita során, és bár hivatalosan nem merült fel ez a lehetőség, sokáig élt ez a hiedelem. Cohenékkel polgári peres vita kezdődött, amit végül bíróságon kívül rendeztek el. Az ügyész hivatalosan is eljárást indított Lana Turner ellen azt vizsgálva, hogy megfelelő anyja-e gyerekének, aminek következtében Cherylt hivatalosan a nagyanyja nevelte a következő két évben. A lány az esetet követően sokáig nem tudta traumáit feldolgozni, egyszer öngyilkosságot is megkísérelt. Felnőttként az apjával dolgozott pár évig, később pedig ingatlan ügynökként állapodott meg. Az 1988-as önéletrajzi könyvében leírta, hogy ő ölte meg Johnny Stompanatot, és azért mert féltette az anyját és magát is, ugyanis amellett, hogy anyját bántalmazta, Stompanato őt is zaklatta szexuálisan (és Turner negyedik férje, Lex Barker is). Az elmúlt 40 évben pedig leszbikus partnerével - akit Lana Turner második lányának nevezett - él együtt Palm Springsben. Anyjával sikerült az egyszerűnek nem nevezhető kapcsolatukat rendbe hozni a színésznő életének vége felé, akinek nem fejeződött be teljesen a karriere a botrány után, de az utolsó igazán nagy filmje az 1959-es Imitation of Life volt.

Lana Turner 1946-os Postás mindig kétszer csenget c. film gyilkossági jelenetében:

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://timegoesby.blog.hu/api/trackback/id/tr776719269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bona Fides 2014.09.30. 13:46:21

Mosolyogtató. A nagy maffiózót lefegyverzi egy színész (igaz 007), majd leszúrja egy tinilány. :)
süti beállítások módosítása