Time Goes By

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 1. rész

2014. szeptember 07. 09:43 - Time Goes By

Roscoe "Fatty" Arbuckle, Virginia Rappe és a kólás üveg

Roscoe Concling "Fatty" Arbuckle (1887-1933) az 1910-es évek némafilmjeinek egyik legnépszerűbb és legjobban fizetett komikus színésze volt, aki mentorálta Charlie Chaplint és felfedezte Buster Keatont is, 1921-ben gyilkosság gyanújába keveredett Virginia Rappe némafilm színésznő  halála miatt. Az ügy a szexuális töltete miatt (is) hatalmas figyelmet kapott a korabeli sajtóban, aminek jelentős szerepe volt - az ügyész Matthew Brady mellett - az Arbuckle-ellenes lincshangulat kialakulásában. 

A "kicsi" Rosco 6 kilósan született sovány testalkatú szülőktől, az apja egy általa utált és lenézett politikusról bizonyos Roscoe Concling-ról nevezett el, mert úgy gondolta, hogy a gyerek nem tőle van. A kis Roscoe, aki nagyon jól tudott énekelni és szeretett szerepelni, már 8 éves korában fellépett, és ezt édesanyja támogatása mellett, annak 4 évvel későbbi haláláig folytatta is. Ezután azonban apja, aki mindig ellenségesen és keményen bánt a gyerekkel, megtagadta az anyagi támogatást. Roscoe egy szállodában dolgozott, ahol munka közben énekelgetett, amit szerencséjére egy professzionális énekes meghallott, és elvitte a gyereket egy tehetségkutatóba. Ott énekelt, táncolt, bohóckodott, azonban a közönséget egészen addig nem igazán hatotta meg, amíg nem bukfencezett egyet, amivel a zenekari árokban kötött ki. Ez már hatalmas sikert aratott a közönség soraiban, ami után egy varieté színházban kapott szerződést. 1904-től kezdve már komolyabb színházakban játszott, majd első filmszerepét 1909-ben kapta, ahonnan vezető színésszé és rendezővé küzdötte fel magát 1921-re. Kezdeti film sikereiben - amellett, hogy nagyon jó komédiás volt - nagy része volt fizikai adottságainak, ugyanis kövérsége akrobatikus ügyességgel párosult. Filmjeiben olyan némafilm sztárokkal játszott együtt, mint Charlie Chaplin vagy Buster Keaton. Ezzel egy időben egészségügyi problémái is akadtak alkoholizmusából és nagy testsúlyából adódóan, majd annak is felmerült a lehetősége, hogy az egyik lábát amputálni kell egy fertőzés miatt, amit sikerült ugyan elkerülnie, ugyanakkor ennek következtében a fájdalom csillapítókra, többek közt a morfiumra is rászokott.

Virginia Rappe (1891-1921), egy szomorú élettörténettel rendelkező modell és néma film színésznő, aki kisebb film szerepekben játszott, és leginkább halála miatt vált híressé.

New Yorkban született egy hajadon anyától, akinek halála után a 11 éves Virginiát a nagyanyja nevelte. 14 éves korától modellként kezdett el dolgozni, és 16 éves korára már legalább két abortuszon átesett. 1916-ban Kaliforniába költözött, és a következő évben kapta meg első film szerepét. Több más feltörekvő színésznővel együtt, ő is prostitúcióból tartotta fenn magát a színészkedés mellett. 1918-ben született gyerekét nevelőszülőknek adja, majd egy évre rá Henry Lehrman rendezővel eljegyezték egymást. Ugyanebben az évben a "Filmek legjobban öltözött lánya" címét nyeri el. Számos némafilmben feltűnt ugyan, de ezek többsége elveszett az idők folyamán. Virginia Rappe-nek is voltak egészségügyi problémái, többek között krónikus húgyhólyaggyulladásban szenvedett, ami mindig sokkal rosszabbá vált, amikor ivott, és ez nála is gyakran megtörtént. Az abortuszok következtében női egészségügyi problémái is voltak. Nagyon valószínű, hogy ezen abortuszait nem megfelelő eljárással végezték, és utánuk sem kapta meg a szükséges ellátást. 

A tények: 1921. szeptember 5.-én Rosco Arbuckle kibérelt 3 szobát a a san francisco-i St. Francis Hotelben két barátjával, hogy lazítsanak egy kicsit. Az egyik szobában Arbuckle és Fred Fishbach operatőr, másik szobában Lowell Sherman színész lakott, míg a középső szoba üres volt, ott tartották a partit, ahova több embert, köztük nőket is meghívtak. A buli éjszakájának folyamán az egyikőjüket, Virginia Rappe színésznőt nagyon betegen találták Arbuckle-ék szobájában. A szálloda orvosa csak annyit állapított meg, hogy részeg, és morfiumot adott neki, hogy megnyugtassa. Virginia Rappe-t csak két nap múlva szállították kórházba, ahol a következő nap meghalt hashártyagyulladásban, amit a megrepedt húgyhólyag okozott.Az ügynek a későbbiekben lett még három főszereplője:

"Bambina" Maude Delmont, "A Nő, Aki Gyilkosággal Vádolta Meg Arbuckle-t", Rappe barátnője volt, akivel együtt jelent meg a partin. Amikor Arbuckle meglátta őket és ismervén rossz hírüket azt mondta, hogy "figyeljenek oda a hangerőre", attól tartva, hogy esetleg kiszáll a rendőrség razziát tartani, miközben a bulin rengeteg alkohol volt az alkoholtilalom időszakában. Delmont híres/hírhedt volt arról, hogy csalással és zsarolással (is) kereste a kenyerét. Bevett tevékenysége volt, hogy gazdag, híres embereket zsarolt oly módon, hogy csapdát állítva nekik kompromittáló, kényes helyzetbe hozta őket. Ő volt az tulajdonképpen, aki miatt a rendőrség nyomozni kezdett és letartóztatta Arbucklet. Delmont már a kórházban azt mondta Rappe orvosának, hogy a nőt Arbuckle erőszakolta meg, az orvos azonban erre nem talált bizonyítékot. Természetesen Delmont és Arbuckle vallomása nem egyezett:

Bambina vallomása: Arbuckle beterelte a szobájába Virginiát, miközben azt mondta, hogy "régóta vártam erre". Pár perccel később Rappe sikoltásait lehetett hallani a hálószobából. Megpróbáltam kinyitni az ajtót, de az zárva volt. Amikor Arbuckle kinyitotta, akkor Rappe meztelen volt és vérzett.

Arbuckle vallomása: Amikor a szobámba mentem, hogy ruhát váltsak, akkor ott találtam Rappet, ahogy éppen hányt a fürdőszobámban. Segítettem neki megtisztálkodni és az ágyamba fektettem, hogy pihenjen. Mivel azt gondoltam, hogy csak részeg, otthagytam és újra csatlakoztam a partihoz. Amikor néhány perccel később visszatértem a szobámba, Rappet a földön fekve találtam. Visszatettem az ágyba és segítségért mentem.

Habár Delmont vallomásai folyamatosan változtak, és később a védelem birtokába jutott egy olyan levél, amiben kiderül, hogy Delmont azt tervezte, hogy pénzt zsarol ki a színésztől, hogy megváltoztassa a tanúvallomását, a rendőrség letartóztatta Arbucklet, majd vádat emeltek ellene, Delmont pedig később turnéra indult: előadásokat tartott Amerika szerte Hollywood szörnyűségeiről.

A sajtó azonnal lecsapott az ügyre, és elképesztően túlzó és szenzációhajhász cikkek születtek az ügyről. William Randolph Hearst médiamágnás, újságlánc tulajdonos lapjaiban. (Az ő élettörténetéből merítette Orson Welles az ihletet az Aranypolgár fő karakteréhez.) A lapjaiban Arbucklet egy kéjencnek ábrázolták, aki orgiákat rendez és a túlsúlyát kihasználva kényszeríti az ágyába az ártatlan lányokat. Valóságban, aki Arbucklet ismerte, kedves természetű és nőkkel szemben félénk, szemérmes embernek írta le. Rappe ügynöke egy, a lány halála utáni sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy Arbuckle egy darab jeget használt, hogy szexuálisan stimulálja Virginiát, és ez vezetett a nő sérüléseihez. Az újságokban azonban a jég már kólás üvegre, sőt pezsgős üvegre változott, miközben a parti résztvevői azt vallották, hogy Arbuckle jeget tett a nő hasára fájdalmának enyhítésére. Heartsnak nagyon jól jött az Arbuckle-ügy, mert az újságai eladott példányszáma az egekbe nőtt. Később azt nyilatkozta, hogy "ezzel a botránnyal adtuk el a legtöbb lapot a Lusitania elsüllyesztése óta." Az újságai akkora hisztériát és Arbuckle-ellenes lincshangulatot teremtettek, hogy a színész feleségére rálőttek.

A vádat a nagyon ambiciózus Matthew Brady san francisco-i kerületi ügyész képviselte, aki azt tervezte, hogy indul a kormányzó választáson. Annyira nevet szeretett volna szerezni magának a botránnyal, hogy ennek érdekében szándékos emberölés miatt akart vádat emelni, és halálbüntetést kérni Arbuckle-re, de aztán gondatlanságból elkövetett emberölésre változtatta. Mindenhol Arbuckle bűnösségéről nyilatkozott, és hamis tanúkat is  beszervezett ennek bizonyítására. Delmont lett volna az egyik koronatanúja, azonban a nőt a hosszú bűnözői múltja miatt végül nem hívta tanúskodni. Szerzett azonban helyette másokat:

Az egyik parti vendég Zey Prevon azt állította, hogy Virginia a halálos ágyán azt mondta neki, hogy "Roscoe bántotta". A harmadik tárgyaláson bevallotta, hogy erre az ügyész vette rá. Betty Campbell modell azt állította, hogy látta Arbucklet mosolyogni pár órával az erőszak után. Később ő is bevallotta, hogy őt is az ügyész vette erre rá. Grace Hultson, a kórház egyik ápolónője azt vallotta, hogy valószínűleg Arbuckle megerőszakolta Rappet, és ettől keletkeztek a sérülései. Később elismerte, hogy a húgyhólyag megrepedése Rappe krónikus betegségének is lehetett az eredménye. Dr. Edward Heinrich kriminológus azt tanúskodta, hogy megtalálta a színész ujjlenyomatait a Rappe vérével összekent fürdőszoba ajtaján. Az ő vallomását egy szállodai takarító tanú vallomása tette hiteltelenné, aki elmondta, hogy a nyomozás megkezdése előtt kitakarította a szobákat. Dr. Arthur Beardslee, Rappe kezelőorvosa azt állította, hogy külső erőhatástól repedt meg Rappe húgyhólyagja. Később elismerte azt, hogy a nő soha nem említette neki, hogy erőszak áldozata lett volna.Három pert kellett tartani, mert az első kettőnél az esküdtszéket feloszlatták, azok határozatképtelensége miatt. Az első perben tíz esküdt ártatlannak és ketten bűnösnek találták Arbucklet. Eredetileg egyedül Helen Hubbard szavazott a színész bűnössége mellett, aki kijelentette, hogy nem érdeklik a bizonyítékok és a vallomások, szerinte mindenképpen bűnös. Hubbard és anyósa harcos feminista volt, férje pedig üzleti kapcsolatban állt az ügyész irodájával. Hozzá csatlakozott később még egy esküdt.

A második perben Arbuckle nem tanúskodott, amit az esküdtszék a bűnössége jelének fogott fel, 9-3 lett a szavazatok aránya a bűnössége javára.

A harmadik perben ügyvédei taktikát váltottak, sokkal határozottabban semmisítették meg  a vád minden pontját, ekkor az esküdtszéknek pár perc is elég volt ahhoz, hogy meghozzák az egyhangú nem bűnös határozatot.

Eddigre azonban már Arbuckle házassága és karrierje is tönkrement, valamint anyagilag is a tönk szélére került, visszaszokott az alkoholra, és 1933-ban 46 évesen szívinfarktusban meghalt.

Az alábbi videó első 15 másodpercében Virginia Rappe egyik jelenete látható a His Musical Sneeze c. filmjéből, utána pedig Roscoe Arbuckle pár jelenete a Tango Tangles c. Charlie Chaplinnel közös filmjéből:

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://timegoesby.blog.hu/api/trackback/id/tr266674687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agtalpai · http://talpai.net 2014.09.08. 12:08:53

nem rosszak a bejegyzések, csak minimális helyesírási finomításra (összetett szavak, jelzős szerkezet, etc.), valamint a másolt szövegrészeket copy-pastelni kéne, nem pedig olvasás után átírni – W. R. Hearts (helytelen, fent) vs Hearst (helyes).

lutria 2014.09.08. 15:41:59

Gyakran kiderül hogy az ügyész hamis tanúkat szerez,de az már ritkábban írják le (most sem) hogy ilyenkor mi történik az ügyésszel.minimum az állásába kerül vagy neki szabad az ilyet és elsumákolják?

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2014.09.08. 15:57:52

@lutria: Bár nem túl sok mindent találtam róla, de úgy tűnik eltussolták, mert egészen 1943-ig ő volt a kerületi ügyész, és ezen az ügyön kívül volt még pár híres esete.
süti beállítások módosítása