Time Goes By

Hollywoodi színészek uniformisban 2. rész

2015. május 08. 16:20 - Time Goes By

Az első részben szerepeltek az éles bevetéseken és egyéb fontos küldetésekben részt vett színészek, most pedig azok, akiket a harci cselekmények nem, vagy csak kevésbé érintettek, mert vagy két világháború végén vagy a háború alatt ugyan, de a propaganda osztályon dolgoztak és különböző agitációs, hazafias filmeket forgattak. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ezekkel az emberekkel ne estek volna meg érdekes kalandok. Gondolta volna, hogy az egyik híres hollywoodi színész az OSS-nek (CIA elődjének) dolgozott, és aki ellen Sztálin parancsára merényletet kíséreltek meg? És vajon ki lehet az a rendező, aki a hadsereg propagandaosztályán három filmet is készített, amelyeket azonban a 35 évre betiltottak, mert demoralizálta volna a katonákat és a társadalmat? A képek között pedig látható a 18 éves kamasz Humphrey Bogart első világháborús tengerészként, aki katonaideje alatt szerezte jellegzetes szájsebét, vagy éppen Arnold Schwarzenegger, aki szolgálata alatt egy hetet a hadsereg börtönében töltött. Na vajon mi miatt?

Első világháborús veteránok:

Humphrey Bogart 18 évesen 1918 tavaszán jelentkezett az Amerikai Haditengerészethez, miután kirúgták az iskolából. A tengeren a legtöbb idejét már a fegyverszünet megkötése után töltötte és leginkább olyan hajókon szolgált, amelyek a katonák Európából történő hazaszállítását végezték. Viszont katonai szolgálata több szempontból is lényeges szerepet játszott életében, hiszen innen ered az egy életre szóló tenger és hajózási iránti vonzalma, valamint ekkor szerezte jellegzetes száj környéki sérülését. Két verzió is kering azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan is történt. Az egyik szerint egy srapnel sebesítette meg, amikor hajóját, a USS Leviathan-t támadás érte. A másik - valószínűbb változat - szerint Bogart egy foglyot kísért a Navy egyik börtönébe, amikor az illető cigarettát kért, majd amíg Bogart a gyufát gyújtotta meg, a fogoly az összebilincselt kezével szájon csapta, és a bilincs vágta szét a leendő színész száját. Bogartnak a későbbiekben nagyon sok szájgyakorlatot kellett végeznie, hogy sérülése ne befolyásolja a beszédét. Annak ellenére, hogy egy alkalommal lekéste hajója indulását, ami miatt AWOL-osként (engedély nélküli eltávozás) tartották számon, majd emiatt három nap börtönt kapott, teljesítménye értékelésekor nem kapott rossz minősítést: előmenetele, szolgálatának minősítése 3-as, míg engedelmesség és józanság kategóriában pedig 4-es lett. Ez utóbbi igazán szép teljesítmény volt tőle. 1919 júniusában szerelt le másodosztályú matrózként (Seaman Second Class).

A második világháború idején pedig akkori feleségével Mayo Methot színésznővel az USO (United Service Organization) keretében járták a frontot, hogy a katonákat szórakoztassák, egészen addig, amíg botrányos viselkedésük miatt ki nem tiltották őket minden létező amerikai katonai bázisról.

 

 

Spencer Tracy (Adam's Rib), akit a legtöbbször jelöltek a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára (9-szer) Bogarthoz hasonlóan 18 évesen állt be az Amerikai Haditengerészethez, miután őt sem igazán érdekelték az iskolai tanulmányok, majd ő is másodosztályú tengerészként szerelt le 1919-ben, anélkül, hogy egy percet is töltött volna a tengeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charles Laughton (A vadász éjszakája, The Suspect, Mutiny on the Bounty) először az angol hadsereg 2/1st Huntingdonshire-i kerékpáros zászlóaljában, majd később a 7th Northamptonshire-i ezredben szolgált az első vh-ban. Ez utóbbi kötelékében része volt egy német vegyi fegyver támadásnak is, aminek következtében ő is gázmérgezést kapott. 

 

 

 

 

Walt Disney 16 évesen otthagyta az iskolát azért, hogy csatlakozzon a hadsereghez az első világháború folyamán. Kora miatt azonban elutasították, ekkor beállt a Vörös Kereszthez, így mentőautót vezetett Franciaországban a háború utolsó évében.

 

 

 

 

 

 

 

Második világháborús veteránok:

A második világháborúban szolgálatra jelentkező és részt vevő hollywoodi színészek, rendezők között az egyik legérdekesebb eset a westernek koronázatlan királyáé, John Wayne-é. A színész ismert volt hazafias érzéseiről, azonban kora és családi állapota miatt 3-A minősítést kapott, ami miatt nem sorozták be, hiába kérvényezte számtalanszor. Ráadásul stúdiója sem akarta elengedni, szerződésére hivatkozva még perrel is megfenyegették. Emiatt különböző, a Csendes-Óceániai fronton szolgáló egységeket szórakoztatott a USO keretében. Ő, a vadnyugati filmek kemény és erős fickója állítólag egész életében sajnálta és szégyellte, hogy nem teljesíthette hazafias kötelességét a fronton. Mindazonáltal a US National Archives adatai szerint John Wayne titokban jelentkezett az OSS-hez, ami a mai CIA elődje volt, miután a hadsereg elutasította. Jelentkezését elfogadták, és az OSS vezetője William Donovan, akit az amerikai titkosszolgálatok atyjának is neveznek, értesítette levélben Waynet arról, hogy a Field Photographic Unitnál fog dolgozni. Mivel az amerikaiak a titkosszolgálati tevékenységben még nem voltak annyira járatosak ekkor, mondhatnánk azt is, hogy elég amatőrök voltak, ezért a levelet véletlenül Wayne addigra már elidegenedett feleségének kézbesítették ki, aki soha nem mondta vagy mutatta ezt meg Wayne-nek, akit ez azonban nem tartott vissza az OSS munkától. John Wayne elkötelezett hazafi és antikommunista volt, akire Sztálin állítólag annyira haragudott, hogy az 1950-es évek elején meg akarta öletni, aminek eredményeként egyszer a filmgyár területén kíséreltek meg ellene merényletet, szerencsére sikertelenül. A merénylet miatt azonban olyan spekulációk is vannak, miszerint titkos tevékenysége nem merült ki a második világháború alatti Field Photographic Unitnál való munkában... Későbbiekben Sztálin parancsát Hruscsov visszavonta, amit személyesen is közölt a színésszel.

Második világháborúban a propaganda osztályon szolgáló katonák között nem csak színészek, de rendezők is voltak, a két leghíresebb Frank Capra és John Huston:

Frank Capra 6 Oscar-díjra jelölt (3 nyert) rendező (pl: It Happened One Night) két háborúban is szolgált. Az első világháború idején rögtön iskolái elvégzése után beállt a seregbe, ahol alhadnagyként matematikát tanított tüzéreknek San Franciscoban.

A második világháború idején Pearl Harbor után 44 évesen ő is rögtön szolgálatra jelentkezett, és őrnagyi rangban propaganda filmeket készített, amelyeknek célja az volt, hogy megmagyarázzák a katonáknak, hogy miért van most rájuk szüksége a hadseregnek. Hat filmet készített, amelyeket ma a Why We Fight sorozatként ismerünk, és amelyeket a maguk kategóriájában a legjobbakként tartanak számon. 1945-ben ezredesként szerelt le.

 

 John Huston rendező 1942-ben kezdte meg tevékenységét a US Army Signal Corps-nál. Századosi rangban szolgált és jellemző az örök lázadó Hustonra, hogy ez idő alatt három "propaganda" filmet készített, amit a hadsereg betiltott, mert nem éppen kedvező színben mutatták be a katonai szolgálatot. Az egyik például egy, a háború következtében pszichésen sérült veteránról szólt, a másik pedig olyan katonákról, akik az ütközetre készülnek, a harmadikban pedig az amerikai felderítés csődje számos emberéletet követel. Mindegyiket 35 évre tiltotta be a hadsereg, merthogy demoralizálná a katonákat és a közönséget. Tehetségére jellemző, hogy ennek ellenére őrnaggyá léptették elő.

Nézzük pár olyan színészt Hollywood aranykorából, aki szintén a propaganda osztályon teljesítettek szolgálatot (a teljesség igénye nélkül). Próbáltam olyanokat válogatni, akikről volt már szó a blogban valamelyik film kapcsán::

Glenn Ford (The Big Heat) a Tengerészgyalogság propaganda osztályán szolgált második világháború idején, majd 1958-ban a Navy tartalékos PR tisztje lett, aki különböző tévéshowkban reklámozta a Haditengerészetet. A vietnami háború idején 1967-ben egy hónapos körútra ment Dél-Kelet Ázsiába, amely során az akkor demilitarizált Mekong Deltájánál is forgatott. 1970-ben szerelt le sorhajó kapitányi rangban.

 

 

 

 

 

 

  

 

Van Heflin (Martha Ivers furcsa szerelme, Possessed) harci operatőrként szolgált a Légierőnél az európai hadszíntéren.

 

 

 

 

 

 

 

 William Holden (Sunset Boulevard, Sabrina) a Hadsereg Légierejénél szolgált és különböző kiképzési célokat szolgáló filmek készítésében vett részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Victor Mature (Kiss of Death, A palást) ugyan nem a propaganda osztályon dolgozott, de mégsem vett részt harci cselekményekben, aminek egészségügyi okai voltak. Ő a Haditengerészethez jelentkezett, azonban színvakság miatt elutasították, ami után a Partiőrségnél, a US Coast Guardnál kezdte meg szolgálatát. 14 hónap múlva a Chief of Boatswain’ Mate (fedélzeti altiszt) rangig emelkedett. Később különböző show-kon vett részt, majd 1945 májusában visszahelyezték a Partiőrséghez és a katonák hazaszállításában segédkezett a Csendes-óceániai térségből.

 

 

 

 

 A második világháború után katonáskodtak Hollywood "fiatalabb" generációjának tagjai közül jó néhányan, akik a '60-70-es években váltak sztárokká:

Sean Connery még tinédzser korában 16 évesen 1946-ban csatlakozott a Brit Királyi Haditengerészethez, és itt szerezte “Mum and Dad” valamint “Scotland forever” tetoválásait, azonban nyombélfekély miatt egy idő után leszerelték. Ezután visszatért Skóciába, és kőművesként, valamint életmentőként dolgozott Edinburghban. Ezután kezdett el modellkedéssel foglalkozni, ami után már egyenes út vezetett a filmiparba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Gene Hackman 16 évesen elszökött otthonról, hogy csatlakozzon a Tengerészgyalogsághoz, ahol 4 és fél évet dolgozott rádió operátorként 1946 és 1950 között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steve McQueen 1947-ben lépett be a Tengerészgyalogsághoz és az egyik harckocsizó egységnél szolgált. Mivel lázadó természetét nem tudta megtagadni, ezért hétszer fokozták le őrvezetői illetve tizedesi rangból közkatonává. Az okok között volt többek között engedély nélküli eltáv is, ami időt a barátnőjével töltött. Amikor egy járőr elkapta, ellenállást tanúsított, ami után 41 napot töltött a fogdában. Ezután katonai előmenetele megjavult, aminek eredményeképpen egy Északi-sarki hadgyakorlat közben megmentette öt társa életét azáltal, hogy kihúzta őket tankjukból, ami alatt beszakadt a jég. Később a díszőrséghez került, ahol Harry Truman elnökre is vigyázott annak yachtján.

Clint Eastwood nem önkéntes volt, hanem a koreai háború idején 1951-ben hívták be a Hadseregbe, és a kaliforniai Fort Ord bázisán szolgált úszóoktató és életmentőként. Rossz nyelvek szerint megpróbálta elkerülni, hogy a Koreába helyezzék, ezért állítólag az egyik Fort Ord-i tiszt lányával randevúzott. Azonban más kalandja is volt ekkoriban, éppen hétvégi eltávozásra ment, amikor az őt és más katonákat szállító repülő üzemanyaghiány miatt lezuhant és a partok közelében az óceánban landolt, ahonnan úszva ki tudott menekülni.

 

Harvey Keitel 16 évesen otthagyta a középiskolát és beállt a Tengerészgyalogsághoz 1955-ben, és ez a döntés végül Libanonba vitte az 1958-as Operation Blue Bat folyamán. Az akciót Eisenhower elnök hagyta jóvá a róla elnevezett doktrína első lépéseként, amely kimondta, hogy az USA mindig közbe fog avatkozni, ha egy államot a nemzetközi kommunizmus veszélye fenyegeti. Ez az akció, amelynek Harvey Keitel is részese volt,  14 ezer amerikai katonát és tengerészgyalogost mozgatott meg,

 

 

Morgan Freeman mindig is nagyon vonzódott a repülés gondolatához, amely végül annyira erős volt, hogy 1955-ben, a középiskola elvégzése után visszautasította a Jackson State University dráma szakára szóló ösztöndíját, és inkább beállt a US Air Force-hoz. Itt azonban sokáig arra volt kárhoztatva, hogy radar szerelőként dolgozzon, azonban egyszer csak mégis megkapta a lehetőséget, hogy elvégezze a vadászpilóta kiképzést. Ekkor azonban addigi minden vonzalma és vágya ellenére kilépett, mert taszította az a gondolat, hogy rakétákat lőjön ki, ezért 1959-ben, négy év szolgálat után kilépett.

 

 

 

 

A legyőzhetetlen Chuck Norris 1958-ban csatlakozott az Air Forcehoz, mi másként, mint Air Policemanként, és Dél-Koreában teljesített szolgálatot. A sebezhetetlen texasi ranger mindjárt a kiképzés első hetében eltörte a vállát, majd a környéken sétálgatva látott néhány helybeli srácot, akik éppen karatéztak. Annyira megtetszettek neki a mozdulatok, hogy megismerkedett és megtanulta a Tang Soo Do önvédelmi sportot, amiben nemsokára első nyugatiként fekete övet szerzett. 1962-ben szerelt le, eddig tart a történelem, a többi már legenda.

 

 

 

 

Arnold Schwarzenegger 1965-ben az osztrák hadseregben teljesítette az Ausztriában akkoriban kötelező egy éves sorkatonai szolgálatát. Ebben az időszakban nyerte meg a Junior Mr. Europa testépítő versenyt, és ahhoz, hogy ez megtörténjen, először meg kellett szöknie a seregből, ahol aztán a versenyről való visszatérése után engedély nélküli eltávozás miatt megbüntették, és egy hetet a hadsereg börtönében töltött.

 

 

 

 

 

 

 

  

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://timegoesby.blog.hu/api/trackback/id/tr767365132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.05.09. 10:37:25

Kösz a cikket, érdekes.
Szerintem Glenn Ford inkább ezredes volt, mint százados.
A US Navy-nél a captain nem egyenlő az Army/Air Force/Marines captain-nel. Ezeknél a százados megfelelője, de a navy-nél ez az ezredesnek megfelelő.
Lsd: en.wikipedia.org/wiki/Captain_%28United_States_O-6%29, eszerint a szárazföldi kapitányoknak megfelelő rendfokozat, a tenger a hadnagy, jele a vasúti sín, a kapitánynak pedig az ezüst sas (olvastam csirkeként is).
A kép szerint négy csíkja van, tehát kapitány, de nem százados. Bár ha jól tudom, akkor a navy-nál minden olyan személyt (rendfokozattól függetlenül), megilleti a kapitány megszólítás, aki egy hajó parancsnoka.
c

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.05.09. 10:37:28

Arndol tutire nem 56-ben volt katona, mert akkor 9 éves volt... :)

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2015.05.09. 10:48:09

@molnibalage: ja, elgépeltem, de mindjárt kijavítom, 65 lesz az az 56. Kösz.

@vgaborka: szerintem is valahogy úgy van, hogy a Navynél a kapitány jelenthet beosztást vagy rangot is, és a kettő nem feltétlenül esik egybe. Beosztásnak abban az esetben, ha egy hajó a parancsnoksága alatt van, míg rangban a századosnak felel meg (szárazföldieknél legalábbis), de egy hajó parancsnokának rangja különbözhet ettől. A wiki megnéztem most, az azt írja, hogy "He retired from the Naval Reserve in the 1970s at the rank of captain" Tehát itt rangnak írj a captaint, na de persze a wiki tévedhet. A Navy rangjelzéseivel nem vagyok tisztában teljesen.

2015.05.09. 11:47:59

@Time Goes By: Bár nem voltam katona, de aszem rendfokozat van, nem pedig rang. Anno HÖR középsulis ismerősők mondták, hogy amikor lőkiképzésen ők azt mondták, hogy "meghúzták a ravaszt", a kiképző visszakérdezett, hogy "mi van határőr, megb@szott egy rókát?".
Visszatérve a rendfokozati jelzésre, a 4 csík az a kapitányi rendfokozat jelzése a wiki szerint. Plusz a repülőgép kapitányok is 4 csíkosok. Ha jól tudom a repülési kifejezések és a hajózási kifejezések nagyban fedik egymást. Kezdve a hajózó személyzet kifejezéstól, kapitány, az oldalak megnevezése, sebességre pl a csomó az usákoknál.

¿Qué tapas hay? 2015.05.10. 07:45:29

@Time Goes By: Nem bonyolult ez. A captain rendfokozat az USA szárazföldi haderőinél (USAR, USAF, USMC) az O-3 illetményfokozatu (pay grade) tisztek rendfokozata, magyarul százados. Ennek tengeri megfelelője a Lieutenant (sorhajóhadnagy).

A tengeri haderőnemeknél (USN, USCG) a captain az O-6 illetményfokozatú tisztek rendfokozata, magyarul (sorhajó)kapitány. Szárazföldi megfelelője a Colonel (ezredes).

A hajóparancsnoki beosztás hivatalosan Commanding Officer (CO), a captain ekkor bizalmas megszólításként használható a hajóparancsnok rendfokozatától függetlenül.

A brit rendszer hasonló, csak ott a légierő külön rendfokozati rendszert használ, de a Group Captain rf. ott a szárazföldi ezredesi rendfokozattal egyenértékű.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2015.05.10. 11:00:11

@¿Qué tapas hay?: kösz az infot, így már érthető. Ki is javítom, nem szerettem volna lefokozni szegény Glenn Fordot. :)

¿Qué tapas hay? 2015.05.10. 11:57:23

@Time Goes By: Örülök, hogy segíthettem. Ha szabad még két észrevétel:

Seaman 2nd Class -> másodosztályú matróz
Victor Mature rendfokozata Chief Boatswain's Mate. (kb. fedélzeti altiszt)
süti beállítások módosítása