Time Goes By

Meggyónom (I Confess) 1953

2020. június 21. 16:03 - Time Goes By

i_confess_poster1.jpg

Ez a film noir Alfred Hitchcock egyik kissé elfeledett alkotása, ami pedig a maga idejében nem volt botránytól mentes. Írországban például be is tiltották, mivel történetében egy katolikus pap szerelmi viszont folytat egy nővel – még akkor is, ha mindezt még azelőtt tette, hogy papnak állt volna. A film tartalmazza a leghitchcockibbnak nevezhető témát: az ártatlanul vádolt férfi kétfrontos küzdelmét a hatóságokkal és a valódi elkövetővel. Ezúttal egy katolikus papot vádolnak gyilkossággal, aki a gyónási titok miatt nem árulhatja el, hogy ki az igazi bűnös. A film főszerepeiben Montgomery Clift, Anne Baxter és Karl Malden látható.

Tovább
Szólj hozzá!

Forrest Gump 1994

2020. június 17. 19:14 - Time Goes By

forrest_gump_poster.jpgGyorsan írok erről a 13 Oscar-jelöléséből hatot megnyerő dráma vígjátékról és társadalmi, politikai szatíráról, mielőtt az Elfújta a szél után ezt is betiltja, eltünteti, indexre teszi, tűzre veti és elégeti napjaink náci-komcsijai, az agresszív, más véleménnyel rendelkező embereket fenyegető, megfélemlítő, egy rendőri túlkapást kihasználó, őrjöngő, a történelmet kitörölni akaró tudatlan szélsőbalos, magát "antirasszistának" nevező fosztogató, mindent elpusztító csürhe és leginkább az ezek mögött álló baloldali elit, akik bármilyen aljas eszközt képesek bevetni a hatalom megszerzése érdekében. És mielőtt az ezek igényeihez alkalmazkodó és kiszolgáló média, többek között a Netflix, az HBO is leveszi a műsorról, esetleg a Facebook és a Youtube is letiltja az erről a filmről készített videókat. A Forrest Gump ugyanis a hagyományos értékek erejéről szól, ami miatt a 4. legjobb konzervatív filmnek választották, és nem mellesleg minden idők 76. legjobb amerikai filmje. A Forrest Gump főszereplője pedig napjaink egyik legnagyobb hollywoodi színésze, Tom Hanks, aki egy gyenge szellemi képességű, de jó szívvel és remek ösztönökkel megáldott srácot játszik, akinek életén keresztül megjelennek Amerika legfontosabb történelmi, politikai, kulturális eseményei 1950 és 1980 között.

Tovább
4 komment

One Fatal Hour 1936

2020. június 12. 17:25 - Time Goes By

one_fatal_hour_poster.jpgEz a dráma Humphrey Bogart egyik olyan ritka ’30-as évekbeli filmje, aminek a főszerepét játssza. A One Fatal Hour egy remake, eredetije az 1931-es Five Star Final volt Edward G. Robinsonnal a főszerepben, ami elindította világhódító útjára az olyan filmeket, amelyek a lelkiismeretlen és erkölcstelen, szenzációhajhász médiát állította a története középpontjába. Bár a médium típusa idővel változott a filmekben, míg a Five Star Finalban egy újság, addig a One Fatal Hour-ban egy rádióállomás adja a keretet mindehhez, a médium típusa tulajdonképpen teljesen mindegy, a lényeg a cinikus, manipulatív és álszent hozzáállás, amely célja a nagyobb olvasottság, hallgatottság, nézettség, azaz a nagyobb profit elérése. A film eredetileg Two Against the World címmel készült és 64 perces volt, addig a One Fatal Hour a TCM tévécsatorna 7 perccel rövidebb verziója. Mivel én ez utóbbit láttam, ezért a poszt is erről szól. Az egyik rádióállomás vezetője a nagyobb hallgatottság elérése érdekében sorozat formájában előrángat egy húsz évvel korábbi gyilkossági ügyet, ami végül tragikus következményekkel jár.

Tovább
Szólj hozzá!

Amerikai Dzsigoló (American Gigolo) 1980

2020. június 09. 12:29 - Time Goes By

american_gigolo_poster.jpgAz amerikai dzsigoló a neo-noirok ’80-90-es években népszerű alműfajához, az "erotikus thrillerek" közé tartozik, ami több összetevője miatt is különleges a maga kategóriájában. A film fókuszában nem egy női, hanem egy férfi szereplő szexualitása áll, és azt is elmondhatja magáról, hogy ez volt az első olyan mainstream hollywoodi film, amiben a férfi főszereplő frontális meztelensége is látható. Ez a szerep pedig hatalmas lökést adott a 80-90-es évek egyik legnagyobb ügyeletes hollywoodi szívtiprójának, Richard Gere karrierjének, aki az Amerikai Dzsigoló által vált sztár színésszé. Giorgio Moroder jegyzi a film remek zenéjét, ami tartalmazza a Blondie együttes által előadott Call Me című számot is, ami az év legsikeresebb popdala lett az USÁ-ban. A történet középpontjában pedig egy férfi luxus prostituált áll, aki munkája során szerelmi kapcsolatba keveredik egy politikus feleségével, amivel párhuzamosan egy gyilkossági ügy legfőbb gyanúsítottja is lesz.  

Tovább
Szólj hozzá!

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 29. rész

2020. június 05. 10:07 - Time Goes By

Franchot Tone, Barbara Payton, Tom Neal szerelmi háromszöge

payton_trapped_cimlap.jpg1951-ben Tom Neal hollywoodi színész, korábbi amatőr bokszbajnok összeverekedett egy másik színésszel, Franchot Tone-nal, közös barátnőjük, Barbara Payton színésznő kizárólagos kegyeiért. A verekedés következtében Tonenak nemcsak az orra és az arccsontja tört el, de egy napra kómába is került. Ez az incidens mind a hármuk karrierjét negatívan befolyásolta, Tone-et lelassította és visszavetette, Tom Neal-ének és Barbara Payton-énak viszont egyben a végét is jelentette Hollywoodban. Hármójuk szerelmi háromszöge és életük felülmúlja a legkacifántosabb noirok vagy akár latin-amerikai szappanoperák csavaros történeteit is.

Tovább
3 komment
Címkék: botrány bulvar

Kiss Tomorrow Goodbye 1950

2020. június 02. 15:05 - Time Goes By

kiss_tomorrow_goodbye_poster.jpgMeglehetősen hírhedtnek számított megjelenésekor ez a maga korában végtelenül cinikus és könyörtelen noir krimi, aminek az lett a vége, hogy jó néhány államban tiltólistára tették és be sem mutatták, arra hivatkozva, hogy ”a brutalitást mocskosan és szadisztikusan ábrázolja”. A valódi ok azonban sokkal inkább az volt, hogy a rendőrökről és általában véve a hatóságokról nagyon negatív képet fest. Bár ma már valószínűleg 16-os karikát sem kapna, de cinizmusa azért még mindig átjön. A filmet nem véletlenül hasonlítják a White Heat című egy évvel korábbi, nagyon hasonló gengszter noirhoz: nem csak a történetük nagyon hasonló, de mindkettő főszerepében a gengszter karakterek egyik koronázatlan királya, James Cagney látható.

Tovább
Szólj hozzá!

Játszd újra, Sam! (Play It Again, Sam) 1972

2020. május 30. 10:35 - Time Goes By

play_it_again_sam_poster.jpgA Játszd újra, Sam! egy több szempontból is különleges Woody Allen-film, ami igazából nem is Woody Allen film, hiszen nem ő, hanem Herbert Ross rendezte, Allen csak a forgatókönyvet írta pár évvel korábbi saját színművéből, valamint a főszerepet játssza. A film másik különleges tulajdonsága, hogy ez volt az első együttműködés közte és Diane Keaton között, aki a ’70-es években majd számos olyan film főszereplőnője lesz, amelyek Woody Allen pályafutásának legjobb és legelismertebb alkotásai közé tartoznak. A Játszd újra, Samben Allen egy depressziós és nőkkel meglehetősen ügyetlenül bánó férfit játszik, aki beleesik legjobb barátjának feleségébe, miközben támaszt csak idealizált hősében, a Casablanca főszereplőjében, Humphrey Bogartban talál, aki csajozási tanácsokkal látja el. 

Tovább
Szólj hozzá!

Golden Boy 1939

2020. május 27. 16:28 - Time Goes By

golden_boy_poster.jpgWilliam Holden, azaz a "Golden Boy" látható első főszerepében, ami egyben el is indította négy évtizedes karrierjét. Pályafutása csúcsára, amikor az egyik legnépszerűbb és legtöbb bevételt termelő hollywoodi színész lett, az 50-es években ért fel olyan filmek segítségével, mint az Alkony sugárút 1950, a Stalag 17 1953, a Sabrina 1954, vagy a Híd a Kwai folyón 1957. Elindulásában sokat segített neki Barbara Stanwyck színésznő, a későbbi noirok egyik legjobb femme fataleja, aki Holden partnere volt ebben a filmben. Stanwyck nagyon határozottan lépett közbe, amikor a Golden Boy producere menet közben le akarta cserélni a kissé még zöldfülű színészt, amiért Holden egész életében hálás volt a színésznőnek. Barátságuk évtizedekig kitartott, egészen William Holden 1981-es haláláig. Stanwyck a következő évben vehette át életmű Oscarját, aminek átvételekor is megemlékezett William Holdenről: „Nagyon szerettem őt és nagyon hiányzik. Mindig azt kívánta, hogy nyerjek egy Oscart. És ma este, Golden Boyom, a kívánságod teljesült.” A Golden Boy pedig egy olyan tehetséges fiatalemberről szól, aki feladja művészi álmait, amikor abbahagyja a hegedülést a profi boksz kedvéért, azért, hogy kitörhessen a new yorki gettóból.  

Tovább
11 komment

Top 10 háborús film

2020. május 24. 11:47 - Time Goes By

platoon.jpgA háborús filmek műfajába olyan alkotások tartoznak, amelyek középpontjában valamelyik 20.-21. századi háború alatt játszódó események, és az adott háború szárazföldi, légi vagy tengeri hadviselése áll. A filmek gyakran egy-egy olyan látványos és autentikus csatajelenettel záródnak, amely bemutatja az adott háború jellemző atmoszféráját, hadviselését, felszereléseit és emberi attitűdjét. A 20. századot megelőző háborúkat bemutató alkotások már a történelmi, esetleg a kosztümös filmek kategóriájába esnek. Egyes esetekben, ha a történet fókuszában és nagy részében egy 19. századi háború hadviselése áll, akkor besorolható a háborús filmek közé.

Tovább
141 komment

A Blueprint for Murder 1953

2020. május 21. 15:47 - Time Goes By

a_blueprint_for_murder.jpgA Blueprint for Murder egy nem túl ismert késői noir krimi, aminek érdekességét az adja, hogy a tradicionális mystery melodrámát megfűszerezi egy kis rendőrségi procedúrával, amely nagyon gyakori és népszerű elemnek számított a késő noirokban, és ami ad egy fajta realisztikus doku érzetet is a filmnek. A történet egy olyan nyomozásról szól, aminek célkeresztjében egy fiatal és csinos özvegyasszony áll, akinél felmerül a gyanú, hogy megmérgezte férjét és egyik mostohagyerekét. A film főszerepeiben Joseph Cotten, Jean Peters és Gary Merrill látható.

Tovább
Szólj hozzá!

Zaklatás (Disclosure) 1994

2020. május 18. 15:09 - Time Goes By

disclosure_poster.jpgA Zaklatás egyike Michael Douglas '80-90-es évekbeli neo-noirjainak, erotikus thrillereinek. amely az 1987-es Végzetes vonzalom és az 1992-es Elemi ösztön nyomában jár. Úgy tűnik, mintha Michael Douglas rendelkezne valamiféle tudatalatti mazochizmussal, és imádja a domináns nőket, hiszen ezek szerint nem volt elég neki, hogy korábban Glenn Close és Sharon Stone zaklatta és terrorizálta, most ugyanerre vágyott az előző partnernőinél nem kevésbé szexis Demi Mooretól is ebben a filmben. A Zaklatás az előző két filmhez hasonlóan hatalmas közönség és kassza siker lett, azonban egy fokkal talán mégis elmaradt az elődjei sikereitől, amit sokan annak tulajdonítottak, hogy bár ezt a filmet is erotikus thrillerként reklámozták, valójában nem sok erotika van benne egyetlen egy jelenetet leszámítva, ami esetleg csalódással tölthette el a nézőket. A film azonban egy nagyon érdekes és a mai napig is nagyon aktuális témáról, a szexuális zaklatásról szól, amibe egy kis csavart tettek a film készítői, hiszen itt ennek az áldozata férfi, a nő pedig az elkövető, amiről aztán kiderül, hogy korántsem volt öncélú.

Tovább
2 komment

A hamis áruló (The Counterfeit Traitor) 1962

2020. május 15. 16:59 - Time Goes By

the_counterfeit_traitor_poster.jpgA hamis áruló egy olyan, a második világháborúban játszódó kémfilm, ami témáit realisztikusan és modern megközelítésben mutatja be, köztük jó néhány olyat is, amit addig nem láthatott a közönség a hasonló műfajú filmekben. De a film legnagyobb meglepetése a korabeli nézők számára az ellenség, a nácik és általában véve az átlag németek naturális, realisztikus ábrázolása, amire addig nem nagyon volt példa amerikai filmek esetén. A hamis árulót európai helyszíneken és nemzetközi színész csapattal forgatták, aminek főszerepeiben William Holden, Lilli Palmer és Hugh Griffith látható. A megtörtént eseményeken alapuló történet pedig egy amerikai születésű svéd üzletember tevékenységét követi nyomon, aki a szövetségeseknek kémkedik Németországban, kihasználva üzleti tevékenységét és kapcsolatait.

Tovább
19 komment

Csengetett, Mylord? (You Rang, M'Lord?) TV sorozat 1990-1993

2020. május 12. 16:08 - Time Goes By

csengetett_mylord_poster.jpgJimmy Perry és David Croft író és rendező szerzőpáros nevéhez több nagysikerű angol sitcom megalkotása fűződik, amelyek közül Magyarországon kissé furcsa módon a saját hazájában kevésbé sikeres Csengetett, Mylord? vált eszméletlen népszerűvé, olyannyira, hogy manapság már hatalmas kultstátusszal rendelkezik hazánkban. A sorozatból mindössze 26 rész készült, igaz, hogy ezek nem a sitcomok esetén megszokott 20-25 perces, hanem inkább drámasorozatokra jellemző 50 perces hosszal rendelkeznek, amelyeket 1990 és 1993 között mutatott be a BBC az első, 1988-as pilot rész után. A Csengetett, Mylord egy olyan társadalmi szatíra, ami görbe tükröt tart mind a felső, mind az alsóosztály elé. A sorozat Lord Meldrum angol arisztokrata családjának és szolgálóinak életét követi nyomon, miközben a néző betekintést kaphat az 1920-as évek brit társadalmába, ahol meglepő, vagy nem meglepő módon, de több karakterben is magára ismerhet egy magyar néző.

Tovább
47 komment

Egy magyar katona második világháborús naplója 7. rész

2020. május 09. 09:39 - Time Goes By

Évekig a Gulágon

victims.jpgFolytatom egy magyar katona, Tumpek Mihály honvéd második világháborús naplóját, amit behívása napján, 1944. október 20.-án kezdett el írni, és amit később a hadifogságban is folytatott. A naplóból kristálytisztán kiderül az ekkor már rég elvesztett háború folytatásának értelmetlensége, valamint a hadifogság és Gulágon való kényszermunka embertelen körülményei, amely helyzetekben csakis egyetlen egy célja lehetett az embernek: a túlélés. A háború és történelmi korszak, valamint a napló írójának családi hátteréről bővebben az első részben lehet olvasni.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: egyeb háborús

Egy magyar katona második világháborús naplója 6. rész

2020. május 06. 16:36 - Time Goes By

A végkimerülés és halál határán fél év kényszermuka után a Gulágon

gulag_belso_siberia.jpgFolytatom egy magyar katona, Tumpek Mihály honvéd második világháborús naplóját, amit behívása napján, 1944. október 20.-án kezdett el írni, és amit később a hadifogságban is folytatott. A naplóból kristálytisztán kiderül az ekkor már rég elvesztett háború folytatásának értelmetlensége, valamint a hadifogság és Gulágon való kényszermunka embertelen körülményei, amely helyzetekben csakis egyetlen egy célja lehetett az embernek: a túlélés. A háború és történelmi korszak, valamint a napló írójának családi hátteréről bővebben az első részben lehet olvasni.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: egyeb háborús

Egy magyar katona második világháborús naplója 5. rész

2020. május 03. 10:01 - Time Goes By

Megérkezés a szovjet Gulágra, egy fakitermelő kényszermunkatáborba

gulag.jpgFolytatom egy magyar katona, Tumpek Mihály honvéd második világháborús naplóját, amit behívása napján, 1944. október 20.-án kezdett el írni, és amit később a hadifogságban is folytatott. A naplóból kristálytisztán kiderül az ekkor már rég elvesztett háború folytatásának értelmetlensége, valamint a hadifogság és Gulágon való kényszermunka embertelen körülményei, amely helyzetekben csakis egyetlen egy célja lehetett az embernek: a túlélés. A háború és történelmi korszak, valamint a napló írójának családi hátteréről bővebben az első részben lehet olvasni.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: egyeb háborús

Egy magyar katona második világháborús naplója 4. rész

2020. április 30. 10:36 - Time Goes By

Két hónap bizonytalanság egy lengyelországi orosz hadifogolytáborban

tumpek_mihaly_25.JPGFolytatom egy magyar katona, Tumpek Mihály honvéd második világháborús naplóját, amit behívása napján, 1944. október 20.-án kezdett el írni, és amit később a hadifogságban és a Gulágban is folytatott. A naplóból kristálytisztán kiderül az ekkor már rég elvesztett háború folytatásának értelmetlensége, valamint a Gulágon való kényszermunka embertelen körülményei, amely helyzetekben csakis egyetlen egy célja lehetett az embernek: a túlélés. A háború és történelmi korszak, valamint a napló írójának családi hátteréről bővebben az első részben lehet olvasni.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: egyeb háborús

Egy magyar katona második világháborús naplója 3. rész

2020. április 27. 10:03 - Time Goes By

Az Odera frontról a szovjet hadifogságig és a háború végéig

tumpek_mihaly_21.jpgFolytatom egy magyar katona, Tumpek Mihály honvéd második világháborús naplóját, amit behívása napján, 1944. október 20.-án kezdett el írni, és amit később a hadifogságban is folytatott. A naplóból kristálytisztán kiderül az ekkor már rég elvesztett háború folytatásának értelmetlensége, valamint a hadifogság és Gulágon való kényszermunka embertelen körülményei, amely helyzetekben csakis egyetlen egy célja lehetett az embernek: a túlélés. A háború és történelmi korszak, valamint a napló írójának családi hátteréről bővebben az első részben lehet olvasni.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: egyeb háborús

Egy magyar katona második világháborús naplója 2. rész

2020. április 24. 12:52 - Time Goes By

Németországi kiképzéstől az Odera-menti szolgálatig és az első halottakig

fegyverszunetborito2-1024x683.jpgFolytatom Tumpek Mihály, második világháborús honvéd naplóját, amit behívása napján, 1944. október 20.-án kezdett el írni, majd a későbbiekben a Gulágon is folytatott. A naplóból kristálytisztán kiderül az ekkor már rég elvesztett háború folytatásának értelmetlensége, valamint a málenkij robotnak nevezett kényszermunka embertelen körülményei, amely helyzetekben csakis egyetlen egy célja lehetett az embernek: a túlélés. A háború és történelmi korszak, valamint a napló írójának családi hátteréről bővebben az első részben lehet olvasni.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: egyeb háborús

Egy magyar katona második világháborús naplója 1. rész

2020. április 21. 13:40 - Time Goes By

Behívástól a német kiképzőtáborig

tumpek_mihaly_18_1.jpgAz előző bejegyzés, a Ryan közlegény megmentése jó alapot ad arra, hogy egy kicsit a második világháborúnál maradjunk, azonban rendhagyó módon a következő 7 részes posztsorozat nem filmes témájú lesz, hanem maga a nagybetűs történelmi valóság. Szeretném közzétenni egy magyar katona, Tumpek Mihály honvéd második világháborús naplóját, amit behívása napján, 1944. október 20.-án kezdett el írni, és amit később a hadifogságban és a Gulágon is folytatott. A szóban forgó napló egy naptár notesz, amiben nem túl sok hely állt rendelkezésre, így a hely szűkössége miatt csak napi pár mondatot tudott feljegyezni, amelyek azonban mégis nagyon pontos képet festenek mind az átlagkatona gondolatairól, érzéseiről mind a már régen elvesztett háború folytatásának értelmetlenségéről, valamint a hadifogság és kényszermunka embertelen körülményeiről, amelyekben csakis egyetlen egy célja lehetett az embernek: a túlélés. A napló 23 éve nyomtatásban megjelent  az online nem elérhető Paksi Tükör c. helytörténeti, irodalmi és kulturális folyóiratban, az azóta már elhunyt Bencze Barnabás tanárnak, paksi helytörténésznek köszönhetően, aki a családtól kapta meg a naplót feldolgozásra.

Tovább
1 komment
Címkék: egyeb háborús