Time Goes By

Fekete angyal (Wit) 2001

2020. október 21. 14:35 - Time Goes By

wit_imdb.jpgSzámos filmalkotás született már az idők folyamán a rákbetegségről, de egy sem olyan megrendítő erejű, mint az HBO tévéfilmje, ami ezen tulajdonsága ellenére sem érződik hatásvadásznak egy pillanatra sem. A Wit 7 Emmy, azaz „tévés Oscar-jelöléséből” hármat megnyert, közte a legjobb film díját. A történet egy negyedik stádiumban lévő petefészek rákos egyetemi irodalom professzornő rák elleni küzdelme áll, miközben megismerhetjük a gondolatait és az érzelmeit. A film főszerepében Emma Thompson látható élete talán legjobb alakításában.

Tovább
Szólj hozzá!

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 30. rész

2020. október 02. 12:20 - Time Goes By

Harry Cohn, a „szereposztó dívány” hollywoodi intézményesítője

harry_cohn_rita_h.jpgRengeteg hollywoodi sztár karrierje kezdődött az ún. „szereposztó díványon”, amely módszer mindig is általános használatban volt, illetve van a filmgyár immáron több, mint 110 éves története folyamán, aminek a lényege a „szex karrierért cserébe”. (Bár ez leginkább a nők szexuális kizsákmányolására irányult, esetenként férfiak is az áldozatául estek.) Ennek a Hollywoodban inkább a producerek, Európában pedig főleg a rendezők által kedvelt és használt módszernek a csillaga a mai napig sem áldozott le, még a metoo kampány időszakában sem, ami éppenhogy csak a felszínt kapargatta meg, és inkább csak a legismertebb és legelvetemültebb szexuális ragadozókat vette célba, miközben a módszer maga köszöni, de jól van. A mai közönség Harvey Weinstein tettei ismeretében könnyen azt gondolhatja, hogy ő volt Hollywood legelvetemültebb alakja, valójában a nyomába sem ér a filmgyár aranykorában, az ún. stúdiórendszer időszakában irdatlan nagy hatalommal rendelkező stúdióvezetők és egyéb prdocurerek, esetenként rendezők nyomába. Ilyen volt - többek között - Louis B. Mayer az MGM, Darryl Zanuck a 20th Century Fox vagy Jack Warner a Warner Bros. vezetője, a rendezők között Alfred Hitchcock, Otto Preminger és még sokan mások, de még őket is lepipálta a szexuális zaklatásokban Harry Cohn, a Columbia Pictures társalapítója és igazgatója 1919 és 1958 között. Cohn messze a leghírhedtebb volt közöttük ezen a téren, az ő nevéhez fűződik a szereposztó dívány intézményesítése és elfogadott módszerré tétele a filmgyárban, amivel együtt annak is „megágyazott”, hogy a mai napig is a filmezés „természetes” velejárójának tekintik a nők szexuális kihasználását és egyéb kegyetlen zaklatásokat. Annyira hírhedt alakja volt a filmgyárnak, hogy róla mintázták a Keresztapa nagyhatalmú producerét, akit egy levágott lófejjel bír a maffia arra, hogy megváltoztassa döntését.  

Tovább
2 komment

A szerencseforgató (The Cooler) 2003

2020. szeptember 29. 13:57 - Time Goes By

the_cooler_poster.jpegAlec Baldwinnak köszönhetően Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában ezt a neo-noir drámát, aminek címszerepében William H. Macy alakít egy kaszinóban dolgozó szerencseforgatót, akinek az a dolga, hogy már csak puszta jelenlétével is megszakítsa minden körülötte játszó és nyerősorozatban lévő játékos szerencséjét. A született vesztes Cooler minderre pedig azért képes, mert annyira nagy adag jutott neki a rossz szerencséből, hogy még fertőzni is képes vele.  

Tovább
Szólj hozzá!

The Brasher Doubloon 1947

2020. szeptember 26. 11:35 - Time Goes By

the_brasher_doubloon_poster.jpgRaymond Chandler krimiíró regényei roppant népszerűek voltak a '40-es évek Hollywoodjában a noir korszak csúcsán, amikor négy könyvét is megfilmesítették, kivel mással, mint népszerű magándetektív karakterével, Philip Marlowe-val a főszerepben. Ilyen volt a Murder, My Sweet 1944 Dick Powellel, a The Big Sleep 1946 Humphrey Bogarttal, a The Lady in the Lake 1947 Robert Montgomeryvel, és még ugyanebben az évben jelent meg a The Brasher Doubloon George Montgomeryvel a cinikus Marlowe karakterében. A négy '40-es évekbeli Marlowe detektív film közül talán ez a legutolsó a legismeretlenebb, ami az előzőekkel ellentétben B filmnek számít, így nem meglepő módon sokat merített a korábbi Bogart-féle magándetektíves filmekből, elsősorban a már említett Hosszú álomból, de egyes jeleneteiben és karaktereiben a Máltai sólyom is megjelenik benne.

Tovább
Szólj hozzá!

Top 10 William Holden film

2020. szeptember 23. 14:37 - Time Goes By

holden13.jpgWilliam „Bill” Holden (szül. William Franklin Beedle Jr. 1918-1981) amerikai színész az ’50-es évek egyik legtöbb bevételt hozó sztárja volt, akit háromszor jelöltek Oscar-díjra a legjobb férfi főszereplő kategóriában (Sunset Blvd. 1951, Stalag 17 1953, Network 1976), és amelyek közül egyszer, a Stalag 17-ért meg is nyerte. Karrierje több, mint 4 évtizedet ölel fel, amely során számtalan műfajban kipróbálta magát, és mindegyikben hagyott maga után mára már klasszikussá vált filmet. Láthattuk noirokban, vígjátékokban, háborús filmekben, romantikus filmekben, westernekben, drámákban, amelyeket olyan filmek fémjeleznek, mint a Sabrina, a Híd a Kwai folyón, a Vad banda, Pokoli torony. Hatszor jelölték az év Top10 sztárja közé (1954-1958, 1961) és jelenleg a 25. helyen áll az Amerika Filmintézet által kiadott listán, ami a klasszikus Hollywood 25 legnagyobb férfi sztárját rangsorolja. És akinek sokkal előrébb kellene állnia ezen a listán.

Tovább
8 komment

Kill Bill: Vol. 2 2004

2020. szeptember 20. 15:28 - Time Goes By

kill_bill_2_poster.jpgFolytatódik Quentin Tarantino Kill Billje a második résszel, Beatrix Kiddo, azaz a Black Mamba bosszútörténetével, aki megfogadja, hogy végez az őt eláruló korábbi társaival, akik esküvőjére készülődvén lemászárolták a megjelenteket, őt pedig négy év kómába küldte egy fejlövés. Az első részben láthattuk leszámolását Vernita Greennel és O-Ren Ishiivel, ezért Vivica Fox és Lucy Liu ebben a részben már nem jelenik meg, most Michael Madsen, Daryl Hannah bérgyilkos karakterei következnek soron utoljára hagyván Billt, a Halálos Vipera Kivégző Osztag vezetőjét és egyben volt szeretőjét, azaz David Carradine karakterét. A poszt nyomokban spoilert tartalmaz.

Tovább
Szólj hozzá!

Kill Bill: Vol. 1 2003

2020. szeptember 17. 20:48 - Time Goes By

kill_bill_1_poster.jpgNem sok olyan film létezik a világon, amelyiknek nehezebb lenne meghatározni a műfaját, mint a Kill Billnek. Vagy legalábbis nem röviden. A film írója és rendezője, Quentin Tarantino mindig is híres volt arról, hogy előszeretettel hajlítgatta, mixelte össze, újította meg gyerekkora kedvenc és népszerű műfajait. Ezek közül is elsősorban a hongkongi kung fu és a japán szamurájos filmekre, a slasher horrorokra, a spagetti westernekre, a ponyva és noir jellegű crime thrillerekre, a blaxpoitation filmekre, a japán animációra, az animera és egyéb olyan műfajokra kell gondolni, amelyek jellemzően B és C kategóriás filmekben láthatóak elsősorban, és amelyeket leginkább a grindhouse film kifejezés ír le legjobban. A Kill Bill ezen műfajok és még ezen túliak összessége. A film főszereplője, Uma Thurman, egy ex-bérgyilkost alakít, aki bosszút esküszik az őt eláruló bérgyilkos társai ellen, akiket Lucy Liu, Vivica Fox, Daryl Hannah, Michael Madsen és David Carradine játszanak. (Bár az utóbbi kettő inkább csak a második részben jelenik majd meg.)

Tovább
11 komment

Hálózat (Network) 1976

2020. szeptember 15. 16:15 - Time Goes By

network_poster.jpgA Network jelenleg a legjobb 100 amerikai film listájának 64. helyén áll, ami 10 Oscar-jelöléséből négyet megnyert megjelenésekor. A szatirikus dráma egyike a szenzációhajhász médiáról készült filmek legjobbjainak - ha nem éppen a legjobbja -, ami a ’70-es évek amerikai televiziózásáról rántja le a leplet végtelenül sötét, szatirikus humorával és kiélezett karaktereivel. A filmet válogatott színészcsapat vitte sikerre, amiben olyan nevek tűnnek fel, mint William Holden, Faye Dunaway, Peter Finch, Robert Duvall és még sokan mások. Az egyik nagy tévécsatorna kiöregedő hírbemondója élő adásban jelenti be öngyilkosságát, mert kirúgták a csökkenő nézettsége miatt.

Narrátor: „Ez Howard Beale története, aki a UBS hírbemondójaként az első olyan ember volt, aki az alacsony nézettsége miatt ölte meg magát.”

Tovább
5 komment

Kígyóverem (The Snake Pit) 1948

2020. július 28. 16:06 - Time Goes By

the_snake_pit_poster.jpgPár napja hunyt el 104 éves korában Hollywood aranykorának utolsó túlélője, a kétszeres Oscar-díj nyertes és ötszörös jelölt, Olivia de Havilland. Őt legtöbben az Elfújta a szél c. 1939-es filmből ismerik, amelyben a jóságos Melaniet játszotta, élete legjobb alakítást azonban érzésem szerint ebben a filmjében nyújtotta, és itt látható talán a legjobban, hogy mennyire jó színésznő is volt ő. Anatole Litvak rendező filmje egy mentálisan beteg nő tapasztalatait, érzéseit és nem utolsó sorban elmegyógyintézeti kezelését szándékozik bemutatni, amely során a néző szembesülhet a korabeli embertelen kezelésekkel, módszerekkel, bánásmóddal és körülményekkel. A film olyan nagy hatásúnak bizonyult, hogy bemutatása után az USA 26 államában felülvizsgálták és módosítottak az elmegyógyintézetek működésén.

Tovább
Szólj hozzá!

Meggyónom (I Confess) 1953

2020. június 21. 16:03 - Time Goes By

i_confess_poster1.jpg

Ez a film noir Alfred Hitchcock egyik kissé elfeledett alkotása, ami pedig a maga idejében nem volt botránytól mentes. Írországban például be is tiltották, mivel történetében egy katolikus pap szerelmi viszont folytat egy nővel – még akkor is, ha mindezt még azelőtt tette, hogy papnak állt volna. A film tartalmazza a leghitchcockibbnak nevezhető témát: az ártatlanul vádolt férfi kétfrontos küzdelmét a hatóságokkal és a valódi elkövetővel. Ezúttal egy katolikus papot vádolnak gyilkossággal, aki a gyónási titok miatt nem árulhatja el, hogy ki az igazi bűnös. A film főszerepeiben Montgomery Clift, Anne Baxter és Karl Malden látható.

Tovább
Szólj hozzá!

Forrest Gump 1994

2020. június 17. 19:14 - Time Goes By

forrest_gump_poster.jpgGyorsan írok erről a 13 Oscar-jelöléséből hatot megnyerő dráma vígjátékról és társadalmi, politikai szatíráról, mielőtt az Elfújta a szél után ezt is betiltja, eltünteti, indexre teszi, tűzre veti és elégeti napjaink náci-komcsijai, az agresszív, más véleménnyel rendelkező embereket fenyegető, megfélemlítő, egy rendőri túlkapást kihasználó, őrjöngő, a történelmet kitörölni akaró tudatlan szélsőbalos, magát "antirasszistának" nevező fosztogató, mindent elpusztító csürhe és leginkább az ezek mögött álló baloldali elit, akik bármilyen aljas eszközt képesek bevetni a hatalom megszerzése érdekében. És mielőtt az ezek igényeihez alkalmazkodó és kiszolgáló média, többek között a Netflix, az HBO is leveszi a műsorról, esetleg a Facebook és a Youtube is letiltja az erről a filmről készített videókat. A Forrest Gump ugyanis a hagyományos értékek erejéről szól, ami miatt a 4. legjobb konzervatív filmnek választották, és nem mellesleg minden idők 76. legjobb amerikai filmje. A Forrest Gump főszereplője pedig napjaink egyik legnagyobb hollywoodi színésze, Tom Hanks, aki egy gyenge szellemi képességű, de jó szívvel és remek ösztönökkel megáldott srácot játszik, akinek életén keresztül megjelennek Amerika legfontosabb történelmi, politikai, kulturális eseményei 1950 és 1980 között.

Tovább
4 komment

One Fatal Hour 1936

2020. június 12. 17:25 - Time Goes By

one_fatal_hour_poster.jpgEz a dráma Humphrey Bogart egyik olyan ritka ’30-as évekbeli filmje, aminek a főszerepét játssza. A One Fatal Hour egy remake, eredetije az 1931-es Five Star Final volt Edward G. Robinsonnal a főszerepben, ami elindította világhódító útjára az olyan filmeket, amelyek a lelkiismeretlen és erkölcstelen, szenzációhajhász médiát állította a története középpontjába. Bár a médium típusa idővel változott a filmekben, míg a Five Star Finalban egy újság, addig a One Fatal Hour-ban egy rádióállomás adja a keretet mindehhez, a médium típusa tulajdonképpen teljesen mindegy, a lényeg a cinikus, manipulatív és álszent hozzáállás, amely célja a nagyobb olvasottság, hallgatottság, nézettség, azaz a nagyobb profit elérése. A film eredetileg Two Against the World címmel készült és 64 perces volt, addig a One Fatal Hour a TCM tévécsatorna 7 perccel rövidebb verziója. Mivel én ez utóbbit láttam, ezért a poszt is erről szól. Az egyik rádióállomás vezetője a nagyobb hallgatottság elérése érdekében sorozat formájában előrángat egy húsz évvel korábbi gyilkossági ügyet, ami végül tragikus következményekkel jár.

Tovább
Szólj hozzá!

Amerikai Dzsigoló (American Gigolo) 1980

2020. június 09. 12:29 - Time Goes By

american_gigolo_poster.jpgAz amerikai dzsigoló a neo-noirok ’80-90-es években népszerű alműfajához, az "erotikus thrillerek" közé tartozik, ami több összetevője miatt is különleges a maga kategóriájában. A film fókuszában nem egy női, hanem egy férfi szereplő szexualitása áll, és azt is elmondhatja magáról, hogy ez volt az első olyan mainstream hollywoodi film, amiben a férfi főszereplő frontális meztelensége is látható. Ez a szerep pedig hatalmas lökést adott a 80-90-es évek egyik legnagyobb ügyeletes hollywoodi szívtiprójának, Richard Gere karrierjének, aki az Amerikai Dzsigoló által vált sztár színésszé. Giorgio Moroder jegyzi a film remek zenéjét, ami tartalmazza a Blondie együttes által előadott Call Me című számot is, ami az év legsikeresebb popdala lett az USÁ-ban. A történet középpontjában pedig egy férfi luxus prostituált áll, aki munkája során szerelmi kapcsolatba keveredik egy politikus feleségével, amivel párhuzamosan egy gyilkossági ügy legfőbb gyanúsítottja is lesz.  

Tovább
Szólj hozzá!

Hollywood aranykorának pletykái és botrányai 29. rész

2020. június 05. 10:07 - Time Goes By

Franchot Tone, Barbara Payton, Tom Neal szerelmi háromszöge

payton_trapped_cimlap.jpg1951-ben Tom Neal hollywoodi színész, korábbi amatőr bokszbajnok összeverekedett egy másik színésszel, Franchot Tone-nal, közös barátnőjük, Barbara Payton színésznő kizárólagos kegyeiért. A verekedés következtében Tonenak nemcsak az orra és az arccsontja tört el, de egy napra kómába is került. Ez az incidens mind a hármuk karrierjét negatívan befolyásolta, Tone-et lelassította és visszavetette, Tom Neal-ének és Barbara Payton-énak viszont egyben a végét is jelentette Hollywoodban. Hármójuk szerelmi háromszöge és életük felülmúlja a legkacifántosabb noirok vagy akár latin-amerikai szappanoperák csavaros történeteit is.

Tovább
3 komment
Címkék: botrány bulvar

Kiss Tomorrow Goodbye 1950

2020. június 02. 15:05 - Time Goes By

kiss_tomorrow_goodbye_poster.jpgMeglehetősen hírhedtnek számított megjelenésekor ez a maga korában végtelenül cinikus és könyörtelen noir krimi, aminek az lett a vége, hogy jó néhány államban tiltólistára tették és be sem mutatták, arra hivatkozva, hogy ”a brutalitást mocskosan és szadisztikusan ábrázolja”. A valódi ok azonban sokkal inkább az volt, hogy a rendőrökről és általában véve a hatóságokról nagyon negatív képet fest. Bár ma már valószínűleg 16-os karikát sem kapna, de cinizmusa azért még mindig átjön. A filmet nem véletlenül hasonlítják a White Heat című egy évvel korábbi, nagyon hasonló gengszter noirhoz: nem csak a történetük nagyon hasonló, de mindkettő főszerepében a gengszter karakterek egyik koronázatlan királya, James Cagney látható.

Tovább
2 komment

Játszd újra, Sam! (Play It Again, Sam) 1972

2020. május 30. 10:35 - Time Goes By

play_it_again_sam_poster.jpgA Játszd újra, Sam! egy több szempontból is különleges Woody Allen-film, ami igazából nem is Woody Allen film, hiszen nem ő, hanem Herbert Ross rendezte, Allen csak a forgatókönyvet írta pár évvel korábbi saját színművéből, valamint a főszerepet játssza. A film másik különleges tulajdonsága, hogy ez volt az első együttműködés közte és Diane Keaton között, aki a ’70-es években majd számos olyan film főszereplőnője lesz, amelyek Woody Allen pályafutásának legjobb és legelismertebb alkotásai közé tartoznak. A Játszd újra, Samben Allen egy depressziós és nőkkel meglehetősen ügyetlenül bánó férfit játszik, aki beleesik legjobb barátjának feleségébe, miközben támaszt csak idealizált hősében, a Casablanca főszereplőjében, Humphrey Bogartban talál, aki csajozási tanácsokkal látja el. 

Tovább
3 komment

Golden Boy 1939

2020. május 27. 16:28 - Time Goes By

golden_boy_poster.jpgWilliam Holden, azaz a "Golden Boy" látható első főszerepében, ami egyben el is indította négy évtizedes karrierjét. Pályafutása csúcsára, amikor az egyik legnépszerűbb és legtöbb bevételt termelő hollywoodi színész lett, az 50-es években ért fel olyan filmek segítségével, mint az Alkony sugárút 1950, a Stalag 17 1953, a Sabrina 1954, vagy a Híd a Kwai folyón 1957. Elindulásában sokat segített neki Barbara Stanwyck színésznő, a későbbi noirok egyik legjobb femme fataleja, aki Holden partnere volt ebben a filmben. Stanwyck nagyon határozottan lépett közbe, amikor a Golden Boy producere menet közben le akarta cserélni a kissé még zöldfülű színészt, amiért Holden egész életében hálás volt a színésznőnek. Barátságuk évtizedekig kitartott, egészen William Holden 1981-es haláláig. Stanwyck a következő évben vehette át életmű Oscarját, aminek átvételekor is megemlékezett William Holdenről: „Nagyon szerettem őt és nagyon hiányzik. Mindig azt kívánta, hogy nyerjek egy Oscart. És ma este, Golden Boyom, a kívánságod teljesült.” A Golden Boy pedig egy olyan tehetséges fiatalemberről szól, aki feladja művészi álmait, amikor abbahagyja a hegedülést a profi boksz kedvéért, azért, hogy kitörhessen a new yorki gettóból.  

Tovább
11 komment

Top 10 háborús film

2020. május 24. 11:47 - Time Goes By

platoon.jpgA háborús filmek műfajába olyan alkotások tartoznak, amelyek középpontjában valamelyik 20.-21. századi háború alatt játszódó események, és az adott háború szárazföldi, légi vagy tengeri hadviselése áll. A filmek gyakran egy-egy olyan látványos és autentikus csatajelenettel záródnak, amely bemutatja az adott háború jellemző atmoszféráját, hadviselését, felszereléseit és emberi attitűdjét. A 20. századot megelőző háborúkat bemutató alkotások már a történelmi, esetleg a kosztümös filmek kategóriájába esnek. Egyes esetekben, ha a történet fókuszában és nagy részében egy 19. századi háború hadviselése áll, akkor besorolható a háborús filmek közé.

Tovább
141 komment

A Blueprint for Murder 1953

2020. május 21. 15:47 - Time Goes By

a_blueprint_for_murder.jpgA Blueprint for Murder egy nem túl ismert késői noir krimi, aminek érdekességét az adja, hogy a tradicionális mystery melodrámát megfűszerezi egy kis rendőrségi procedúrával, amely nagyon gyakori és népszerű elemnek számított a késő noirokban, és ami ad egy fajta realisztikus doku érzetet is a filmnek. A történet egy olyan nyomozásról szól, aminek célkeresztjében egy fiatal és csinos özvegyasszony áll, akinél felmerül a gyanú, hogy megmérgezte férjét és egyik mostohagyerekét. A film főszerepeiben Joseph Cotten, Jean Peters és Gary Merrill látható.

Tovább
Szólj hozzá!

Zaklatás (Disclosure) 1994

2020. május 18. 15:09 - Time Goes By

disclosure_poster.jpgA Zaklatás egyike Michael Douglas '80-90-es évekbeli neo-noirjainak, erotikus thrillereinek. amely az 1987-es Végzetes vonzalom és az 1992-es Elemi ösztön nyomában jár. Úgy tűnik, mintha Michael Douglas rendelkezne valamiféle tudatalatti mazochizmussal, és imádja a domináns nőket, hiszen ezek szerint nem volt elég neki, hogy korábban Glenn Close és Sharon Stone zaklatta és terrorizálta, most ugyanerre vágyott az előző partnernőinél nem kevésbé szexis Demi Mooretól is ebben a filmben. A Zaklatás az előző két filmhez hasonlóan hatalmas közönség és kassza siker lett, azonban egy fokkal talán mégis elmaradt az elődjei sikereitől, amit sokan annak tulajdonítottak, hogy bár ezt a filmet is erotikus thrillerként reklámozták, valójában nem sok erotika van benne egyetlen egy jelenetet leszámítva, ami esetleg csalódással tölthette el a nézőket. A film azonban egy nagyon érdekes és a mai napig is nagyon aktuális témáról, a szexuális zaklatásról szól, amibe egy kis csavart tettek a film készítői, hiszen itt ennek az áldozata férfi, a nő pedig az elkövető, amiről aztán kiderül, hogy korántsem volt öncélú.

Tovább
2 komment